Στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2024, από 3,1% τον Απρίλιο, κάτι που δείχνει την τάση αποκλιμάκωσής του.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,4% τον μήνα Μάιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (3,1%), ένδυση και υπόδηση (6,4%),μεταφορές (4%), ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (5%), εκπαίδευση (3,5%) αλλά και στην υγεία (2,2%).
Η άνοδος των τιμών στον κλάδο της Υγείας, προήλθε λόγω της αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
Ειδικότερα, από τη σύγκριση των δεικτών Μαΐου 2024 με τον Μάιο του 2023 και τις επιπτώσεις τους στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προκύπτει ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 1,3% με την επίπτωση στον πληθωρισμό να είναι 0,03.Οι ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες ανέβηκαν κατά 2,3% με επίπτωση 0,05 και η νοσοκομειακή περίθαλψη αυξήθηκε κατά 3,4% (επίπτωση 0,09).
Λόγω των νέων αυξήσεων σε φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες και νοσοκομειακή περίθαλψη που καταγράφονται σε ετήσια βάση, τα ασφάλιστρα ζωής συνεχίζουν να αυξάνονται σημαντικά με την ΕΛΣΤΑΤ να υπολογίζει την ετήσια άνοδο τους σε 14%. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μετά το ελαιόλαδο (56,8%).
Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό είναι ότι οι τιμές στον κλάδο της Υγείας παρουσιάζουν μια σαφή τάση σταθεροποίησης τους τελευταίους δύο μήνες.
Σε σύγκριση με τις τιμές του Απριλίου οι τιμές για την Υγεία τον Μάιο ήταν αμετάβλητες (0%). Οι τιμές στον κλάδο της Υγείας παρέμειναν αμετάβλητες (0%) και στη σύγκριση Απρίλιος 2024 με Μάρτιο 2024.