Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Συνεχίζει και εντείνει την πίεση του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όχι μόνο να διατηρήσει την επ’ αόριστον απαγόρευση των εξαγωγών των 215 φαρμάκων για τα οποία έχει ληφθεί η εν λόγω απόφαση αλλά και για να προσθέσει σε αυτήν άλλα περίπου 70 σκευάσματα που έχει διαπιστωθεί μέσα από την καθημερινότητα στα φαρμακεία ότι λείπουν από την αγορά.

Έχοντας ως πλεονέκτημα ακριβώς αυτήν την εικόνα της καθημερινότητας από όλα τα φαρμακεία της χώρας η διοίκηση του ΠΦΣ έχει προχωρήσει στην αποστολή λίστας φαρμάκων, ήδη από τις αρχές Απριλίου προς τον ΕΟΦ, τα οποία διαπιστωμένα λείπουν από τα φαρμακεία για τα οποία ζητά απαγόρευση εξαγωγών. Μάλιστα στις 24 Μαΐου η λίστα αυτή ξαναστάλθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews οι φαρμακοποιοί γνωρίζοντας ότι ασκούνται πιέσεις προς τον ΕΟΦ για την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών επισημαίνει τον σοβαρό κίνδυνο που θα είχε μία τέτοια κίνηση για την αγορά και τους ασθενείς.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς έχει κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη της επ’ αόριστον απαγόρευσης καθώς, όπως πιστεύει, όταν οι φαρμακαποθήκες γνωρίζουν τον χρονικό ορίζοντα μίας απαγόρευσης ή έστω μπαίνουν στη διαδικασία να τον υπολογίσουν, αποθεματοποιούν τα φάρμακα που έχουν ενδιαφέρον από άποψη διαφοράς τιμής ανάμεσα στην ελληνική και στις αγορές της Ευρώπης (κατά βάση τη Γερμανία), και περιμένουν απλά την άρση για να τα εξάγουν με πολλαπλάσιο κέρδος από αυτό που θα τα έδιναν στα ελληνικά φαρμακεία.

Ο κ. Βαλτάς μάλιστα μιλώντας στις 30 Μαΐου στο iatropedia.gr υποστήριξε ότι υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακαποθηκαρίων για να σταματήσει αυτό το καθεστώς της επ’ αόριστο απαγόρευσης των εξαγωγών σε ελλειπτικά φάρμακα για τί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «καταλαβαίνετε ότι χάνουν σε τζίρους με την απαγόρευση αυτή».

Οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Βαλτάς στο iatropedia.gr (δες εδώ) προκάλεσε την αντίδραση του κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, ο οποίος εν πολλοίς υποστήριξε ότι οι απαγορεύσεις των εξαγωγών φαρμάκων στην Ελλάδα, ως μέτρο αντιμετώπισης των ελλείψεων στην εγχώρια αγορά, έχει παρατραβήξει ζητώντας «να γίνει μια γενναία άρση στα σκευάσματα στα οποία έχουν αποκατασταθεί οι ελλείψεις. Κι αυτά είναι πάρα μα πάρα πολλά», όπως είπε.

Και συνέχισε: «Δεν θα ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση τη δημόσια υγεία, αλλά στα σκευάσματα τα οποία λιμνάζουν αυτή τη στιγμή στα δικά μας τα ράφια και τα οποία ξεκάθαρα τα βγάζουμε προσφορά με 2% και 3% και δεν τα παίρνει κανείς τους, προφανώς πρέπει να γίνει μια γενναία άρση» (δες εδώ).

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι όλα τα σκευάσματα που ήδη υπάρχουν στη λίστα εκείνων για τα οποία έχουν απαγορευτεί επ’ αόριστον οι εξαγωγές θα πρέπει να συνεχίσουν να μην εξάγονται για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας ως αποτέλεσμα όλων εκείνων των συσκέψεων που έγιναν τον Ιανουάριο, για επ’ αόριστον απαγόρευση εξαγωγών.

Θεωρούν δε επιβεβλημένο τον εμπλουτισμό της λίστας αυτής που έτσι κι αλλιώς έχει να επικαιροποιηθεί από πέρσι τον Νοέμβριο.

Share.
Exit mobile version