Δ. Παρασκευής στο DailyPharmaNews: Αν υπάρξει συρροή θα σταλεί κλιμάκιο
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Πάτρα, ενόψει καρναβαλιού μετά το θάνατο του εικοσάχρονου φοιτητή από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα, ένα μήνα μετά από άλλο ένα τραγικό περιστατικό 16χρονης μαθήτριας, που και αυτή απεβίωσε.
Την ώρα που η κοινωνία της Πάτρας είναι ανάσταση και τα τηλέφωνα στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κυριολεκτικά έχουν «σπάσει», η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στις 29/1 ανέφερε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συρροής κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στο Δήμο Πατρέων και για το σκοπό αυτό δεν έχει μεταβεί κλιμάκιο στην περιοχή.
Ωστόσο σε σημερινές του δηλώσεις στο DailyPharmaNews ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, επισημαίνει ότι είναι σε εξέλιξη επιτήρηση και αν τυχόν υπάρχουν νέα κρούσματα και υπάρχει συρροή, τότε μπορεί να γίνει και αποστολή κλιμακίου. «Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, δηλαδή την υγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας, η οποία και έχει χορηγήσει χημειοπροφύλαξη σε περισσότερα από 300 άτομα. Μέχρι τώρα και η επιδημιολογική εικόνα από το παρελθόν έχει δείξει ότι τα περιστατικά είναι μεμονωμένα. Ακόμα όμως και τα λίγα περιστατικά χρειάζονται διαχείριση».
Η μηνιγγίτιδα συνήθως παρουσιάζει αύξηση την περίοδο του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης, αναφέρει ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι σχετίζεται και με την αυξημένη κυκλοφορία των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Σ. Μαζάνης: Είναι αδιανόητο να πεθαίνουν παιδιά από μολυσματικούς παράγοντες όταν υπάρχει εμβόλιο
Εν τω μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕλευθεροΕπαγγελματιών Παιδιάτρων μετά το θάνατο του 20χρονου Σωκράτη, έχει ζητήσει την καθολική και δωρεάν παροχή του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου τύπου Β στους φοιτητές της Πάτρας.
Ο πρώην ταμίας της Ομοσπονδίας, γνωστός παιδίατρος, Σπυρίδων Μαζάνης δηλώνει στο DailyPharmaNews ότι είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή να χάνονται ζωές παιδιών από μολυσματικούς παράγοντες, όταν υπάρχει πρόληψη, η οποία είναι ένα εμβόλιο. «Έστω και αν στατιστικώς η περίπτωση απώλειας ζωής από μία νόσο είναι πολύ σπάνια, όταν πρόκειται για το δικό σου παιδί είναι το πιο τραγικό πράγμα που μπορεί να συμβεί. Τα εμβόλια δημιουργούνται ακριβώς για αυτό σκοπό. Το συγκεκριμένο εμβόλιο για το μηνιγγιτιδοκόκκο Β χορηγείται δωρεάν για τις ηλικίες από δύο έως 18 μηνών. Εμείς οι παιδίατροι θεωρούμε σημαντικό να επεκταθεί η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου σε ηλικίες μέχρι 18 ετών. Και κατά περίπτωση όταν υπάρχουν κρούσματα, όπως αυτά της Πάτρας, να χορηγείται δωρεάν και στη φοιτητική κοινότητα, κατά την κρίση των υγειονομικών αρχών».
Όπως είναι εύλογο έχει προκληθεί ανησυχία στη φοιτητική κοινότητα της Πάτρας και κάποιοι πρόκειται να εμβολιαστούν με δικά τους έξοδα, κάποιοι άλλοι όμως, ενώ θέλουν δεν μπορούν, γιατί το κόστος είναι 210 ευρώ και για τις δύο δόσεις του εμβολίου. (105 ευρώ έκαστη).
Θνητότητα 6% την περίοδο 2004-2023
Σύμφωνα με δεδομένα του ΕΟΔΥ, κατά την περίοδο 2004-2023 καταγράφηκαν 68 θάνατοι από μηνιγγιτιδόκοκκο που αναλογεί σε θνητότητα 6%. Η μεγαλύτερη θνητότητα καταγράφηκε το έτος 2018 (11,8%) ενώ η μικρότερη τα έτη 2020-2022 (0%).
Η μέση ετήσια δηλούμενη θνησιμότητα για την χρονική περίοδο 2004-2023 είναι 0,031 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου με γνωστή ηλικία ήταν 1.132 (υπήρχε 1 κρούσμα με άγνωστη ηλικία). Το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών, με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 4,07 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Η μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση προοδευτικά μειώνεται στις ηλικίες 5-14 ετών (1,01 ανά 100.000 πληθυσμού) και 15-24 ετών (0,91 ανά 100.000 πληθυσμού). Στις ηλικιακές ομάδες άνω των 25 ετών η μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ιδιαίτερα μικρή και δεν ξεπερνά τις 0,20 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού
Οι πολίτες που χρειάζονται περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα μπορούν να καλούν στο 1135, την 24ωρη γραμμή υποστήριξης για τη δημόσια υγεία του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, καθώς επίσης στα τηλέφωνα 2613-620714 και 2613-620758 που ανήκουν στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.