Από την Αθηνά Γκόρου
Σε μια εκτενή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο X (Twitter), ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να δώσει τη δική του εκδοχή για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και να εξηγήσει τι τον ώθησε να προγραμματίσει την επίσκεψή του που τελικά ματαιώθηκε λόγω έντασης και επεισοδίων στην είσοδο του νοσοκομείου.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως:
«Εδώ και πολλά χρόνια οι παθολόγοι στο Νοσοκομείο Δράμας ο ένας μετά τον άλλον παραιτούνται. Όταν έγινα Υπουργός ασχολήθηκα κατά προτεραιότητα, προκήρυξα τις θέσεις, δεν ήρθε κανένας. Μετά μου ζήτησαν κίνητρα και θεσπίσαμε οικονομικά κίνητρα, ξαναπροκηρύξαμε, πάλι δεν ήρθε κανείς. Και παρόλα αυτά, δέχτηκα να προκηρυχθούν 20 θέσεις ιατρών, 5 παθολόγοι, αλλά και πάλι μηδέν αιτήσεις για παθολόγους.»
Πρόσθεσε πως, παρά την απογοητευτική ανταπόκριση στις θέσεις των παθολόγων, έχουν ήδη προσληφθεί 8 γιατροί και αναμένονται άλλοι 2, ενώ το φθινόπωρο θα γίνει νέα επαναπροκήρυξη για τις άγονες θέσεις.
Παράλληλα, σημείωσε ότι επί της θητείας του πραγματοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής, όπως:
- Νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
- Νέο Φαρμακείο και Εργαστήριο Φυσιοθεραπείας
- Ανακατασκευές σε διοικητικούς και τεχνικούς χώρους
- Προγραμματισμός έργων ΕΣΠΑ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ
Συνολικά, επενδύσεις άνω των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη για το νοσοκομείο.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και σε στατιστικά στοιχεία, λέγοντας πως:
- Το 77% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένο
- Από το 2019 το ιατρικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 9 άτομα
- Η πληρότητα στο νοσοκομείο είναι 48%
- Οι θέσεις των παθολόγων έμειναν άγονες, ενώ σε άλλες ειδικότητες υπήρξαν πολλές αιτήσεις
Καταλήγοντας, θέτει ρητορικό ερώτημα:
«Έχει νόημα να πάω σε αυτό το νοσοκομείο, ενώ και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι κανένας Υπουργός δεν έχει ασχοληθεί περισσότερο μαζί του από μένα;»
Αναλυτικά τα πεπραγμένα του υπουργείου Υγείας όσον αφορά το Γ. Ν. Δράμας, όπως αναφέρονται από τον Άδωνι Γεωργιάδη
– 77% των οργανικων θέσεων ειναι καλυμμένες (στις 725 οργανικές θέσεις, 558 υπηρετούντες, εκ των οποίων 406 μόνιμοι)
– Πληρότητα: 48%
– Σε σχέση με το 2019, υπηρετούν + 9 ιατροί (103 vs 94), +4 νοσηλευτές (306 vs 302), -75 άτομα λοιπό προσωπικό (125 vs 200)
*Η μεγάλη μείωση του λοιπού προσωπικού οφείλεται στην αποχώρηση των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν ΣΟΧ (καθαριότητα – σίτιση – φύλαξη).
* Για τις εν λόγω υπηρεσίες το νοσοκομείο έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες.
