Η μείωση της πρόσληψης φυλλικού οξέος μπορεί να υποστηρίξει υγιέστερους μεταβολισμούς σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι, η μείωση της πρόσληψης φυλλικού οξέος στις μεγαλύτερες ηλικίες συνδέεται με υγιέστερη γήρανση.
Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη απαραίτητη για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την παραγωγή και συντήρηση των νέων κυττάρων. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά χρειάζονται φυλλικό οξύ για να δημιουργήσουν φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια και για να αποτρέψουν την αναιμία.
Πρόκειται για ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται με υψηλά επίπεδα του αμινοξέοςομοκυστεΐνη στο αίμα, που φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι ντομάτες , οι φράουλες, οι μπανάνες, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί, μαζί με πολλά εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά και τα ζυμαρικά αποτελούν φυσικές πηγές φυλλικού οξέος.
Τα οφέλη του διατροφικού φυλλικού οξέος στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. Αντίθετα, ο ρόλος του σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν είναι απόλυτα κατανοητός.
Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα Μιχάλη Πολυμένη Ph.D., καθηγητής και αναπληρωτής επικεφαλής μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences Department of Biochemistry and Biophysics, θέλησε να διερευνήσει τον αντίκτυπο του φυλλικού οξέος σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και φύλα.
Οι ερευνητές, για να προσομοιώσουν τα αποτελέσματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δημιούργησαν δύο ομάδες μελέτης σε ζωικά μοντέλα. Στην πρώτη ομάδα, αφαίρεσαν εντελώς το φυλλικό οξύ από τη διατροφή των ζωικών μοντέλωνσε ηλικία που αντιστοιχεί περίπου στην ανθρώπινη μέση ηλικία ενώ στη δεύτερη ομάδα συνέχισαν να προσφέρουν στα ζωικά μοντέλα μια διατροφή που περιελάμβανεφυλλικό οξύ.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που λάμβανε περιορισμένη ποσότητα φυλλικού οξέος μπορούσε να διατηρήσει το βάρος και το σωματικό της λίπος σε μεγάλη ηλικία σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου. Αν και το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα ζωικά μοντέλα που ακολούθησαν μια δίαιτα με περιορισμένη ποσότηταφυλλικού οξέος δεν ανέπτυξαν σημεία αναιμίας ή άλλες αρνητικές συνέπειες για την υγεία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι, η μείωση της πρόσληψης φυλλικού οξέος σε ηλικιωμένα ζωικά μοντέλα μπορεί να υποστηρίξει υγιέστερους μεταβολισμούς, συμπέρασμα που θέτει σε αμφισβήτηση την κοινή πεποίθηση ότι η υψηλή κατανάλωση φυλλικού οξέος ωφελεί παγκοσμίως την υγεία.
«Με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να χρειάζονται λιγότερο φυλλικό οξύ από αυτό που πιθανώς λαμβάνουν τώρα.Η βέλτιστη πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα φυλλικού οξέος είναι ζωτικής σημασίας κατά την πρώιμη ζωή για την ανάπτυξη, μια χαμηλότερη πρόσληψη στις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να ωφελήσει την μεταβολική υγεία και την μακροζωία», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ.Μιχάλης Πολυμένης.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα των διατροφικών παρεμβάσεων με φυλλικό οξύ μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι επωφελής κατά τα πρώτα στάδια της ζωής για να υποστηρίξει τις κυτταρικές διαιρέσεις που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξη. Ωστόσο, μια χαμηλότερη πρόσληψηφυλλικού οξέος στις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερη γήρανση.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι, αντί να αφαιρεθούν από τη διατροφή όλες εκείνες οι τροφές που είναι πλούσιες σεφυλλικό οξύ, είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν φάρμακα που θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τη διατροφική πρόσληψη φυλλικού οξέος στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Πηγή: Life Science Alliance