Τα αναψυκτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Heart. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης ρώτησαν 42.500 άνδρες, 45-79 ετών, για τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατανάλωση υγρών. Στη συνέχεια ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος διαγνώστηκαν 3.604 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και 509 άτομα απεβίωσαν από τη νόσο.
Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, η καθημερινή κατανάλωση δύο αναψυκτικών με ζάχαρη αύξανε κατά 23% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτό όπως επισημαίνουν πιθανό να οφείλεται στη ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά, η οποία έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου ΙΙ είναι ήδη γνωστή. Ως εκ τούτου, διαβήτης και παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια. Όπως συμβουλεύουν λοιπόν οι επιστήμονες, καλό θα ήταν η αποχή από τα αναψυκτικά ή τουλάχιστον ο μετριασμός της κατανάλωσης.