Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Θετικά μίλησε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός για τη συνεργασία που υπάρχει με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των φαρμακοποιών όλης της χώρας στις Α’ Βοήθειες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου για την παρουσίαση Πανελλαδικής Έρευνας αναφορικά με την διάδοση και τον αντίκτυπο του έργου του στην ελληνική κοινωνία.
Όπως είπε ο Dr. Αυγερινός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του DailyPharmaNews το πρόγραμμα που ήδη μετρά σχεδόν επτά χρόνια συνεχίζεται με επιτυχία.
Το πρώτο Μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΕΣ το υπόγραψε, όπως λέει ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανόλης Κατσαράκης στις 25/1/2018 και το ανανέωσε στις 10/1/2022.
Πρόκειται για μία συνεργασία που έχει αποδώσει καρπούς και υπάρχει προσέγγιση για την ανανέωσή του για ακόμη δύο χρόνια με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που τρέχει ο κ. Μάκης Ζήκας, Πρόεδρος του Δ.Σ. μαζί τα μέλη του νέου επιστημονικού – εκπαιδευτικού φορέα των φαρμακοποιών, του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών (ΙΦΕΕ).
Όταν ο ΠΦΣ ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας με τον ΕΕΣ για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος πιστοποιημένων σεμιναρίων «Α’ Βοήθειες για Φαρμακοποιούς», σε συνεργασία με τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, και ο κλάδος βρισκόταν ακόμη στις αρχές της μεγάλης προσπάθειας που εδώ και μερικά χρόνια καταβάλλεται και πλέον έχει φέρει σημαντικά και απτά αποτελέσματα, σημείωνε ότι η συμφωνία για τα σεμινάρια έγινε με την επιδίωξη «να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να αναδείξουμε το μείζον θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία μας».
Η ικανοποίηση από πλευράς ΠΦΣ από τη συνεργασία με τον ΕΕΣ φάνηκε τόσο από το γεγονός ότι αυτή ανανεώθηκε και πάλι αλλά και από το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια.
Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει ο κ. Κατσαράκης, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 40 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε φαρμακοποιούς – μέλη τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων με πολύ μεγάλη συμμετοχή γεγονός που οδήγησε ορισμένους από τους –περισσότερους από 30- τοπικούς φαρμακευτικούς Συλλόγους που έδειξαν ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή τους, να τα επαναλάβουν για δεύτερη ή και τρίτη φορά ώστε να καλύψουν την ανάγκη για πιστοποίηση περισσότερων φαρμακοποιών.
«Πρωταθλητής» πάντως στο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση περισσότερων σεμιναρίων Α’ Βοηθειών αναδεικνύεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας που έχει πραγματοποιήσει 4 τέτοια σεμινάρια.
Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σοφία Κλοκώνη μίλησε στο DailyPharmaNews γι’ αυτήν την πρωτιά.
«Η πιστοποίηση στις πρώτες βοήθειες θεωρείται προαπαιτούμενο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τα κοινοτικά φαρμακεία που εντάσσονται σε παρεχόμενες υπηρεσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας και οφείλει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια. Στο πλαίσιο της σταδιακής ένταξης των κοινοτικών φαρμακείων και στην Ελλάδα στην παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών υγείας, η αξία των οποίων αναδείχτηκε ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ΙΔΕΕΑΦ (σ.σ. Ινστιτούτο δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών που πλέον έδωσε τη θέση του στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών) σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, συνεχίζει σταθερά και αταλάντευτα την εκπαίδευση των φαρμακοποιών στις Πρώτες Βοήθειες. Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαναλαμβάνεται τακτικά στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κορινθίας, με επανάληψη συμμετοχής αρκετών μελών μας πριν την προβλεπόμενη 5ετία ως χρόνου λήξης της σχετικής πιστοποίησης. Αυτά είναι τα καλά του “ανήκειν” σε επιστημονικούς συλλόγους», όπως χαρακτηρίζει πριν και πάνω απ’ όλα τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κορινθίας η κ. Κλοκώνη, «οι οποίοι προσφέρουν στο σύνολο των μελών τους κατάλληλα προσαρμοσμένα σεμινάρια πρώτων βοηθειών, καθιστώντας τους γνώστες βασικών χειρισμών σε έκτακτα κι επείγοντα περιστατικά, με δυνατότητες ουσιαστικής συμβολής στη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής».
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια κάθε φορά είναι από 20 έως 40 με έναν εκπαιδευτή για σεμινάριο που το παρακολουθούν μέχρι 25 άτομα και δύο εκπαιδευτές όταν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.
Η παρακολούθηση αυτών των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του ΕΕΣ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους φαρμακοποιούς που μπαίνουν στη διαδικασία να τα παρακολουθήσουν.
Ένα από αυτά είναι το κόστος συμμετοχής. Όπως εξηγεί η κ. Κλοκώνη «με τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του ΙΔΕΕΑΦ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όσοι φαρμακοποιοί θα μπουν στη διαδικασία να παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα πληρώσουν το μισό κόστος σε σχέση με το εάν το παρακολουθούσαν ιδιωτικά».
Σημαντικό πλεονέκτημα είναι επίσης το ότι αυτά τα σεμινάρια που απευθύνονται στους φαρμακοποιούς είναι «πιο στοχευμένα στις ανάγκες που έχουν ως επαγγελματίες υγείας. Έχουν δηλαδή εμπλουτίσει το αντίστοιχο σεμινάριο που απευθύνεται στους πολίτες με ύλη χρήσιμη για τους φαρμακοποιούς».
Επίσης η διάρκεια του, το πρόγραμμα και η θεματολογία του είναι πλούσια και όπως προαναφέρθηκε στοχευμένη στις γνώσεις και τις ανάγκες ενός φαρμακοποιού.
Το μεγαλύτερο ωστόσο πλεονέκτημα για τον φαρμακοποιό είναι, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας «χτίζεις την αυτοπεποίθησή σου όταν συμβαίνει κάτι και ελλείψει άλλης ιατρικής βοήθειας αλλά και βάσει φαρμακευτικής δεοντολογίας οφείλεις να προσφέρεις πολύτιμη βοήθεια σε κάποιον που κινδυνεύει η ζωή του».
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας έχει πραγματοποιήσει τα περισσότερα σεμινάρια Α’ Βοηθειών η κ. Κλοκώνη απαντά ότι «νομίζω πως έχει να κάνει με αυτό που έχουμε συζητήσει κάθε φορά που συγκεντρωνόμαστε για να κάνουμε τα συγκεκριμένα σεμινάρια. Λέμε λοιπόν ότι με αυτήν την εκπαίδευση “ξορκίζεις καλύτερα τους φόβους σου”, η εκπαίδευση και η απόκτηση γνώσης είναι ο μόνος τρόπος να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου και να είσαι ετοιμοπόλεμος σε τέτοια έκτακτα περιστατικά, όπου πρέπει να επιστρατευθεί και η ψυχραιμία καθώς οι εξωτερικές συνθήκες πολλές φορές δεν βοηθούν και επομένως ισχύει το ότι “η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως” και η καλύτερη δυνατή εξάσκηση είναι εφόδιο, προνόμιο να πράξεις κάθε φορά, εφόσον χρειαστεί, τα δέοντα».
Τα σεμινάρια, όπως προαναφέρθηκε θα συνεχιστούν και ήδη έχει προγραμματιστεί για τις 11 και 12 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί το επόμενο σεμινάριο Α’ βοηθειών για φαρμακοποιούς από τον ΕΕΣ, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και το ΙΦΕΕ στη Μυτιλήνη για τα μέλη του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.