Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Οι τεχνητες οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται σωστά μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν πνευμονία, σύμφωνα με τα ευρήματα βρετανικής έρευνας.
Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες διευκολύνουν τη ζωή πολλών ανθρώπων που έχουν χάσει τα δόντια τους. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως φορούν τεχνητή οδοντοστοιχία, που τους βοηθά να τρώνε, να μιλάνε και να χαμογελούν καθημερινά με αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ προειδοποιούν τους χρήστες ότι οι επιφάνειες των τεχνητών οδοντοστοιχιών αντιπροσωπεύουν ένα πρόσφορο έδαφος για παθογόνα του αναπνευστικού και αυξάνουν τον κίνδυνο πνευμονίας σε άτομα ευπαθών ομάδων.
20 φορές περισσότερα βακτήρια στις οδοντοστοιχίες ασθενών με πνευμονία
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από τη στοματική κοιλότητα, τη γλώσσα και την τεχνητή οδοντοστοιχία από νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία και από άτομα που φορούσαν τεχνητές οδοντοστοιχίες αλλά δεν έπασχαν από πνευμονία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα για να προσδιορίσουν την αφθονία και τους τύπους των μικροβίωνπου υπάρχουν.
«Περιμέναμε να εντοπίσουμε κάποιες διαφορές αλλά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία στα άτομα με τεχνητές οδοντοστοιχίες ήταν 20 φορές υψηλότερος σε άτομα με πνευμονία συγκριτικά με τα άτομα που δεν νοσούσαν με πνευμονία. Σαφέστατα, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έπαθαν πνευμονία λόγω της τεχνητής οδοντοστοιχίας, είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση που απαιτεί περαιτέρω έρευνα, καθώς ηπνευμονία αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στους ηλικιωμένους» εξηγεί ΔρJosh Twigg, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαπίστωση ότι υπάρχουν δυνητικά επιβλαβείς μικροβιακές κοινότητες στις τεχνητές οδοντοστοιχίες, υποδεικνύει στους χρήστες να είναι πιο σχολαστικοί με την στοματική υγιεινή τους.
Το υγιές στόμα αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και ευεξίας του ανθρώπου. Το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι τα σημαντικότερα βήματα για την προστασία και την ενίσχυση της στοματικής υγείας, και με απώτερο στόχο να αποφύγουν μελλοντικά οι περισσότεροι άνθρωποι την χρήση τεχνητών οδοντοστοιχιών, καταλήγουν οι ερευνητές.
ΠΗΓΗ: Journal of Medical Microbiology