– Προσλήψεις & διορισμοί *ιατρικού προσωπικού* Ιούλιος 2019 – Δεκέμβριος 2024: 33 μόνιμοι, 19 επικουρικοί, 3 με ΑΠΥ + 116 ειδικευόμενοι
– Προκηρυγμένες θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ Ιούλιος 2019 – Απρίλιος 2025: *94*, εκ των οποίων οι 44 απέβησαν άγονες
– *Προκήρυξη Απριλίου (539 θέσεις)* –Προκηρυγμένες θέσεις/ εκδήλωση ενδιαφέροντος:
1 θέση Παιδιατρικής Επιμελητή Α΄ – 3 αιτήσεις
1 θέση Ακτινολογίας Επιμελητή Β’ – 1 αίτηση
1 θέση Μαιευτικής & Γυναικολογίας Επιμελητή Β’ – 9 αιτήσεις
3 θέσεις για το ΤΕΠ Επιμελητή Β’ – 3 αιτήσεις
1 θέση Εσωτερικής Παθολογίας Διευθυντή – 0 αιτήσεις
1 θέση Εσωτερικής Παθολογίας Επιμελητή Α’ – 0 αιτήσεις
2 θέσεις Εσωτερικής Παθολογίας Επιμελητή Β’ – 0 αιτήσεις
2 θέσεις για τη ΜΕΘ Επιμελητή Β’ – 2 αιτήσεις
2 θέσεις Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας Επιμελητή Β’ – 2 αιτήσεις
1 θέση Δερματολογίας Επιμελητή Β’ – 2 αιτήσεις
1 θέση ΩΡΛ Επιμελητή Α’ – 4 αιτήσεις
1 θέση Ορθοπαιδικής & Τραυματιολογίας Επιμελητή Β’ – 4 αιτήσεις
1 θέση Χειρουργικής Επιμελητή Β’ – 2 αιτήσεις
1 θέση Παθολογικής Ογκολογίας Επιμελητή Β’ – 0 αιτήσεις
1 θέση Νευροχειρουργικής Επιμελητή Β’ – 2 αιτήσεις
– Προσλήψεις & διορισμοί *νοσηλευτικού προσωπικού* Ιούλιος 2019 – Δεκέμβριος 2024: 40 μόνιμοι, 72 επικουρικοί + 14 ειδικευόμενοι
– Προκηρυγμένες θέσεις νοσηλευτικού & λοιπού προσωπικού Ιούλιος 2019 – Ιούλιος 2025: 61
– Ενταγμένο σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α, για τους υπηρετούντες ιατρούς κλάδου ΕΣΥ
– Ο προϋπολογισμός το 2019 διαμορφώθηκε στα 8,1 εκατ ευρώ, ενώ το 2024 στα 13 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 59,7%.
Ένταση στην Είσοδο: Η ματαίωση της επίσκεψης
Το πρωί της Πέμπτης 4 Σεπτεμβρίου, λίγα λεπτά πριν την άφιξη του Υπουργού στο Νοσοκομείο Δράμας, επικράτησε ένταση έξω από την κεντρική είσοδο.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη:
- Διαδηλωτές προκάλεσαν επεισόδια
- Έφτασαν στο σημείο να σκίσουν το πουκάμισο του Αστυνομικού Υποδιευθυντή
- Υπήρχαν ακόμα και δημόσιες απειλές κατά της ζωής του, με σχόλια του τύπου «να τον πυροβολήσουν» να εμφανίζονται κάτω από σχετικές αναρτήσεις
Ο Υπουργός, δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να γίνει μέρος ενός «αντιπολιτευτικού σόου», ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης:
«Στα νοσοκομεία δεν πηγαίνω για να τσακώνομαι, ούτε για να με προπηλακίζουν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Λυπάμαι γιατί ήθελα να δω από κοντά τι πραγματικά συμβαίνει και να βρούμε λύσεις».
Στον αντίποδα, σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε εχθές η επίσκεψη στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου εργαζόμενοι και διοίκηση τον υποδέχθηκαν με ανθοδέσμη.
Ωστόσο, η φράση του υπουργού κατά των διαδηλωτών, τους οποίους «συνάντησε» σε άλλες περιοχές κατά την περιοδεία του και τους οποίους χαρακτήρισε «αχαΐρευτους», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε τον υπουργό για απαξίωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και συγκάλυψη της κατάστασης στο ΕΣΥ.
Η περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται
Παρά την ακύρωση της στάσης στη Δράμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει κανονικά την περιοδεία του σε δομές υγείας της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η περιοδεία στοχεύει στην προβολή έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Δομές που επισκέφθηκε μέχρι τώρα:
- Νοσοκομείο Κομοτηνής (μετάβαση στο νέο νοσοκομείο Νιάρχος)
- Κέντρο Υγείας Σαπών (ολική ανακατασκευή)
- Νοσοκομείο Ξάνθης (επέκταση ΤΕΠ)
- Νοσοκομείο Καβάλας (προσλήψεις, εξοπλισμός, ΤΕΠ)
Δομές που επρόκειτο να επισκεφθεί στις 4 Σεπτεμβρίου:
- Νοσοκομείο Δράμας (ματαιώθηκε)
- Νοσοκομείο Σερρών
- Νοσοκομείο Κιλκίς
Η περιοδεία αναμένεται να ολοκληρωθεί με επισκέψεις σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από τις 5 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου.
Ο ίδιος, με φωτογραφίες και σχόλια στα social media, υποστήριξε πως η εικόνα της περιοδείας του διαφέρει σημαντικά από την εικόνα «ανεπιθύμητου» που επιχειρούν να προβάλουν κάποιοι:
«Παντού με καλοδέχονται. Ναι, φώναξαν λίγοι στην Αλεξανδρούπολη ή στο Διδυμότειχο. Αλλά αυτή ήταν η εξαίρεση, όχι ο κανόνας».
Το επεισόδιο στη Δράμα αναδεικνύει όχι μόνο τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά και την πολιτική ένταση γύρω από τη δημόσια υγεία στην περιφέρεια.
