Με ενδελεχή εξέταση των προβλημάτων που υπάρχουν, πριν την τελική λήψη οποιασδήποτε απόφασης, οι ασθενείς συμφωνούν με την αλλαγή του καθεστώτος της διάθεσης των ΦΥΚ
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Η διατύπωση απόψεων και ο προβληματισμός που αυτές δημιουργούν πριν τη λήψη μίας οποιασδήποτε απόφασης με σκοπό την αντιμετώπιση ενός προβλήματος αποτελεί πάντα μία χρήσιμη διαδικασία.
Η συζήτηση για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και του τρόπου διάθεσής τους στους ασθενείς δεν είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνει τους πρωταγωνιστές.
Το DailyPharmaNews με αφορμή την πρόταση της Ενωτικής Συνεργασίας Φαρμακοποιών και ενόψει της διατύπωσης των επίσημων θέσεων της κυβέρνησης αλλά και των επίσημων προτάσεων των εμπλεκόμενων φορέων ζήτησε να έχει κάποια τοποθέτηση φορέων που εκπροσωπούν ασθενείς.
Φαίνεται ότι οι ασθενείς πραγματικά πιστεύουν στο σημαντικό ρόλο του φαρμακοποιού στη διάθεση των ΦΥΚ που προορίζονται για εξωνοσοκομειακή χρήση, θεωρούν ωστόσο ότι η όποια νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει εξαρχής να βρει τρόπο να μην αφήσει ανοικτά «παράθυρα» για καταστάσεις που θα μπλέξουν τον ασθενή σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση που δεν πρέπει να τον αφορά.
Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα
Αναφερόμενη στο θέμα η κ. Αθανασία Παππά, τόνισε ότι τα ΦΥΚ πρέπει να χορηγούνται από αδειοδοτημένο φαρμακείο και όχι από εταιρείες courier θεωρώντας ότι ο τρόπος αποζημίωσης του φαρμακοποιού είναι κάτι που αφορά τον ίδιο και την πολιτεία.
«Το σύννομο και το ασφαλές για τον ασθενή είναι να ακολουθείται απαρέγκλιτα η γραμμή διακίνησης του φαρμάκου που έχει εγκριθεί και εποπτεύεται από τις ρυθμιστικές αρχές! Αυτό προβλέπει χορήγηση των φαρμάκων από αδειοδοτημένο φαρμακείο! Ο ΕΟΠΥΥ είναι αγοραστής υπηρεσιών και όχι πάροχος, άρα δεν μπορεί ο ίδιος να χορηγεί φάρμακα ενώ ταυτοχρόνως υποβάλει τους ασθενείς της περιφέρειας σε μεγάλη ταλαιπωρία! Η γραμμή διανομής μέσω courier είναι παράνομη και επισφαλής! Επομένως η μόνη ασφαλής χορήγηση είναι για το νοσοκομειακό φάρμακο το φαρμακείο του νοσοκομείου ενώ για το φάρμακο της κοινότητας το φαρμακείο της γειτονιάς! Ο τρόπος αποζημίωσης του φαρμακοποιού αφορά τον ίδιο και την πολιτεία και όχι τους ασθενείς! Παρόλα αυτά θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε υποδεικνύοντας δόκιμες μεθόδους ήδη δοκιμασμένες στο εξωτερικό».
Βάσω Μαράκα, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Η κ. Βάσω Μαράκα εκφράζοντας τις θέσεις της ΠΟΑμΣΚΠ για τη διάθεση ΦΥΚ από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία, τόνισε ότι αυτή η πρόταση διευκολύνει τους ασθενείς. Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό της για το τι θα συμβεί εάν δεν ρυθμιστούν όλα τα καίρια ζητήματα εξαρχής υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εκκρεμότητες στην όποια συμφωνία επιτευχθεί που θα βάλουν μετά τον ασθενή σε περιπέτειες.
«Το τελευταίο διάστημα γίνεται αρκετός λόγος για την διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Εκ πρώτης όψεως αυτή η πρόταση διευκολύνει τους ασθενείς και ιδίως όσους έχουν σοβαρά προβλήματα από την νόσο τους όπως καρκινοπαθείς, άτομα με νευρολογικά προβλήματα όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση, ΑμεΑ κλπ.
Το δίκτυο διάθεσης θα μεγαλώσει, καθώς αυτή τη στιγμή τα ΦΥΚ διατίθενται μόνο από τα 38 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα. Πολλές φορές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) έχει διαμαρτυρηθεί για την ταλαιπωρία των χρονίως πασχόντων στις ουρές αναμονής των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, με τις ελλιπείς υποδομές και τις ακατάλληλες συνθήκες. Με την συγκεκριμένη πρόταση σίγουρα οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να υπομένουν πολύωρες αναμονές, να κάνουν έξοδα για τον προγραμματισμό ταξιδιού (ασφαλισμένοι από τις ακριτικές περιοχές και τα νησιά για παράδειγμα) προκειμένου να προμηθευτούν τη θεραπεία τους και σίγουρα, τουλάχιστον στην πλειονότητά τους τα ιδιωτικά φαρμακεία έχουν πιο κατάλληλες υποδομές (πρόσβαση, καθαριότητα, προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση χρονίως πασχόντων και ΑμεΑ, θέση στάθμευσης κλπ).
Όμως, δεν πάνε λίγα χρόνια που οι φαρμακοποιοί αγανακτισμένοι από τα υπέρογκα ποσά που είχαν επιβαρυνθεί για την προμήθεια ακριβών σκευασμάτων, τα οποία έμεναν ανεξόφλητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα από τον ΕΟΠΥΥ, απαιτούσαν από τους πελάτες τους την πλήρη εξόφληση των σκευασμάτων, οδηγώντας τους στις ατελείωτες ουρές των παροχών του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ζητήσουν αποζημίωση. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποια ρήξη στις σχέσεις Φαρμακοποιών- ΕΟΠΥΥ; Από πού θα προμηθεύονται τα ΦΥΚ οι πάσχοντες και με ποια διαδικασία ή οικονομική επιβάρυνση;
Επίσης αναρωτιόμαστε, εάν ο Ιδιώτης Φαρμακοποιός δεν έχει κάποια οικονομική ωφέλεια από την διακίνηση των ΦΥΚ, πως θα διασφαλιστεί η συνέχιση της συγκεκριμένης υπηρεσίας;
Τι γίνεται με τις περιοχές που διαθέτουν μόνο ένα φαρμακείο; Αν ο ιδιώτης φαρμακοποιός σε μια τέτοια περιοχή δεν δεχθεί να διαθέσει ΦΥΚ τότε οι ασθενείς θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε άλλη περιοχή; Και ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η άλλη μερίδα ασθενών που δεν αποκαλύπτουν την κατάσταση της υγείας τους και προτιμούν να επισκέπτονται φαρμακεία άλλης, πιο μακρινής περιοχής ή πόλης, προκειμένου να μην μάθει ο κοινωνικός περίγυρος την πάθησή τους. Θα μπορεί ένας τέτοιος ασθενής να προμηθευτεί από φαρμακείο επιλογής του τη θεραπεία του;
Ποιος θα ελέγχει την καταλληλότητα διακίνησης και φύλαξης των σκευασμάτων; Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα που απαιτούν ψύξη καθ΄όλη τη διάρκεια της διακίνησης και φύλαξης πριν τη χρήση και συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για την διασφάλιση της ασφαλούς διακίνησης φαρμάκων.
Άλλο ερώτημα αφορά το πώς θα προμηθεύονται τα ΦΥΚ τα φαρμακεία. Βάσει των συνταγογραφήσεων ανά περιοχή; Μετά από επικοινωνία των ασθενών με το πλησιέστερο φαρμακείο τους και παραγγελία για τον συγκεκριμένο ασθενή; Θα υπάρχει πλαφόν ΦΥΚ ανά φαρμακείο; Θα υπάρχει απόθεμα ΦΥΚ στις φαρμακαποθήκες;
Ως χρόνιοι ασθενείς, που έχουμε απόλυτη ανάγκη την απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπείας μας, θα θέλαμε να βρεθεί μια μόνιμη λύση για την εξυπηρέτησή μας (η εμπειρία μας έχει δείξει πως τα πιλοτικά προγράμματα δεν οδηγούν συνήθως σε βιώσιμες λύσεις). Πριν την υλοποίηση μιας τέτοιας μετάβασης πρέπει να γίνει ενδελεχής σχεδιασμός με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΠΦΣ, Φαρμακαποθήκες και Εκπροσώπους Ασθενών). Μόνο εάν συμφωνηθεί ένα πλαίσιο διαρκούς συνεργασίας, οριστούν αρμοδιότητες και διαδικασίες (τεχνικές και διαχειριστικές) που θα την διέπουν, προκειμένου όλες οι πλευρές να είναι ικανοποιημένες, τότε ο τελικός αποδέκτης, δηλ. ο ασθενής θα εξυπηρετείται χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή ταλαιπωρία.
Γιώργος Καπετανάκης, Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου
«Έχουμε ήδη εντοπίσει το πρόβλημα σχετικά με την ταλαιπωρία που υφίσταται ο ασθενής για την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Έχουμε στείλει ήδη και στην προηγούμενη κυβέρνηση τις προτάσεις μας αλλά και στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιστολή με την οποία ζητούμε συνάντηση για να δούμε από κοινού κάποια θέματα και βεβαίως και αυτό μεταξύ άλλων. Πιστεύω ότι αυτό το οποίο πρέπει να δούμε πριν προχωρήσει οποιαδήποτε ρύθμιση, πριν προχωρήσει η οποιαδήποτε επιλογή είναι να εντοπίσουμε τα πιθανά προβλήματα τα οποία πρέπει να αποφύγουμε με τις επιλογές που θα γίνουν από εδώ και πέρα. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να μη το προσεγγίζουμε το πρόβλημα μόνο ο καθένας από τη δική του πλευρά. Πρέπει να το προσεγγίσουμε σφαιρικά, στο επίκεντρο ο ασθενής και πως θα εξυπηρετείται καλύτερα, πως δεν θα ταλαιπωρείται και με ποιον τρόπο θα αποφύγουμε τα διάφορα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν. Για να πάνε τα ΦΥΚ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σημαίνει ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα τα οποία θέλαμε να καλύψουμε. Πιθανόν κάποια να καλύφτηκαν αλλά εντοπίσαμε άλλα. Αυτό σημαίνει ότι και η διαδικασία που είχαμε με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν έγινε έτσι όπως έπρεπε να γίνει. Επομένως αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συζήτηση και να έχουμε πάντα στο επίκεντρο πως θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο ασθενής. Να κερδίσουμε χρόνο, να κερδίσουμε εργατοώρες, να κερδίσουμε ποιότητα ζωής με το σωστό αποτέλεσμα που θέλουμε».