Συμμαχία Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου – Συλλόγου ΑμεΑ Ρόδου
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΑμεΑ Επαρχίας Ρόδου είχε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Φουτούλης και μέλη του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου το πρωί της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να συζητήσουν αλλά και να συντονίσουν τη δράση τους για το θέμα της παραχώρησης εκ μέρους του Δήμου Ροδίων δωρεάν θέσεων στάθμευσης για τη διευκόλυνση των ανθρώπων που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας ή γενικότερα πάσχουν από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που δυσκολεύει την μετάβασή τους σ’ ένα φαρμακείο.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου έχει εδώ και χρόνια ξεκινήσει έναν αγώνα για να ρυθμιστεί ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε ενώ κάποτε ήταν λυμένο.
Το άσχημο είναι ότι παρά τις πιέσεις προς τις δημοτικές αρχές το θέμα εξακολουθεί να υφίσταται τη στιγμή που σε άλλα σημεία της Ελλάδας – των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου συμπεριλαμβανομένων- έχει ήδη λυθεί.
Ο ΦΣΔ σε δελτίο Τύπου, με αφορμή αυτήν την εξέλιξη και το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί του νησιού δέχονται τα παράπονα των ανθρώπων που δυσκολεύονται στην πρόσβασή τους στο φαρμακείο για να λάβουν τα φάρμακά τους,δίνει ένα ιστορικό του προβλήματος,τονίζοντας αφενός ότι είναι στο χέρι του Δήμου να υλοποιήσει την υπόσχεση που ήδη έχει δώσει ο νυν Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, στους φαρμακοποιούς, και ενημερώνοντας αφετέρου τους πολίτες ότι «δεν είναι υπεύθυνος για το κομφούζιο που δημιουργείται έξω από τα φαρμακεία τόσο τις κανονικές ώρες λειτουργίας όσο και τις ώρες εφημεριών, ούτε για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ευπαθείς ομάδες–ΑΜΕΑ», αλλά αντίθετα, ότι «αγωνίζεται για την επίλυση του σοβαρού προβλήματοςμε σκοπό ο Δήμος να λάβει την (σ.σ. εν λόγω) απόφαση».
Πιο συγκεκριμένα το δελτίο Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:
«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου με αφορμή την υπ΄ αριθμόν 395/18-11-24 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας με την οποία παραχωρούνται θέσεις στάσης στα φαρμακεία του Δήμου, επανέρχεται για να τονίσει ότι ο Δήμος Ρόδου ήταν πρωτοπόρος την περίοδο Δημαρχίας Γιαννόπουλου, ο οποίος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε ατελώς θέσεις προσωρινής στάθμευσης για να εξυπηρετούνται οι συμπολίτες μας ΑΜΕΑ, αιμοκαθαρόμενοι, καρδιοπαθείς, Χ.Α.Π και γενικότερα για ασθενείς που δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν.
Έκτοτε η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε από πολλούς Δήμους σε όλη την Ελλάδα.
Δυστυχώς ο Δήμος Ρόδου επί Δημαρχίας του αείμνηστου Χατζηδιάκου αναίρεσε την απόφαση αυτή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών στα φαρμακεία, τα οποία και συνεχίστηκαν επί Δημαρχίας του κ. Καμπουράκη παρά τις υποσχέσεις που είχαμε για την επίλυση του θέματος και την παραχώρηση των θέσεων αυτών ατελώς.
Ευελπιστούμε ότι η καινούρια Δημοτική Αρχή θα ικανοποιήσει το εύλογο αυτό αίτημά μας, μέσα στα πλαίσια των αρχών της χρηστής διοίκησης και της προστασίας του πολίτη και θα υλοποιήσει την υπόσχεση που μας έδωσε, αφού άλλωστε έχει την αποκλειστική διακριτική ευχέρεια για την λήψη κανονιστικής απόφασης περί παραχώρησης της θέσης προσωρινής στάθμευσης χωρίς την καταβολή τέλους κοινοχρήστου χώρου, και χωρίς να προκύπτει κανένα νομικό ζήτημα.
