Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    IMCAS2026: Νέα προϊόντα, fillers και η μετάβαση από το anti‑aging στο skin‑longevity

    06/02/2026

    Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

    06/02/2026

    Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από τις 16/2 η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    05/02/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      IMCAS2026: Νέα προϊόντα, fillers και η μετάβαση από το anti‑aging στο skin‑longevity

      06/02/2026

      Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

      06/02/2026

      Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από τις 16/2 η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

      05/02/2026

      Ετοιμάζεται εργαλείο για online παρακολούθηση της πορείας φακέλων αξιολόγησης φαρμάκων

      05/02/2026

      Η νέα εποχή στην ογκολογική φροντίδα: Από τη θεραπεία στην ολιστική πρόληψη

      05/02/2026
    • Επιστημονικα

      Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι της Μέσα Μάνης αποτελούν μια μοναδική γενετική «νησίδα» στην Ευρώπη

      04/02/2026

      Η Χειρουργική Ογκολογία ως αιχμή του δόρατος στη μάχη για την επιβίωση

      03/02/2026

      Ισπανία: Ιστορική μεταμόσχευση προσώπου από δωρήτρια που επέλεξε την υποβοηθούμενη ευθανασία

      03/02/2026

      Κληρονομικό Αγγειοοίδημα: Πράσινο φως από την ΕΕ για την πρώτη RNA θεραπεία για την πρόληψη των κρίσεων

      02/02/2026

      Ξηρότητα και ατροφία κόλπου: Η κατανόηση των συμπτωμάτων και οι λύσεις

      02/02/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

      06/02/2026

      Ειρ. Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές – Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

      05/02/2026

      Υπουργείο Υγείας: πρόληψη μπροστά, στελέχωση με «ιεράρχηση», φάρμακο σε πιο σφιχτό πλαίσιο

      05/02/2026

      Χαιρετισμός του Ά. Γεωργιάδη σε Ημερίδα του ΕΟΦ – Αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του στη φαρμακευτική πολιτική

      04/02/2026

      Από τον Φάκελο στο Smartphone: Η ψηφιακή «επανάσταση» στην Ογκολογία και οι νέες υποδομές του 2026

      04/02/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » Πείνα και Παχυσαρκία: Το διπλό πρόσωπο της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πείνα και Παχυσαρκία: Το διπλό πρόσωπο της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης

    19/10/20256 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται το καθημερινό τους γεύμα, δισεκατομμύρια άλλοι ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της υπερκατανάλωσης κατάλληλων και μη τροφίμων. Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2025 αναδεικνύει το παράδοξο ενός πλανήτη που παράγει αρκετή τροφή για όλους, αλλά δεν τη μοιράζει δίκαια.

    Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

    Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (World Food Day) 2025 προτάσσει το σύνθημα «Hand in Hand for Better Foods and a Better Future», καλώντας σε συνεργασία κυβερνήσεων, παραγωγών, επιχειρήσεων και κοινοτήτων για «καλύτερα» τρόφιμα και ένα καλύτερο μέλλον. Το φετινό κάλεσμα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, του FAO (Food and Agriculture Organization) τονίζει ότι η μετατροπή των αγροδιατροφικών συστημάτων απαιτεί συλλογική δράση, όχι μόνο για να παράγουμε περισσότερα, αλλά για να παράγουμε καλύτερα, πιο προσβάσιμα και πιο θρεπτικά τρόφιμα.

    Το οξύμωρο: πείνα και παχυσαρκία — δύο όψεις της ίδιας κρίσης

    Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από πείνα, ενώ ταυτόχρονα η παγκόσμια επιβάρυνση από την παχυσαρκία και τις σχετιζόμενες μη μεταδοτικές νόσους (ΜΜΝ) αυξάνεται με ταχύ ρυθμό.

    • Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση SOFI (The State of Food Security and Nutrition in the World) 2025, περίπου 673 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν πείνα το 2024… Δηλαδή, περίπου το 8,2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ταυτόχρονα, ο αριθμός ανθρώπων με μη επαρκή πρόσβαση σε υγιεινές και θρεπτικές δίαιτες παραμένει πολύ υψηλός.

    • Από την άλλη πλευρά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι η παχυσαρκία και η υπερβαρότητα είναι πανδημικές: το 2022, περίπου 1 στα 8 άτομα ζούσε με παχυσαρκία και δισεκατομμύρια άνθρωποι ήταν υπέρβαροι. Οι τάσεις αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται. Η σύγχρονη διατροφή και ο τρόπος ζωής ωθούν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού προς ΜΜΝ, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιομεταβολικές νόσους και ορισμένους τύπους καρκίνου.

    Αυτό το παράδοξο: παιδιά που πεθαίνουν από πείνα σε αναπτυσσόμενες χώρες ή περιοχές, ενώ άλλα τμήματα του πληθυσμού να πεθαίνουν από νόσους που σχετίζονται με υπερφαγία, φτωχή θρεπτικά ποιότητα τροφής και ανθυγιεινά πρότυπα, υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ποσότητα, αλλά κυρίως η ποιότητα, η πρόσβαση και η δίκαιη διαχείριση και διανομή.

    Τρόφιμα που πετιούνται — τροφές που λείπουν: το σκάνδαλο της σπατάλης

    Η αντίφαση γίνεται πιο οδυνηρή αν κοιτάξουμε τα στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων. Ο UNEP / Food Waste Index και σχετικές αναλύσεις δείχνουν ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα — σχεδόν ένα πέμπτο της συνολικής τροφής που παράγεται — με τεράστιο περιβαλλοντικό, οικονομικό και ηθικό κόστος. Η εκτεταμένη σπατάλη συμβαίνει σε όλο το φάσμα: από το χωράφι και το εμπόριο μέχρι τα νοικοκυριά και την εστίαση. Η εκτεταμένη σπατάλη συνυπάρχει με την πείνα και την επισιτιστική ανασφάλεια, επιτείνοντας την αδικία: ενώ υπάρχουν τρόφιμα που καταστρέφονται ή πετιούνται, εκατομμύρια δεν έχουν την επόμενη μερίδα.

    «Food waste is a global tragedy», υπενθυμίζει η Δανή Οικονομολόγος και Περιβαλλοντολόγος Inger Andersen (UNEP), Εκτελεστική Διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Η φράση δεν είναι ρητορική: αφορά ζωές, πόρους και το κλίμα.

    Οι «τροφές» που μας χορταίνουν αλλά μας αρρωσταίνουν: τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα

    Μια κεντρική αιτία της επιδημίας παχυσαρκίας και των σχετικών νοσημάτων είναι η ραγδαία εξάπλωση των ultra-processed foods (UPFs), δηλαδή προϊόντων βιομηχανικής επεξεργασίας με υψηλό περιεχόμενο πρόσθετων σακχάρων, αλατιού, κορεσμένων λιπών, πρόσθετων και ενεργειακής πυκνότητας αλλά χαμηλής θρεπτικής αξίας.

    • Μελέτες και μετα-αναλύσεις (BMJ, Lancet-series, και άλλες) συσχετίζουν υψηλή κατανάλωση UPFs με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, διαβήτη, κάποιων τύπων καρκίνου και ακόμη — σε μερικές αναλύσεις — με αυξημένη ολική θνησιμότητα.

    Ο Βραζιλιάνος καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Σάο Πάολο, Carlos Monteiro, ο οποίος εισήγαγε την ταξινόμηση NOVA και έθεσε τον όρο «εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα», παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες την επέλαση των UPFs και προειδοποιεί ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα «δεν είναι πια τρόφιμα με την παραδοσιακή έννοια: είναι προϊόντα της τεχνολογίας τροφίμων που έχασαν τη φυσική μήτρα του τροφίμου» και αυτό, όπως λέει, εξηγεί μεγάλο μέρος της βλάβης στην υγεία.

