«Πόλεμο» μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών προκαλούν οι υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας οι οποίες άγγιξαν το 14% το 2024. Οι ασφαλιστικές εταιρείες επιρρίπτουν την ευθύνη για τις αυξήσεις – που επηρεάζουν κυρίως 340.000 ασφαλισμένους με συμβόλαια εγγυημένης ανανέωσης – στις ιδιωτικές κλινικές που όπως λένε αυξάνουν σημαντικά τις δαπάνες για τις επεμβάσεις και τη νοσηλεία.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε δηλώσεις του σημείωσε μάλιστα ότι η δαπάνη στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι πάρα πολύ μεγάλη και ανέφερε ως παράδειγμα ότι «η εγχείρηση χολής στην Ελλάδα κοστίζει 7.500 ευρώ, στην Ισπανία κάνει 3.500 ευρώ, στη Γαλλία 5.500 ευρώ και στη Γερμανία 6.200 ευρώ».
Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν βρίσκουν σύμφωνους τους κλινικάρχες οι οποίοι επιστρέφουν το μπαλάκι των ευθυνών στις ασφαλιστικές εταιρείες λέγοντας μάλιστα ότι έχουν οδηγήσει τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές και στις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούν για την κάλυψη σύγχρονων και ευρέως διαδεδομένων ιατρικών πράξεων. Η λαπαροσκοπική χειρουργική άρχισε να εφαρμόζεται από τα τέλη της δεκαετίας ’90 και οι ασφαλιστικές ξεκίνησαν να την καλύπτουν μετά το 2010 αναφέρουν ως παράδειγμα οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών.
Η αντιπαράθεση μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών έχει φέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο γενίκευσης της εφαρμογής των DRGs (Diagnosis-Related Groups) και στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του ποιος πληρώνει (ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιώτης). Τα DRGs είναι διεθνώς εφαρμοζόμενα συστήματα ταξινόμησης και αποζημίωσης νοσηλειών. Κάθε νοσηλεία ταξινομείται με έναν κωδικό DRG, στον οποίο αντιστοιχεί μια τιμή που είναι το ποσό που πρέπει να πληρωθεί από τον ασθενή ή τον ασφαλιστικό φορέα του. Η υιοθέτηση τους θα βοηθήσει σημαντικά στη συγκράτηση των δαπανών υγείας και θα προωθήσει τη διαφάνεια.
Την εφαρμογή των DRGs έθεσε μετ’ επιτάσεως με ανακοίνωσή της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ενώ οι ιδιωτικές κλινικές ζητούν να επανεξεταστεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Επιτακτικά έχει τεθεί από τις ασφαλιστικές και η επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από το φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να προστατευθούν οι ασφαλισμένοι με ισόβια συμβόλαια (ασφαλιστήρια με εγγυημένη ανανέωση). Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος σε δηλώσεις του χθες προανήγγειλε κυβερνητική παρέμβαση για το ζήτημα των τιμών στα ασφάλιστρα υγείας.
Ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Προφανώς το ζήτημα μας απασχολεί πάρα πολύ, συλλογικά ως κυβέρνηση. Προφανώς υπάρχουν πολύ υψηλές αυξήσεις στις τιμές στα ασφάλιστρα που πληρώνουμε τους τελευταίους μήνες και προφανώς θα πρέπει και θα το κάνουμε, θα επεξεργαστούμε και επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο προκειμένου να το παρουσιάσουμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να ρυθμίσουμε και να παρέμβουμε με έναν τρόπο δίκαιο στο κομμάτι αυτό».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισήμανε πως «η στιγμή είναι τώρα, γιατί τώρα θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις του 2025», με τον κ. Τσάπαλο να απαντά πως «δεν θα αργήσει ο χρόνος» και σε άλλο σημείο να αναφέρει: «η κυβέρνηση έχει ως αποστολή να εντοπίζει στρεβλώσεις, υπερβολές και να έρχεται και να παρεμβαίνει. Το κάναμε με τις τράπεζες. Εξετάζουμε ένα σχέδιο… είναι θέμα χρόνου… Όπως το κάναμε με τις τράπεζες, έτσι θα το κάνουμε και σε αυτόν τον κλάδο και σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο προκύπτουν τέτοιες υπερβολές».
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις
Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.