Ο Φ.Σ.Δ. με το παρόν Δ.Τ. θα ήθελε να ενημερώσει τους συμπολίτες του ότι δεν είναι υπεύθυνος για το κομφούζιο που δημιουργείται έξω από τα φαρμακεία τόσο τις κανονικές ώρες λειτουργίας όσο και τις ώρες εφημεριών, ούτε για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ευπαθείς ομάδες–ΑΜΕΑ, ότι αγωνίζεται για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος με σκοπό ο Δήμος να λάβει την απόφαση, ικανοποιώντας την ανθρώπινη ανάγκη προστασίας των ασθενών και επιδεικνύοντας συνέπεια σε όσα μας υποσχέθηκε».
Ο Πρόεδρος του ΦΣΔ κ. Νίκος Φουτούλης μιλώντας στο DailyPharmaNews σχολιάζοντας το γεγονός ότι σήμερα ο Σύλλογος και οι πολίτες/ασθενείς επιδιώκουν λύση για ένα ζήτημα που πριν από δέκα χρόνια δεν υπήρχε και δημιουργήθηκε ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λογική σ’ έναν Δήμαρχο γενικά όταν δεν θέλει, δεν φροντίζει να εξυπηρετούνται οι πολίτες του».
Ποιο είναι το πρόβλημα; Ο κ. Φουτούλης εξηγεί ότι «Είμαστε δέκτες παραπόνων από τους πολίτες που δεν βρίσκουν που να σταματήσουν το αυτοκίνητό τους για να πάρουν τα φάρμακα τους. Και δεν μιλάμε για θέσεις στάθμευσης και parking.Mιλάμε για θέσεις στάσης. Για να σταματούν, να παίρνουν τα φάρμακά τους και να φεύγουν!».
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου ΑμεΑ Επαρχίας Ρόδου κ. Παναγιώτη Φωνιαδάκη ο Πρόεδρος του ΦΣΔ είπε ότι «μου τόνισαν το πρόβλημα πρόσβασης των ΑμεΑ στα φαρμακεία. Κι αυτό έχει να κάνει και με τις θέσεις στάσης αλλά και με τις ράμπες για να μπουν και να βγουν από το φαρμακείο τα ΑμεΑ που βρίσκονται σε τροχήλατο καρότσι».
Σε ό,τι αφορά μάλιστα το τελευταίο ζήτημα ο κ. Φουτούλης δεσμεύτηκε πως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου θα φροντίσει να λυθεί: «Υποσχέθηκα πως εάν ο Δήμος μάς δώσει αυτές τις θέσεις στάσης μπροστά από τα φαρμακεία, δεσμεύομαι ως Σύλλογος να κάνουμε ράμπες για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΑμεΑ».
Ξεκαθάρισε δε πως οι φαρμακοποιοί διαπραγματεύονται και κυνηγούν αυτό το θέμα «για λογαριασμό των πολιτών. Εμείς δεν έχουμε θέμα που θα παρκάρει ο κάθε άνθρωπος. Όμως επειδή ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου έχει κοινωνικές ευαισθησίες και επειδή στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους και ακούμε τα προβλήματα υγείας τους, γι’ αυτό επιμένουμε και θέτουμε το θέμα ξανά και ξανά. Δυστυχώς βλέπουμε να υπάρχουν ορισμένες αγκυλώσεις από υπαλλήλους του Δήμου σε ορισμένες υπηρεσίες που δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν θέλουν να εκτελέσουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων παρά μόνο παροτρύνουν τους αιρετούς παραπλανόντας τουςότι υπάρχουν νομικά θέματα. Δεν υπάρχει όμως απ’ ό,τι φαίνεται κανένα νομικό θέμα γιατί ο Δήμος Νέας Ιωνίας έχει προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση όπως και άλλοι δήμοι και στα Δωδεκάνησα».
