Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Τραγικό τέλος είχε μια 27χρονη γυναίκα στην Πολωνία, η οποία τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής της ζούσε με μια διατροφή αποκλειστικά βασισμένη σε φρούτα.
Σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης, τη στιγμή του θανάτου της η νεαρή Karolina Krzyzak ζύγιζε μόλις 25 κιλά και έπασχε από οστεοπόρωση και ανεπάρκεια λευκωματίνης, δύο καταστάσεις που συνδέονται άμεσα με παρατεταμένο υποσιτισμό.
Η Karolina γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαρσοβία της Πολωνίας, αλλά σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, όπου και ανέπτυξε ενδιαφέρον για τη γιόγκα και το βιγκανισμό.
Ο νέος τρόπος ζωής ενθουσίασε τη νεαρή τότε φοιτήτρια, η οποία άρχισε να καταγράφει καθημερινά σε βίντεο τις διατροφικές της επιλογές και να τις ανεβάζει στο Instagram.
Λίγους μήνες αργότερα, επηρεασμένη από έναν Βρετανό influencer που προωθούσε τη μόδα του Fruitarianism – μια περιοριστική διατροφή βασισμένη αποκλειστικά στα φρούτα – αποφάσισε να ακολουθήσει και η ίδια αυτόν τον τρόπο διατροφής.
Οι αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο διάστημα αντανακλούσαν την επιδείνωση της υγείας της, με τους γονείς και τους φίλους της να την παροτρύνουν επανειλημμένα να αναζητήσει θεραπεία. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις των αγαπημένων της προσώπων, η Karolina αρνιόταν μέχρι και το τέλος της ζωής της να εγκαταλείψει τις ακραίες διατροφικές της πρακτικές.
Όπως δήλωσαν μέλη της οικογένειας της άτυχης κοπέλας, η επιδείνωση της υγείας της λίγες ημέρες πριν πεθάνει ήταν εμφανής: στεκόταν με δυσκολία στα πόδια της, είχε προεξέχουσες κλείδες, τα νύχια της είχαν κιτρινίσει, τα δόντια της είχαν αρχίσει να σαπίζουν και το σώμα της έδειχνε σημάδια σοβαρής έλλειψης θρεπτικών συστατικών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων της Karolina, η νεαρή γυναίκα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με την εικόνα του σώματός της και πάλευε με τη νευρική ανορεξία από την εφηβική της ηλικία.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Οι αρχές και οι γιατροί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση της Karolina επισημαίνουν ότι η ακραία περιοριστική διατροφή που βασίζεται σε ένα μόνο τύπο τροφής, και ιδιαίτερα μόνο στα φρούτα – οδηγεί σε σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και τελικά, σε κρίσιμες για τη ζωή καταστάσεις.
Αν και τα φρούτα αποτελούν πηγή υδατανθράκων, έχουν πολύ λίγη πρωτεΐνη. Όταν το σώμα δεν απορροφά αρκετή πρωτεΐνη, αυτό οδηγεί σε ανεπάρκεια αμινοξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία πρωτεϊνών του σώματος που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη συντήρηση των ιστών του σώματος.
Επιπλέον, μια δίαιτα βασισμένη αποκλειστικά στα φρούτα μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη D, στις περισσότερες βιταμίνες Β (ειδικά της Β12) και σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Τα άτομα που τρέφονται μόνο με φρούτα μπορεί να εμφανίσουν υποσιτισμό, αναιμία, οστεοπόρωση και μια σειρά άλλες σοβαρές για την υγεία παθολογικές καταστάσεις.
Το πρόσφατο αυτό περιστατικό έχει προκαλέσει εκτεταμένη συζήτηση για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, της παρακολούθησης από ειδικούς και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ακραίες δίαιτες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και οι «φυσικές» ή φαινομενικά υγιεινές τροφές, όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ή αποκλειστική μορφή, μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία. Οι διατροφολόγοι συνιστούν πάντα ποικιλία στις τροφές και έλεγχο της υγείας, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό.
Με πληροφορίες από τη Daily Mail.