    Τι σημαίνει «διατροφή» για την υγεία; Γιατί η λύση δεν είναι απλώς «περισσότερο φαγητό»

    Η έννοια της διατροφής ως «θέμα υγείας» υπερβαίνει την κάλυψη θερμίδων: σημαίνει πρόσβαση σε ποικιλία, επάρκεια θρεπτικών συστατικών, ασφάλεια τροφίμων και βιωσιμότητα.

    • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι οργανισμοί τονίζουν ότι υγιής διατροφή μειώνει τη νοσηρότητα και θνησιμότητα από μολυσματικές και μη-μεταδοτικές νόσους, βελτιώνει την ανάπτυξη παιδιών και τη νοητική απόδοση και ενισχύει την παραγωγικότητα. Η διατροφική ασφάλεια περιλαμβάνει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
    • Σε πρακτικό επίπεδο, σύμφωνα με τον FAO, οι πολιτικές που προσαρμόζουν την παραγωγή (προώθηση φρούτων, λαχανικών, ολικής άλεσης, πηγών πρωτεΐνης χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος), την πρόσβαση (οικονομική και γεωγραφική), τη μείωση σπατάλης, και τη ρύθμιση και φορολόγηση προϊόντων με χαμηλή θρεπτική αξία (π.χ. πρόσθετα σάκχαρα, πολύ αλάτι) είναι κομβικές.

    Πολιτική και επιστημονικές κατευθύνσεις — τι προτείνουν οι ειδικοί;

    1. Μετασχηματισμός αγροδιατροφικών συστημάτων ώστε να παράγουν πρόσβαση σε ποιοτικά, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα — όχι μόνο μεγάλους όγκους θερμίδων. Ο FAO καλεί σε συλλογική δράση και επενδύσεις σε μικρής κλίμακας παραγωγούς, υποδομές ψύξης/αποθήκευσης και δίκτυα διανομής.
    2. Μείωση απωλειών και σπατάλης τροφίμων (από το χωράφι μέχρι το πιάτο) με βελτίωση logistics, υποδομών, νομοθεσίας και αλλαγής συμπεριφοράς καταναλωτή. UNEP και FAO τονίζουν ότι μόνο μείωση food waste θα απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες για επισιτιστική ασφάλεια και θα μειώσει περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
    3. Ρύθμιση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων: προτάσεις περιλαμβάνουν φόρους σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα/αλάτι, σαφή επισήμανση (front-of-pack labels), περιορισμούς marketing σε παιδικά τρόφιμα και ενίσχυση πολιτικών που προωθούν πρόσβαση σε φρέσκα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επιστημονικές ανασκοπήσεις προτείνουν ότι τέτοιες πολιτικές μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση UPFs και τις σχετικές νόσους.

    3 μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στη διατροφή μας

    • Να προτιμάμε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, ψάρια και άπαχο κρέας.
    • Να μειώσουμε τη σπατάλη, με σωστή αποθήκευση των τροφίμων, τη χρήση των γευμάτων που μαγειρεύουμε και δεν καταναλώθηκαν σε ένα γεύμα και με σωστό σχεδιασμό γευμάτων.
    • Να υποστηρίζουμε την πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα, να φροντίζουμε τα παιδιά να λαμβάνουν καλύτερης ποιότητας μερίδες φαγητού στο σχολείο, να περιορίζουμε τον αντίκτυπο της διαφήμισης ανθυγιεινών τροφίμων σε παιδιά.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ως πρόσκληση για δικαιοσύνη και υγεία

    Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2025 δεν είναι απλώς μια ημερομηνία στο ημερολόγιο: είναι υπενθύμιση ότι η παγκόσμια κρίση της διατροφής έχει δύο όψεις: την έλλειψη και την υπερεπάρκεια τροφίμων, συνήθως κακής ποιότητας! Λύση χωρίς ολιστική μεταρρύθμιση του τρόπου που παράγουμε τα τρόφιμα, σχεδιάζουμε την πρόσβασή τους από όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη, τα καταναλώνουμε και τα πετάμε επιπόλαιο δεν υπάρχει! Οι επιστήμονες, οι οργανώσεις και οι πολιτικές καλούν σε συνεργασία «χέρι-χέρι»: για καλύτερα τρόφιμα, πιο δίκαιη διανομή και έναν πιο υγιή πλανήτη. 

    Διατροφή Παχυσαρκία ΠΟΥ Τρόφιμα
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    IMCAS2026: Νέα προϊόντα, fillers και η μετάβαση από το anti‑aging στο skin‑longevity

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από τις 16/2 η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ετοιμάζεται εργαλείο για online παρακολούθηση της πορείας φακέλων αξιολόγησης φαρμάκων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η νέα εποχή στην ογκολογική φροντίδα: Από τη θεραπεία στην ολιστική πρόληψη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δωρεά ωαρίων: Τι πρέπει να γνωρίζετε – Διαδικασία και ηθικά διλήμματα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

    Διατροφη

    Νοσοκομείο «Μεταξά»: Τέθηκε σε λειτουργία και η 5η χειρουργική αίθουσα – 400 με 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Οι νέες αμερικάνικες οδηγίες διατροφής στο μικροσκόπιο

    Διατροφη

    Το αναπηρικό κίνημα σε τροχιά διεκδίκησης: Ο Ι. Βαρδακαστάνης θέτει την ατζέντα της ΕΕ για το 2026

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μετά την Καλιφόρνια και το Ιλινόι και η Νέα Υόρκης εντάσσεται στο δίκτυο του ΠΟΥ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Eπιστημονική εκδήλωση με τίτλο «Η άνοια στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ειρ. Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές – Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η τραγωδία στην Ινδία καμπανάκι για την ψηφιακή υποδούλωση των νέων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Eurostat: Σχεδόν 5 εκατ. εξιτήρια ασθενών με καρκίνο στα νοσοκομεία της ΕΕ το 2023 – Η θέση της Ελλάδας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Υπουργείο Υγείας: πρόληψη μπροστά, στελέχωση με «ιεράρχηση», φάρμακο σε πιο σφιχτό πλαίσιο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μητσοτάκης: «Να μας έχετε εμπιστοσύνη για τα βαρέα και ανθυγιεινά» το μήνυμα του στους νοσηλευτές

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Το μπαχαρικό που μειώνει το σάκχαρο έχει παρόμοια «αντιδιαβητική» δράση με φαρμακευτική ουσία

    Διατροφη
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    IMCAS2026: Νέα προϊόντα, fillers και η μετάβαση από το anti‑aging στο skin‑longevity

    06/02/20269 Mins Read
    Μεγάλες δόσεις υαλουρονικού, κολλαγόνου, τεχνολογίας και ιατρικής επιστήμης, σε συνδυασμό με αρκετή ματαιοδοξία, αποτελούν τα συστατικά επιτυχίας της μεγαλύτερης έκθεσης προϊόντων ομορφιάς, αισθητικής ιατρικής και πλαστικής χειρουργικής, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Παρίσι, της γνωστής έκθεσης IMCAS.

    Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

    06/02/2026

    Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από τις 16/2 η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    05/02/2026

    Ετοιμάζεται εργαλείο για online παρακολούθηση της πορείας φακέλων αξιολόγησης φαρμάκων

    05/02/2026
    Ροη Ειδησεων
    • IMCAS2026: Νέα προϊόντα, fillers και η μετάβαση από το anti‑aging στο skin‑longevity
    • Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ
    • Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από τις 16/2 η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία
    • Ετοιμάζεται εργαλείο για online παρακολούθηση της πορείας φακέλων αξιολόγησης φαρμάκων
    • Η νέα εποχή στην ογκολογική φροντίδα: Από τη θεραπεία στην ολιστική πρόληψη
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.