Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκε θετικά με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Η μακροχρόνια κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition.
Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμαμε διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, η κατάθλιψη, το άγχος, η περιοδοντική νόσος.
Στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (Ultra Processed Food -UPFs) συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ανθρακούχα ποτά, τα συσκευασμένα σνακ και γλυκά, τα παγωτά, τα μπισκότα, τα λουκάνικα, τα έτοιμα συσκευασμένα μπιφτέκια, οι συσκευασμένες πίτες, πίτσες και κοτομπουκιές, τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα , οι κονσερβοποιημένες τροφές, τα δημητριακά με ζάχαρη και τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα.
Τα τρόφιμα αυτά είναι χημικές, βιομηχανοποιημένες ουσίες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, υποβάλλονται σε πολλαπλές βιομηχανικές επεξεργασίες και περιέχουν συνήθως πρόσθετα βελτιωτικά γεύσης, γαλακτωματοποιητές, παράγοντες διόγκωσης και ανθρακοποίησης, χρώματα, υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, λίπος και αλάτι.
Ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιο Lanzhou, στην Κίνα, θέλησε να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στον μεταβολισμό και στον κίνδυνο θνησιμότητας.
Στην μελέτη συμμετείχαν 27.670 συμμετέχοντες, με το 60,7% εξ αυτών να είναι γυναίκες, με μέση ηλικία τα 58,1 έτη. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 23,3 ετών, πέθαναν συνολικά 11.333 συμμετέχοντες.
Τι αποκάλυψαν τα ευρήματα της μελέτης για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Η μακροχρόνια μελέτη παρακολούθησης (μέσος όρος 23,3 έτη) αποκάλυψε ότι η συχνή πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε θετικά με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Τα άτομα με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και τα ηλικιωμένα άτομα διέτρεχαν παρόμοιο κίνδυνο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένους κινδύνους θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόωρη θνησιμότητα και θνησιμότητα από αναπνευστικές νόσους, ενώ δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τη θνησιμότητα από καρκίνο.
Οι αναλύσεις διαιτητικών στοιχείων εντόπισαν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν το 13,4% της συνολικής πρόσληψης τροφής των συμμετεχόντων στη μελέτη. Τα τρόφιμα που προτιμούσαν να καταναλώνουν οι συμμετέχοντες ήταν τα δημητριακά πρωινού (26%), τα ποτά (23,3%), τα ζαχαρούχα προϊόντα (18,4%), οι σάλτσες (15,5%), το κρέας και τα ψάρια (13,6%).
Οι συμμετέχοντες με υψηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είχαν δυσμενή προφίλ λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων μειωμένων επιπέδων μεγάλης HDL (καλή χοληστερόλη) και αυξημένων επιπέδων μικρής LDL (κακής χοληστερόλης).
Αυτή η μελέτη παρέχει τα πρώτα εμπειρικά στοιχεία για τις δυσμενείς επιπτώσεις της συχνής κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην υγείας και στην πρόωρη θνησιμότητα.
Πηγή : Clinical Nutrition