Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου σε νεότερους πληθυσμούς, δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παρόμοιας βλάβης στα υπέργηρα άτομα.
Η υπέρταση αποτελεί μια κοινή πάθηση κατά την οποία η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών είναι ιδιαίτερα υψηλή με αποτέλεσμα να προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, με κυριότερα τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την έκπτωση της γνωστικής ικανότητας, που οδηγεί σε άνοια. Εκτιμάται ότι περίπου το 75% των ατόμων άνω των 80 ετών έχουν υπέρταση.
Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ακόμα και όταν οι μετρήσεις της πίεσης φτάνουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.
Η έγκαιρη διάγνωση και ρύθμιση της υπέρτασης είναι ζωτικής σημασίας αφού ακόμα και η μέτρια αύξηση της αρτηριακής πίεσης σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
Ο ρόλος ορισμένων φαρμάκων στην αποφυγή της άνοιας
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια ανέλυσε τη σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών αλλαγών στον εγκέφαλο και των παραγόντων αγγειακού κινδύνου ή της χρήσης φαρμάκων που σχετίζονται με την καρδιά, εξετάζοντας δεδομένα από 267 συμμετέχοντες στο National Institute on Aging’s 90+ Study, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα για τον υπέργηρο πληθυσμό στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές, με την χρήση στατιστικών μοντέλων που αντιπροσώπευαν την ηλικία, το φύλο και την εκπαίδευση, διαπίστωσαν ότι η παρουσία εγκεφαλικών αλλαγών δεν συνδέθηκε με παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης.
Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι ορισμένα φάρμακα παρουσίασαν πιθανά προληπτικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τα διουρητικά φάρμακα συνδέθηκαν με μικρότερη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης, ενώ τα αγγειοδιασταλτικά φάρμακα σχετίστηκαν με μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικής αμυλοειδούςαγγειοπάθειας, τη συσσώρευση δηλαδή ενός τύπου πρωτεϊνών στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.
«Τα ευρήματά της μελέτης αμφισβητούν την ιδέα ότι οι παραδοσιακοί παράγοντες αγγειακού κινδύνου είναι πάντα επιβλαβείς για την υγεία του εγκεφάλου στον πληθυσμό άνω των 90 ετών. Για δεκαετίες γνωρίζαμε ότι παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης μπορούν να τραυματίσουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για γνωστική έκπτωση και άνοια. Ωστόσο, η έρευνά μας διαπίστωσε ότι αυτά τα πρότυπα μπορεί να αλλάξουν καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα ότι η χρήση φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης στην ηλικιακή ομάδα άνω των 90 ετών συνδέθηκε με χαμηλότερη πιθανότητα συγκεκριμένων τύπων εγκεφαλικής βλάβης»δήλωσε ο Δρ. Ravi Rajmohan, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και κλινικός εκπαιδευτής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί εάν,υπό συγκεκριμένες συνθήκες, τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσαν να μειώσουν άμεσα και τον κίνδυνο βλάβης των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, που είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για την άνοια.
Πηγή: Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association