Για αμφισημίες στις δηλώσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων που έχουν οδηγήσει σε σοβαρές παρανοήσεις κάνει λόγο η  Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), γεγονός που βεβαίως αξιολογείται.

Οι δηλώσεις αυτές είναι μέρος των ανακοινώσεων που εξέδωσαν οι δύο φορείς τις τελευταίες μέρες στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους γύρω από το ποιος ευθύνεται και σε ποιο βαθμό για το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, με την πώλησή τους σε πολλαπλάσιες τιμές σε άλλες χώρες με σκοπό το κέρδος.

Έτσι σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς η ΟΣΦΕ σημειώνει ότι η επιστολή ιδιώτη φαρμακαποθηκάριου προς συνεταιρισμούς -την οποία δημοσιοποίησε ο ΠΦΣ προκειμένου να αποδείξει ότι φαρμακαποθήκες λειτουργούν σαν να είναι εξαγωγικές εταιρείες- μέσα από την οποία αναζητά συνεργασία για εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, είναι μία από τις πολλές αντίστοιχες επιστολές που φτάνουν στο σύνολο των φαρμακαποθηκών (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) κάθε μήνα.

Η ΟΣΦΕ τονίζει παράλληλα ότι οι συνεταιρισμοί δεν έχουν καμία ευθύνη ή αρμοδιότητα για την επαγγελματική – δεοντολογική συμπεριφορά και τον τρόπο που λειτουργεί ένας συγκεκριμένος ιδιώτης φαρμακαποθηκάριος.

Από την άλλη, στην αναφορά του ΠΣΦ ότι μέλη του είναι και συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες η ΟΣΦΕ επισημαίνει ότι μόνο οι θυγατρικές εταιρείες των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών είναι μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων και πάλι εντελώς τυπικά, αφού η πολιτική που ακολουθούν οι θυγατρικές είναι πάντα ταυτισμένη με αυτή των μητρικών συνεταιρισμών που σε πανελλαδικό επίπεδο εκπροσωπούνται από την ίδια.

Η επισήμανση από πλευράς του DailyPharmaNews είναι ότι κάθε λέξη σε ανακοίνωση φορέα ο οποίος επιχειρηματολογεί πάνω σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, έχει τη σημασία της και πρέπει να αξιολογείται.

Η ΟΣΦΕ εκφράζει την άποψή ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα του φαρμάκου, εντοπίζονται σε όλους τους κρίκους της, με μεγαλύτερη ένταση όμως στην προσφορά και ότι για την άμβλυνση τους απαιτείται ειλικρινής συνεργασία και αυτοσυγκράτηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΣΦΕ έχει ως εξής:

«Η Ο.Σ.Φ.Ε. μέσω της παρούσας ανακοίνωσης, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ορισμένα σημεία των δηλώσεων του Π.Φ.Σ. (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) και του Π.Σ.Φ. (Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων), καθώς διαπιστώσαμε πως αμφισημίες στις εν λόγω δηλώσεις οδήγησαν σε σοβαρές παρανοήσεις.

Α) Σχετικά με την ανακοίνωση του Π.Φ.Σ. (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) την Δευτέρα 23.09.2024, η οποία συμπεριλαμβάνει επιστολή ιδιώτη φαρμακαποθηκάριου προς συνεταιρισμούς μέσα από την οποία αναζητά συνεργασία για εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως τόσο αυτή όσο και αντίστοιχες επιστολές φτάνουν στο σύνολο των φαρμακαποθηκών (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) κάθε μήνα, από τον εν λόγω ιδιώτη αλλά και από πολλούς άλλους ιδιώτες, είτε αυτές οι φαρμακαποθήκες δραστηριοποιούνται είτε όχι στο παράλληλο εμπόριο και ανεξάρτητα από το βαθμό και τον τρόπο συμμετοχής τους. Οι συνεταιρισμοί δεν έχουν καμία ευθύνη ή αρμοδιότητα για την επαγγελματική – δεοντολογική συμπεριφορά και τον τρόπο που λειτουργεί ένας συγκεκριμένος ιδιώτης φαρμακαποθηκάριος.

Β) Σχετικά με την ανακοίνωση του Π.Σ.Φ. (Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων) την Τρίτη 25.09.2024, η οποία αναφέρει πως στον σύλλογο τους συμμετέχουν και ορισμένοι συνεταιρισμοί, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως κανένας συνεταιρισμός δεν συμμετέχει στον Π.Σ.Φ. παρά μόνον οι θυγατρικές των συνεταιρισμών, οι οποίες υποχρεωτικά εκ του νόμου πρέπει να έχουν την νομική μορφή Α.Ε. και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένες να εγγράφονται στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων. Η εν λόγω, υποχρεωτική από το νόμο, συμμετοχή είναι ταυτόχρονα στο χαρακτήρα της τυπική καθώς η πολιτική που ακολουθούν οι θυγατρικές είναι πάντα ταυτισμένη με αυτή των μητρικών συνεταιρισμών που σε πανελλαδικό επίπεδο εκπροσωπούνται από την Ο.Σ.Φ.Ε. Επομένως επί της ουσίας ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. εκπροσωπεί τους ιδιώτες φαρμακαποθηκάριους.

Τα προβλήματα στην αλυσίδα του φαρμάκου εντοπίζονται σε όλους τους κρίκους της (με μεγαλύτερη ένταση όμως στην προσφορά), ταλαιπωρούν όλους τους εμπλεκόμενους και για την άμβλυνση τους απαιτείται ειλικρινής συνεργασία και αυτοσυγκράτηση ώστε την επόμενη μέρα να είναι εφικτό να καθίσουμε όλοι μαζί ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων λύσεων. Συνεταιρισμοί και Ομοσπονδία, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε αθόρυβα αλλά εντατικά με αυτό το σκεπτικό, για το βέλτιστο αποτέλεσμα στην αλυσίδα του φαρμάκου και φυσικά την ικανοποίηση των αναγκών των φαρμακοποιών της κοινότητας».

Share.
Exit mobile version