Φοιτητές και Καθηγητές εκφράζουν από κοινού την αγωνία τους
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Αν και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει συμβάλει μέχρι τώρα στην εκπαίδευση του μισού σχεδόν αριθμού των αποφοίτων Φαρμακευτικής στην Ελλάδα, με έναν μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών του σπουδαστών και διδακτόρων (περισσότεροι από 300) να υπηρετούν την φαρμακευτική βιομηχανία, την κλινική και διοικητική λειτουργία μονάδων υγείας, ερευνητικά Ινστιτούτα καθώς και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, πολλούς από τους αποφοίτους του να διαπρέπουν σε κορυφαία Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά ιδρύματα καθώς και σε ιδιωτικούς Φαρμακευτικούς κολοσσούς αλλά και μέλη ΔΕΠ του τμήματος να έχουν διακριθεί παγκόσμια ως προς το ερευνητικό τους έργο σε διεθνείς κατατάξεις, το μέλλον του φαίνεται αβέβαιο και κινδυνεύει με κλείσιμο.
Ήδη από τον Ιούνιο του 2023 η Γενική Συνέλευση του Τμήματος είχε απευθύνει ανοικτή επιστολή (δες εδώ) με παραλήπτες μεταξύ των άλλων το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας, στην οποία έκανε λόγο για δραματική έλλειψη διδακτικού προσωπικού και παντελή έλλειψη κτιριακών υποδομών, εργαστηριακών υποδομών και αιθουσών διδασκαλίας καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το θέμα της επιβίωσης του Τμήματος Φαρμακευτικής πρέπει να δημοσιοποιηθεί και στους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς εκτός του Πανεπιστημίου.
Μεταξύ των άλλων η ανοιχτή επιστολή αναφερόμενη στο θέμα της σοβαρής έλλειψης σε εκπαιδευτικό προσωπικό εκτιμούσε ότι ως τον Αύγουστο του 2026 το Τμήμα Φαρμακευτικής με βάση τα δεδομένα που παρέθετε, θα κινδυνεύει να έχει χάσει το 42% των μελών του.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της έλλειψης κτιριακών υποδομών αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι υφίσταται (ακριβοπληρωμένη) προμελέτη για την ανέγερση νέου κτιρίου Φαρμακευτικής από το έτος 2005 (βλ. εδώ), καμία πρυτανική αρχή δεν προχώρησε στον προγραμματισμό υλοποίησης του έργου.
Σήμερα και με αφορμή το νομοσχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο για τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων εν μέσω κύματος καταλήψεων αλλά και ευρύτερων κινητοποιήσεων μέσα από τις οποίες εκφράζεται αντίθεση σε αυτή την προοπτική, οι φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ θέτουν και πάλι το θέμα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, προβλημάτων που ταλανίζουν το Τμήμα εδώ και μία δεκαετία.
Προβάλουν την ανάγκη να ακουστεί επιτέλους η φωνή τους και να ληφθούν υπόψιν των υπευθύνων τα όσα αναφέρονται σε παλιότερα ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος (δες εδώ), ψήφισμα στο οποίο μεταξύ των άλλων τονίζεται πως «αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση αδικεί πρωτίστως τους φοιτητές μας, οι οποίοι αξίζουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και ισότιμη μεταχείριση με τους φοιτητές των υπολοίπων Τμημάτων Φαρμακευτικής της χώρας. Αρκεί η σύγκριση με την κατάσταση των άλλων δύο Τμημάτων Φαρμακευτικής της χώρας, (ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίου Πατρών) και της μέριμνας που έτυχαν από τις διοικήσεις των αντιστοίχων ΑΕΙ, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ευθύνης των διοικήσεων του ΑΠΘ».
Όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews ο κ. Μίλτος Τόσκας, απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, επιστημονικός συνεργάτης του εν λόγω τομέα και δημοσιογράφος μιλώντας για την κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών Φαρμακευτικής του ΑΠΘ που συνεχίζει την κατάληψη του Τμήματος η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Για τον ίδιο είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι οι διδάσκοντες βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον φοιτητικό σύλλογο και μάλιστα υπήρξε και μία πολύ ενδιαφέρουσα δράση με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ καθηγητών και φοιτητών στις 28 Ιανουαρίου σε άριστο κλίμα. Κι αυτό γιατί εδώ ο αγώνας δεν έχει να κάνει μόνο με το θέμα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου αλλά με την ύπαρξη και το μέλλον του Τμήματος Φαρμακευτικής.
Οι φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής, μέσω του Φοιτητικού τους Συλλόγου, και με γνώμονα την σύμπραξη με τους καθηγητές τους, αποφάσισαν την συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, τονίζοντας ακριβώς ότι πέρα του ότι είναι ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και παράλληλα παρακάμπτει και αναθεωρεί το Άρθρο 16 του Συντάγματος, τίθεται και το ερώτημα γιατί δεν εισακούγεται η φωνή τους για τα προβλήματα του Τμήματος και πώς μπορούν να αναμένουν μετά το επικείμενο νομοσχέδιο το Τμήμα να παραμείνει βιώσιμο και ανταγωνιστικό.
Σημειώνουν σχετικά:
“ Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των φοιτητών ανά την Επικράτεια, καταγράφηκε μία από τις πιο μαζικές Συνελεύσεις της τελευταίας δεκαετίας: με 174 προπτυχιακούς φοιτητές φαρμακευτικής παρόντες, στην οποία ψηφίστηκε το δελτίο τύπου συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων. Σύμφωνα με αυτό, ο φοιτητικός μας σύλλογος τίθεται ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και παράλληλα παρακάμπτει και αναθεωρεί το Άρθρο 16 του Συντάγματος. (…) Με βάση τα παραπάνω διερωτόμαστε, εφόσον έχουν γνωστοποιηθεί στις πρυτανικές αρχές τα προβλήματα του Τμήματος (βλ. ψήφισμα Συνέλευσης και Ανοικτή Επιστολή Συνέλευσης Τμήματος Φαρμακευτικής), γιατί μας αγνοούν επιδεικτικά; Πώς αναμένουμε μετά το επικείμενο νομοσχέδιο το Τμήμα να παραμείνει βιώσιμο και ανταγωνιστικό; Πώς αναμένουμε μετά την περιγραφή αυτής της κατάστασης οι φοιτητές να επιθυμούν να εισαχθούν στο Τμήμα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτό και οι διδάκτορες να προχωρήσουν την έρευνά τους εδώ και να μην στραφούν σε άλλες λύσεις, όπως το εξωτερικό; Τέλος, πώς περιμένουμε την αφοσίωση των καθηγητών και την εργασία τους σε ένα τόσο δυσχερές περιβάλλον; Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να είναι παραγωγικοί και επιτυχημένοι ερευνητές; ”