Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο περιόδους τόσο έντονης ζέστης στις οποίες το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να ανεβάζει τις θερμοκρασίες, ανέφεραν σήμερα, Δευτέρα 22 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος Copernicus της ΕΕ και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Σε μια έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης, ο Copernicus και ο World Meteorological Organization (WMO) σημείωσαν τις ακραίες συνθήκες του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένου ενός καύσωνα του Ιουλίου που ώθησε το 41% της νότιας Ευρώπης σε ισχυρό ή πολύ ισχυρό ή ακραίο θερμικό στρες (δεδομένα ρεκόρ για τη συγκεκριμένη περιοχή).
Η υπερβολική ζέστη ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους, τους ηλικιωμένους και άτομα με υπάρχουσες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης.
Τμήματα της Ιταλίας κατέγραψαν 7% περισσότερους θανάτους από το κανονικό τον περασμένο Ιούλιο, με θύματα μεταξύ των οποίων και ένας 44χρονος άνδρας που κατέρρευσε και πέθανε ενώ επιχρωμάτιζε τη διαγράμμιση του οδοστρώματος στην πόλη Λόντι στη βόρεια Ιταλία.
Το θερμικό στρες μετρά τον αντίκτυπο που έχει το περιβάλλον στο ανθρώπινο σώμα, συνδυάζοντας παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η απόκριση του σώματος, για να δημιουργήσει την «αίσθηση» της θερμοκρασίας.
Τμήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας αντιμετώπισαν έως και δέκα ημέρες ακραίας θερμικής καταπόνησης το 2023, που ορίζεται ως «αίσθηση» της θερμοκρασίας άνω των 46 βαθμών Κελσίου, οπότε πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή θερμοπληξίας και άλλων προβλημάτων υγείας.
Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30% στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, αναφέρει η έκθεση.
Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της ΕΕ προέτρεψε τις κυβερνήσεις τον περασμένο μήνα να προετοιμάσουν συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για την κλιματική αλλαγή και ζήτησε κανόνες της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους από την υπερβολική ζέστη.
Η περσινή χρονιά ήταν η πιο καυτή στον κόσμο από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ ανώτατης θερμοκρασίας. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο.
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η μεγαλύτερη αιτία της εξαιρετικής ζέστης του περασμένου έτους, ανέφερε η έκθεση. Παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του καιρικού φαινομένου του Ελ Νίνιο έπαιξαν επίσης ρόλο.
Η ζέστη τροφοδότησε ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, καθώς η θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, προκαλώντας ισχυρότερες βροχοπτώσεις όταν απελευθερώνεται.
- Οι πλημμύρες στη Σλοβενία πέρυσι επηρέασαν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.
- Η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της ΕΕ που έχει καταγραφεί, η οποία, κατέστρεψε 960 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση διπλάσια από την Αθήνα.
- Οι αλπικοί παγετώνες έχασαν το 10% του υπολειπόμενου όγκου τους το 2022 και το 2023.
«Μερικά από τα γεγονότα του 2023 ξάφνιασαν την επιστημονική κοινότητα λόγω της έντασής τους, της ταχύτητας έναρξης, της έκτασης και της διάρκειάς τους», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.