Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Ομάδα κορυφαίων επιστημόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητά από το Υπουργείο Υγείας όλα τα προϊόντα μπέικον και ζαμπόν που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ να φέρουν προειδοποιητικές ετικέτες, παρόμοιες με αυτές των τσιγάρων, για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν.
Με την επιστολή τους οι ερευνητές ζητούν την υποχρεωτική επισήμανση του 90%-95% των προϊόντων μπέικον και ζαμπόν που περιέχουν τις ουσίες αυτές και τη σταδιακή κατάργησή τους από την παραγωγή επεξεργασμένων κρεάτων μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τα νιτρώδη που περιέχονται στο επεξεργασμένο κρέας θεωρούνται ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, αλλά στο στομάχι μπορούν να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, δηλαδή σε ενώσεις που έχουν την ικανότητα να προκαλούν καρκίνο.
Η ανάλυση των ερευνητών, που βασίζεται σε στοιχεία από το Cancer Research UK και το British Journal of Cancer, εκτιμά ότι η έλλειψη αντιμετώπισης αυτής της τεράστιας απειλής έχει οδηγήσει κατά την τελευταία δεκαετία σε περίπου 54.000 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με κόστος για το NHS περίπου 3 δισεκατομμύρια λίρες.
Το επεξεργασμένο κρέας έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο από το 2015
Η προειδοποίηση των επιστημόνων έρχεται ακριβώς δέκα χρόνια αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ταξινόμησε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο Ομάδας 1, τοποθετώντας το στην ίδια κατηγορία κινδύνου με τον καπνό και τον αμίαντο.
Σύμφωνα με τον IARC, «μια ανάλυση δεδομένων από 10 μελέτες έδειξε ότι κάθε ημερήσια μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – δηλαδή λιγότερο από δύο φέτες μπέικον – αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 18%».
Πρόσφατα στοιχεία έρευνας από το Γαλλικό Οργανισμό Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ANSES) επιβεβαιώνουν ότι τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος για τη συντήρησή τους και για τη διατήρηση του ροζ χρώματός τους, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η έρευνα του ANSES διαπίστωσε ότι όσο υψηλότερη είναι η έκθεση σε αυτές τις χημικές ενώσεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου στον πληθυσμό.
