NEA

Όφελος έως και 800 ευρώ για τους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών από τις ιατρικές κινητές μονάδες του ΙΣΝ

Όφελος έως και 800 ευρώ για τους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών από τις ιατρικές κινητές μονάδες του ΙΣΝ

Δέκα χρόνια συνεχούς φροντίδας

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Σημαντική εξοικονόμηση πόρων μπορεί να επιτύχει ένας πολίτης απομακρυσμένης περιοχής στη χώρα μας, όταν κάνει τις εξετάσεις του στις Ιατρικές Κινητές Μονάδες αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αφού τα έξοδα μετακίνησης στην Αθήνα μαζί με τη διαμονή χωρίς συνοδό για τρείς μέρες κοστολογούνται από 300 έως 800 ευρώ, ενώ η διάγνωση ενός καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και η διάσωση μίας ανθρώπινης ζωής, σαφώς δεν κοστολογείται.

Τα ενδιαφέροντα αυτά οικονομικά και όχι μόνο στοιχεία, αναφέρθηκαν σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Αμοργό, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, για την επέτειο 10 ετών λειτουργίας των μονάδων που δίνουν ζωή σε ακριτικές περιοχές από τις Πρέσπες και τον Έβρο έως την Κάσο. «Το ΙΣΝ έχει κάνει περισσότερες από 5000 δωρεές σε 36 χώρες του κόσμου. Οι κινητές ιατρικές μονάδες είναι από τις πιο σημαντικές δωρεές, ανέφερε κατά την εισαγωγική του ομιλία στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος. Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) παράγουν ένα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο το οποίο υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Aναγέννηση & Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.  

 

Περισσότεροι από 50.000 ωφελούμενοι

Το έμπειρο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το ΕΣΥ, τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το Πανεπιστήμιο με πληθώρα ειδικοτήτων, από τον Ιανουάριο του 2014 έχει διανύσει περισσότερα από 37.000 ναυτικά μίλια και περισσότερα από 36.000 χιλιόμετρα σε 162 αποστολές (δύο με τρείς το μήνα εκτός Αυγούστου για να εξυπηρετούνται οι μόνιμοι κάτοικοι και όχι οι παραθεριστές) , στις οποίες έγιναν προληπτικές εξετάσεις, αλλά και μικροεπεμβάσεις, σε περισσότερους από 50.000 συνανθρώπους μας.

Μερικοί εξ αυτών συνεχίζουν να ζουν χάρη στην έγκυρη παρέμβαση αυτών των γιατρών. Κάθε αποστολή έχει κόστος περί τις 20.000 ευρώ, με κάθε εξεταζόμενο να κοστολογείται γύρω στα 100 ευρώ και μέχρι στιγμής το ΙΣΝ έχει καλύψει το συνολικό κόστος, το οποίο ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο ένα ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι κατά πόσον αυτού του είδους οι παρεμβάσεις θα έπρεπε να αποτελούν υγειονομική στρατηγική της Πολιτείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η δήλωση που έκανε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην επετειακή εκδήλωση, καθώς από τα λεγόμενα του διεφάνη ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει να ενισχυθούν τέτοιου είδους συνέργειες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων που ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ήταν στο πλευρό των ανθρώπων που έστησαν το δίκτυο των κινητών μονάδων από το ξεκίνημα δέκα χρόνια πίσω και πάλι από τη θέση του υπουργού υγείας. Με δικές του ενέργειες μάλιστα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της άδειας για να ξεκινήσει η λειτουργία των μονάδων.

 

Π. Κουλουβάρης: Η υγεία να φτάνει στον κάθε πολίτη και όχι ο πολίτης στο Νοσοκομείο

«Με τη συνεχή συνεργασία με την Πολιτεία ευελπιστούμε το επιτυχημένο αυτό μοντέλο να εξαπλωθεί σε κάθε περιφερειακό Νοσοκομείο και με μικρές κινητές μονάδες η υγεία να φτάνει στον κάθε πολίτη και όχι ο πολίτης να τρέχει στο νοσοκομείο», δήλωσε στο DailyPharmaNews στο περιθώριο της εκδήλωσης ο διευθυντής των μονάδων, και πρόεδρος της ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος, η ψυχή των μονάδων, αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Παναγιώτης Κουλουβάρης.

Στο ερώτημα πως βλέπει την επόμενη μέρα αυτών των μονάδων ο καθηγητής απαντά: «Να είμαστε πρώτα ο Θεός καλά, να μπορέσουμε να φέρουμε νέους γιατρούς να στελεχώσουμε τις μονάδες μας, οι οποίοι θα δουλεύουν με τον ίδιο ζήλο, γιατί και εμείς μεγαλώνουμε. Επίσης θέλουμε να κάνουμε συνέργειες με πανεπιστημιακά κέντρα του εξωτερικού και να φέρουμε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της τηλεϊατρικής, έτσι ώστε να καλύψουμε τόσο την πρωτοβάθμια όσο και την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας».

 

Προοπτική να ενισχυθούν περαιτέρω οι κινητές μονάδες με προσωπικό του Αττικόν

«Μακάρι να μπορέσει κάποια στιγμή η Πολιτεία να εντάξει αυτή την προσπάθεια στο σύστημα υγείας της χώρας με πιο λειτουργικό και αποδοτικό τρόπο. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να αποτελέσει ακόμη και για την Πολιτεία ένα παράδειγμα οργανωτικότητας, μακροχρόνιας συνέπειας και αποτελεσματικότητας» ανέφερε στο DailyPharmaNews, ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, o Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Nίκος Σκαρμέας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Διαβήτη του ΕΚΠΑ, ενεργό μέλος της ιατρικής ομάδας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης δηλώνει στο DailyPharmaNews ότι νιώθει μεγάλη τιμή και συγκίνηση που συμμετέχει στις δράσεις. «Θεωρώ ότι είναι συγκλονιστικό το να μπορούν να προσφέρουν οι Κινητές Μονάδες τη δυνατότητα της έγκυρης διάγνωσης για νοσήματα που οδηγούν στο θάνατο, ανθρώπους καταδικασμένους, που δεν είχαν την δυνατότητα ούτε από την οικογένεια τους, ούτε από το υγειονομικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Αποτελεί τη μέγιστη ηθική ανταμοιβή να λαμβάνεις ευχές σε διάφορες γιορτές του χρόνου, από ανθρώπους που νιώθουν ότι η προσφορά σου ήταν καταλυτική για την διατήρηση της υγείας τους». Υπάρχει προοπτική να ενισχυθούν οι μονάδες με περαιτέρω προσωπικό από το Αττικόν, είπε μεταξύ άλλων στη δική του παρέμβαση ο διοικητής του Νοσοκομείου Σπύρος Αποστολόπουλος.