Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) έχει σημάνει συναγερμό για μανταρίνια (κλημεντίνες), με χώρα προέλευσης την Αλβανία, καθώς μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι περιέχουν υψηλά ποσοστά απαγορευμένων φυτοφαρμάκων.
Το RASFF είναι ένα βασικό εργαλείο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία αντίδραση όταν εντοπίζονται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στη διατροφική αλυσίδα.
Από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2024, το RASFF ανέφερε πολλές περιπτώσεις ανίχνευσης απαγορευμένων και επικίνδυνων ουσιών σε φορτία με μανταρίνια από την Αλβανία, με προορισμό πολλές χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων που εντοπίστηκαν ήταν 3 έως 12 φορές υψηλότερα από ότι επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Πολλές χώρες της ΕΕ που εισήγαγαν μανταρίνια από την Αλβανία,, όπως η Κροατία, η Τσεχία, η Ιταλία και η Λιθουανία επέστρεψαν τα φορτία και ανακοίνωσαν μέτρα ελέγχων για τα αλβανικά μανταρίνια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα μανταρίνια αλβανικής προέλευσης με τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες.
Στα μανταρίνια εντοπίστηκαν τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα chlorpyrifos και phosmet
Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, στα μανταρίνια εντοπίστηκαν υπολείμματα από δύο φυτοφάρμακα ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα φυτοφάρμακα Chlorpyrifos και Phosmet, τα οποία συνδέονται με σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά, με διαταραχές του νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, από το 2020 οι δραστικές ουσίες Chlorpyrifos και Phosmet δεν είναι πλέον εγκεκριμένες για χρήση ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε καμιά καλλιέργεια εντός της ΕΕ, λόγω των μακροχρόνιων βλαβερών επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία.
Η ανακάλυψη των τοξικών αυτών ουσιών σε πολλές αποστολές σε ευρωπαϊκές χώρες υπογραμμίζει τα σοβαρά κενά στη γεωργική εποπτεία της Αλβανίας και εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών αγορών.
Μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Γεωργίας της Αλβανίας δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων, ούτε για την απόσυρσή τους ή την απόρριψή τους από την αγορά.