Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόβλεψης των καρδιακών αρρυθμιών και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Κάθε χρόνο, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ευθύνεται για περισσότερους από 5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Πολλές από αυτές τις καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν αιφνίδια, χωρίς προειδοποιητικά σημάδια, και μάλιστα, όχι σπάνια, σε άτομα χωρίς γνωστό ιστορικό καρδιακής νόσου.
Παρά τις σημαντικές προόδους στην καρδιαγγειακή ιατρική, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εξακολουθεί να είναι μια τεράστια ιατρική και κοινωνική πρόκληση, που στοιχίζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 9 στις 10 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής καταλήγουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται με την έγκαιρη ανάνηψη, ωστόσο στις πιο πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό.
Νέες δυνατότητες για την πρόληψη σοβαρών αρρυθμιών
Ερευνητές από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (INSERM), το Πανεπιστήμιο Paris Cité και το Πανεπιστήμιο του Harvard ανέπτυξαν ένα δίκτυο τεχνητών νευρώνων που μιμούνται τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με στόχο την πρόληψη του καρδιακών αρρυθμιών και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου, οι ερευνητές ανέλυσαν πολλά εκατομμύρια ώρες καρδιακών παλμών χάρη σε δεδομένα από 240.000 περιπατητικά ηλεκτροκαρδιογραφήματα που συλλέχθηκαν σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική, Ινδία και Τσεχία).
Κατά την ανάλυση δεδομένων ο αλγόριθμος εντόπισε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας που μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή εντός των επόμενων 2 εβδομάδων σε πάνω από 70% των περιπτώσεων.
«Αναλύοντας το ηλεκτρικό τους σήμα για 24 ώρες, συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε να εντοπίσουμε τα άτομα που είναι επιρρεπή να αναπτύξουν σοβαρή καρδιακή αρρυθμία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτός ο τύπος αρρυθμίας μπορεί να προχωρήσει σε θανατηφόρα καρδιακή ανακοπή», εξηγεί ο Δρ Laurent Fiorina, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνολογία που ανέπτυξαν έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει ριζικά την πρόληψη σοβαρών αρρυθμιών, ωστόσο θα πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω σε κλινικές δοκιμές και σε πραγματικές συνθήκες πριν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική πρακτική.
Πηγές: The Lancet, INSERM