Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Νέα μελέτη συνδέει συγκεκριμένα στελέχη του κοινού βακτηρίου E. coli με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη.
Το βακτήριο E. coli ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Είναι ένα μικρόβιο που βρίσκεται συνήθως στο ανθρώπινο έντερο. Τα περισσότερα στελέχη του E. coli είναι αβλαβή. Ωστόσο, εάν το βακτήριο εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, ως αποτέλεσμα ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις – με συχνότερη την ουρολοίμωξη – που κυμαίνονται από ήπιες έως απειλητικές για τη ζωή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το E. coli αποτελεί τον υπεύθυνο μικροοργανισμό για το 85% των εξωνοσοκομειακών και το 50% των ενδονοσοκομειακών ουρολοιμώξεων.
Πως συνδέεται το βακτήριο E. Coli με ορισμένους τύπους καρκίνου
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ερεύνησαν τις διαφορές στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη και τις συνέκριναν με παγκόσμια δεδομένα παρακολούθησης ορισμένων στελεχών του βακτηρίου Escherichia coli (E. coli).
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν δύο κυρίαρχα στελέχη E. coli που παράγουν μια ουσία, την κολιμπακτίνη, που έχει αναγνωριστεί από προηγούμενες μελέτες ως παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γονιδιωματική επιτήρηση για να παρακολουθήσουν τα στελέχη του E coli σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές. Αυτό τους επέτρεψε να εντοπίσουν παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξάπλωση ορισμένων στελεχών και να καθορίσουν πιθανές στρατηγικές για την πρόληψη στελεχών που προκαλούν ασθένειες.
Από τα ευρήματα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τα δύο στελέχη του E. coli που παράγουν κολιμπακτίνη εμφανίζονται σε βιομηχανικές χώρες που έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα καρκίνου του εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Αντίθετα, σε χώρες με περιορισμένους πόρους, όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, τα δύο στελέχη που παράγουν κολιμπακτίνη είναι πολύ πιο σπάνια και τα περιστατικά αυτών των τύπων καρκίνου είναι χαμηλότερα.
«Το E. coli μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο και σε πολλές διαφορετικές μορφές. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα στελέχη αυτού του βακτηρίου επηρεάζουν διαφορετικά τον άνθρωπο μπορεί να μας δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας και των ασθενειών. Η πρόσβαση σε παγκόσμια γονιδιωματικά δεδομένα σχετικά με τα στελέχη που βρίσκονται σε μια περιοχή μπορεί να αποκαλύψει νέες τάσεις και δυνατότητες, όπως στελέχη σε βιομηχανικές χώρες που πιθανώς συνδέονται με τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνονται στην έρευνα γονιδιωματικής επιτήρησης, ώστε όλοι να επωφελούνται από τις νέες ανακαλύψεις», τόνισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Tommi Mäklin, MSc, PhD , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και Ερευνητής του Ινστιτούτου Wellcome Sanger.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στην εξάλειψη αυτών των δύο στελεχών E. coli , όπως με εμβόλια, μπορεί να εμποδίσουν την κυκλοφορία τους και, με τη σειρά τους, να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Μια άλλη οδός θεραπείας θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη θεραπευτικών προβιοτικών προϊόντων που βοηθούν στην εκρίζωση των δύο στελεχών E. coli από το ανθρώπινο έντερο, με στόχο την απομάκρυνσή τους από τον πληθυσμό.
Πηγή: The Lancet Microbiome