Από την πλευρά του ο κ. Φωνιαδάκηςδίνοντας μία εικόνα στο DailyPharmaNews για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου στα γραφεία του Συλλόγου ΑμεΑ Επαρχίας Ρόδουμίλησε για «συμμαχία» των ΑμεΑ με τους φαρμακοποιούς.
Αυτή τη στιγμή στο Σύλλογο είναι εγγεγραμμένα περίπου 2.400 μέλη. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν διάφορες αναπηρίες. «Έχουμε όλο το φάσμα των αναπηριών. Από μία ελαφριά ως την πιο βαριά αναπηρία. Μιλάμε για άτομα παραπληγικά, με κινητικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς μεταμοσχευμένοι κτλ. Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να εξυπηρετήσουμε».
Οι δύο Σύλλογοι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συνάντηση για το θέμα με τον Δήμαρχο. «Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου άμεσα, σήμερα ή αύριο θα ζητήσει να οριστεί συνάντηση. Είπαμε ότι μετά τη συνάντηση από κοινού θα βγούμε και θα μιλήσουμε για το θέμα».
Η ανακοίνωση του Συλλόγου ΑμεΑ Επαρχίας Ρόδου έχει ως εξής:
ΡΟΔΟΣ: 06/02/2025
Σε απάντηση της με ημερομηνία 05/02/2025 επιστολής που δημοσιεύτηκε στο τοπικό τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο του Φ.Σ.Δ. με τίτλο <<Επανέρχεται στο θέμα των θέσεων στάθμευσης ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου>>
Αξιότιμε πρόεδρε,
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναγνώσαμε την επιτολή του Συλλόγου σας προς το Δήμο Ρόδου , που δημοσιεύτηκε χθες στο τοπικό τύπο.
Με την επιστολή σας αυτή, ζητάτε την παραχώρηση θέσεων προσωρινής στάθμευσης ατελώς για να εξυπηρετούνται οι συμπολίτες μας ΑΜΕΑ, αιμοκαθαρόμενοι, καρδιοπαθείς, Χ.Α.Π και γενικότερα για ασθενείς που δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν. Αναφέρετε σε αυτήν ότι, ο Φ.Σ.Δ. δεν είναι υπεύθυνος για το κομφούζιο που δημιουργείται έξω από τα φαρμακεία τόσο τις κανονικές ώρες λειτουργίας όσο και τις ώρες εφημεριών, ούτε για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ευπαθείς ομάδες–ΑΜΕΑ, και ότι αγωνίζεται για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος με σκοπό ο Δήμος να λάβει την απόφαση, ικανοποιώντας την ανθρώπινη ανάγκη προστασίας των ασθενών και επιδεικνύοντας συνέπεια σε όσα σας υποσχέθηκε.
Εξυπακούεται ότι το αίτημά σας μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους στο σκέλος που αφορά την εξυπηρέτηση των ευπαθών συμπολιτών μας μεταξύ των οποίων και τα ΑμεΑ. Ωστόσο, θα θέλαμε να σας τονίσουμε και να σας επισημάνουμε, και ήμαστε σίγουροι ότι και εσείς το γνωρίζετε ότι, η μεγάλη πλειοψηφία των Φαρμακείων στο νησί μας είναι ΜΗ προσβάσιμα για τα ΑμεΑ. Δεν αρκεί μόνο η παραχώρηση θέσεων στάθμευσης ατελώς μπροστά σε κάθε Φαρμακείο, αλλά απαιτείται να γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις από κάθε Φαρμακείο για να καταστούν πλήρως προσβάσιμα. Η προσβασιμότητα ξεκινά από το δομημένο περιβάλλον, το πεζοδρόμιο τη ράμπα κ.λ.π. Όταν λοιπόν διασφαλιστούν αυτά τα απλά αλλά τόσο σημαντικά προαπαιτούμενα, μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για πραγματικό ενδιαφέρον για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας ΑμεΑ, και την προσπάθειά μας για την αποφυγή της ταλαιπωρίας την οποία πράγματι υφίστανται.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑΜ