ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η συνεργασία φαρμακοποιών - ασφαλισμένων φέρνει πληρωμή των οφειλών του Ταμείου Στρατού Ξηράς

Η συνεργασία φαρμακοποιών - ασφαλισμένων φέρνει πληρωμή των οφειλών του Ταμείου Στρατού Ξηράς

 

Στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε εμβολιασμένους του Ταμείου Στρατού Ξηράς προχώρησε από την 1η Νοεμβρίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αντιδρώντας έτσι στη συσσώρευση των οφειλόμενων προς αυτόν λόγω πολύμηνης καθυστέρησης πληρωμών των φαρμάκων που έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία προς τους ασφαλισμένους του Ταμείου. Και φαίνεται ότι αυτή η πίεση σε συνδυασμό με τη συνεργασία που είχε η διοίκηση του Συλλόγου με τους ασφαλισμένους θα φέρει άμεσα λύση.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Όπως ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης  το Ταμείο Στρατού Ξηράς είναι από τα λίγα ασφαλιστικά ταμεία που παραμένουν εκτός ΕΟΠΥΥ και υπάρχει μία Συλλογική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπως και με άλλους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας.

Το πρόβλημα είναι, όπως ανέφερε, ότι «σταμάτησαν να μας πληρώνουν από τον προηγούμενο Ιούνιο με αποτέλεσμα να έχουν συμπληρωθεί 5-6 μήνες όπου δεν έχουμε ούτε μία πληρωμή ενώ θα έπρεπε μέσα σε αυτό το διάστημα να έχουμε τουλάχιστον 4 πληρωμές. Για τέσσερις τουλάχιστον μήνες έχουμε τα φάρμακα που δίνουμε στους ασφαλισμένους του στρατού να είναι τελικά πληρωμένα από την τσέπη μας. Δεν τα πληρώνει το Ταμείο αλλά εμείς οι ίδιοι».

Το συνολικό οφειλόμενο ποσό στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ανέρχεται πλέον κοντά στις 190 χιλιάδες ευρώ. Εάν το ποσό αυτό ήταν ισόποσα μοιρασμένο σε όλα τα φαρμακεία της πόλης δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι πολύ μεγάλο αφού θα αναλογούσε περίπου στα 180 ευρώ ανά φαρμακείο με δεδομένο ότι υπάρχουν περίπου χίλια φαρμακεία στην πόλη.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Ευγενίδης δεν εκτελούν όλα τα φαρμακεία συνταγές ασφαλισμένων στο Ταμείο του Στρατού Ξηράς και επομένως κάποια φαρμακεία είναι πολύ περισσότερο επιβαρυμένα.

Το πρόβλημα στις πληρωμές, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε εδώ και 5-6 μήνες. Η λύση της αναστολής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων ήρθε ως έσχατη λύση αφού το Ταμείο δεν ανταποκρίθηκε νωρίτερα στις σχετικές διαμαρτυρίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Στην πραγματικότητα η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έκανε υπομονή, έδειξε καλή θέληση σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη. «Όταν καθυστερεί ένα Ταμείο να πληρώσει δεν αρχίζεις αμέσως να του λες “πλήρωσε αλλιώς θα σου κόψω την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων”, ειδικά κι όταν συνεργάζεσαι τόσο χρόνια με αυτό. Περιμένεις να δεις πως θα πάνε τα πράγματα. Η διαδικασία που είναι η ίδια με όλα τα Ταμεία που καθυστερούν, αρχίζει με τηλέφωνα που κάνουμε και παίρνουμε υποσχέσεις στις οποίες αρχικά ανταποκρίνεσαι θετικά θεωρώντας αξιόπιστη την άλλη πλευρά. Δεν μπορείς να πεις δεν σας πιστεύω, σας κόβω τη σύμβαση. Έτσι περνάει ένας μήνας ακόμη κι εκεί λες “δεν πάει παρακάτω”. Τώρα βρισκόμαστε στο “δεν πάει παρακάτω”. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου που τους πιέσαμε ενημερώνοντας και υπενθυμίζοντάς τους τα χρέη τους, τους είχαμε δώσει περιθώριο μέχρι τέλος του μήνα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν μπόρεσαν να το κατορθώσουν αυτό. απ’ ό,τι έχω μάθει έχουν γίνει προσπάθειες αλλά δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμη για την πληρωμή των χρωστούμενων».

Υπάρχει πάντως αισιοδοξία ότι μετά την απόφαση του Συλλόγου για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων θα υπάρξει πληρωμή, ίσως και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

«Η πίεση με την απόφαση για αναστολή έχει αυξηθεί και δυστυχώς φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουν τα πράγματα, κάποιες φορές. Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να επιβαρύνεται ο φαρμακοποιός και η φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του οποιουδήποτε Ταμείου. Μιλάμε για χρήματα που οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να τα βάλουν από την τσέπη τους καθώς τα φάρμακα τα αγοράζουμε για να τα δώσουμε. Εάν δεν τα πληρωθούμε εγκαίρως, δηλαδή μέσα στους δύο μήνες που έχουμε την πίστωση από τη φαρμακαποθήκη μας, θα πρέπει να πληρωθούν από την τσέπη μας. Δηλαδή το μηνιάτικο που κερδίζουμε από τη λειτουργία του φαρμακείου θα το δώσουμε για να πληρώσουμε τα φάρμακα ασφαλισμένων ενός Ταμείου που δεν πληρώνει στην ώρα του για τα φάρμακα των ασφαλισμένων του, ως οφείλει», αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.

Μάλιστα οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι του Ταμείου στηρίζουν την προσπάθεια του Συλλόγου να πάρουν οι φαρμακοποιοί από το Ταμείο τους το χρήματα που τους οφείλονται.

Ο πρόεδρος του ΦΣ Θεσσαλονίκης τόνισε πως αυτή η συνεργασία του έλυσε κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα που υπάρχει με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στον στρατό και οι οποίες δημιουργούν για κάποιον που είναι εκτός ένα πραγματικά δαιδαλώδες τοπίο, δύσκολο να το αντιμετωπίσεις.

Ο κ. Αθανάσιος Σαρρής, πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης μιλώντας στο DailyPharmaNews έδωσε δίκιο στους φαρμακοποιούς λέγοντας ον κ. Ευγενίδης σωστά κοιτά το συμφέρον των φαρμακοποιών – μελών του Συλλόγου. «Έχει απόλυτο δίκιο γιατί έφτασαν σ’ ένα ποσό μεγάλο το οποίο όφειλε ο Στρατός Ξηράς».        

Μάλιστα σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης αλλά και άλλους Φαρμακευτικούς Συλλόγους. «Επειδή έχω μιλήσει και με ομολόγους μου σε διπλανούς νομούς, και στο Κιλκίς και στις Σέρρες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα».

Η Ένωση αυτό που έκανε είναι σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.ΕΝ.Σ) (σ.σ. αφορά τους εν ενεργεία στρατιωτικούς ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας) να δει που έχει κολλήσει το ζήτημα και να σπρώξει ώστε να γίνουν πιο γρήγορα οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί τα οφειλόμενα και να μη δημιουργηθεί θέμα με τους ασφαλισμένους του Ταμείου, οι οποίοι, όπως είπε «και αυτοί δεν φταίνε. Ούτε οι φαρμακοποιοί φταίνε ούτε οι συνάδελφοί μας φταίνε».

Κι ο αριθμός των ασφαλισμένων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Το στρατιωτικό προσωπικό στη Θεσσαλονίκη σε αριθμό ανέρχεται περίπου στις 4.500 άτομα και μάλιστα ο αριθμός αυτός αφορά αυτούς που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη, όχι κάποιους που μπορεί να υπηρετούν σε κάποιον άλλο γειτονικό νομό.

Σημαντικό πάντως ζήτημα για το κ. Σαρρή πέρα από το θέμα της γραφειοκρατίας είναι και η έλλειψη προσωπικού. Μάλιστα ίσως αυτό να είναι ακόμη πιο σημαντικό ζήτημα. «Η πληρωμή καθυστερεί όχι μόνο λόγω της γραφειοκρατίας όσο και για την έλλειψη προσωπικού. Ο όγκος του ελέγχου που πρέπει να γίνει είναι τεράστιος. Δυστυχώς ξέρετε ότι στον Στρατό προσλήψεις είχαν να γίνουν δέκα χρόνια».

Ο κ. Σαρρής είναι αισιόδοξος για την άμεση επίλυση του ζητήματος. Έχει, όπως είπε, αποσταλεί ένα ποσό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τον συγκεκριμένο κωδικό πληρωμής φαρμάκων στην Μεραρχία Υποστηρίξεως που είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές από την προηγούμενη εβδομάδα. Το γεγονός των αργιών πήγε λίγο πίσω τις διαδικασίες. Αυτήν τη στιγμή «το θέμα έχει φτάσει στο Ελεγκτικό της Θεσσαλονίκης, το ΕΛΔΑΠ όπως λέγεται το Ελεγκτήριο Δαπανών, οπότε είμαστε στην τελική ευθεία για να κατατεθούν τα χρήματα στους φαρμακοποιούς. Θεωρώ ότι μέχρι την Παρασκευή το θέμα θα έχει τελειώσει και θα τους έχουν κατατεθεί τα χρήματα των πέντε μηνών που τους οφείλονται».

Μάλιστα διευκρίνισε ότι μέσα από ποσό των 2,5 εκατομμυρίων θα εξοφληθούν οι οφειλές και στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Κιλκίς και Σερρών, που όπως είναι σε θέση να γνωρίζει, αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα με εκείνο της Θεσσαλονίκης.