Ό,τι είναι καλό για την καρδιά, είναι καλό και για τον εγκέφαλο, υποστηρίζει ο Dr. Aaron Lord νευρολόγος, επικεφαλής του νευρολογικού τμήματος του Νοσοκομείου NYU Langone-Brooklyn.
Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς, των αγγείων και φυσικά του εγκεφάλου, καθώς περίπου το 25% του αίματός μας καταλήγει εκεί.
Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να βλάψει τα αγγεία του εγκεφάλου και να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια και γνωστική εξασθένηση.
Η πολλή ζάχαρη, επίσης, επιβαρύνει τον εγκέφαλο, επηρεάζοντας την παραγωγή ενέργειας και τη μεταβολική του λειτουργία. Αν και η γνωστική εξασθένηση δεν είναι πάντα αναστρέψιμη, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη νευροεκφύλιση και να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.
Οι 8 τροφές που προτιμά ο νευρολόγος
-
Λιπαρά ψάρια
-
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
-
Ντομάτες
-
Καρύδια & μούρα
-
Ελαιόλαδο
-
Κουρκουμάς & τζίντζερ
-
Καφές & τσάι
-
Ποπ κορν σπιτικό
Ακολουθούν 8 τροφές που καταναλώνω καθημερινά — ή τουλάχιστον κάθε εβδομάδα — για να διατηρώ τον εγκέφαλό μου σε καλή κατάσταση:
1. Λιπαρά ψάρια
Σολομός, σφυρίδα και καλκάνι είναι μερικά από τα αγαπημένα του νευρολόγου. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Προτιμώ τα άγρια, φρέσκα ψάρια αντί για ψάρια εκτροφής.
2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Το μπρόκολο, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα φυτικές ίνες, φυλικό οξύ και λουτεΐνη. “Τα σωτάρω ή τα βράζω ελαφρώς και τα σερβίρω με ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο”, λέει. Οι φυτικές ίνες ευνοούν το μικροβίωμα του εντέρου, κάτι που επηρεάζει θετικά και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
3. Ντομάτες
Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τη φλεγμονή και την οξειδωτική φθορά του εγκεφάλου. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σάλτσες ή με λίγο τυρί μοτσαρέλα και βασιλικό για ένα γρήγορο σνακ.
4. Καρύδια & μούρα
Τα καρύδια ξεχωρίζουν γιατί έχουν την υψηλότερη αναλογία των “καλών” ωμέγα-3 λιπαρών. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με βατόμουρα ή μύρτιλα, που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή — αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το στρες. Μπορείτε, επίσης, να τα προσθέσετε σε βρασμένη βρώμη με λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, προτείνει ο νευρολόγος.
5. Ελαιόλαδο
“Το χρησιμοποιώ καθημερινά”, λέει ο Dr. Aaron Lord . Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης. Ιδανικό για σαλάτες, μαρινάδες και μαγείρεμα (όχι για τηγάνισμα).
6. Κουρκουμάς & τζίντζερ
Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, ένα αντιοξειδωτικό που ίσως βοηθά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Συνδυάστε τον με μαύρο πιπέρι για καλύτερη απορρόφηση. Το τζίντζερ προσφέρει γεύση και έχει ίνες που ωφελούν τον εγκέφαλο.
7. Καφές & τσάι
Περιέχουν φλαβονοειδή και καφεΐνη, που ενισχύουν τη συγκέντρωση και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου. Προσοχή όμως στην υπερβολική κατανάλωση.
8. Ποπ κορν σπιτικό
“Για ένα διασκεδαστικό και υγιεινό σνακ, επιλέγω σπιτικό ποπ κορν” αναφέρει ο νευρολόγος. Με λίγο ελαιόλαδο, διατροφική μαγιά και αλάτι, είναι νόστιμο και πολύ πιο υγιεινό από τα πατατάκια.