Δημοσιεύθηκαν δύο νέα εγχειρίδια μέσα σε λίγες μέρες με οδηγίες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της σιδηροπενικής αναιμίας καθώς και για τη διαχείριση του μυοσκελετικού πόνου.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της σιδηροπενικής αναιμίας (συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της αυτοφροντίδας) αλλά και την πρόληψη της πάθησης περιλαμβάνει το νέο εγχειρίδιο που πριν λίγες μέρες δημοσίευσε η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP).

Όπως αναφέρει η FIP η αναιμία είναι ένα πρόβλημα υγείας που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ένα πρόβλημα που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών και δημογραφικών ομάδων, με επιπτώσεις στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

Το καλό είναι ότι η σιδηροπενική αναιμία, η οποία επηρεάζει 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, με την FIP να υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και την ανάγκη γι΄ αυτήν τον νέο Οδηγό της.

«Με τον αυξανόμενο ρόλο των φαρμακοποιών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι φαρμακοποιοί μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην παροχή πληροφοριών υγείας σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση της σιδηροπενικής αναιμίας. Ως εκ τούτου, είναι χαρά να παρουσιάσουμε αυτό το περιεκτικό εγχειρίδιο για τους φαρμακοποιούς που θα χρησιμεύσει ως καθοδηγητική πηγή. Αυτό το εγχειρίδιο αναπτύχθηκε ως απάντηση στις συστάσεις που προέκυψαν από μια έκθεση ύστερα από σχετικό στρογγυλό  τραπέζι της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας το 2022, η οποία υπογράμμισε την αυξανόμενη ευκαιρία για τους φαρμακοποιούς να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μείωση της αναιμίας κατά 50% στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έως το 2025», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της FIP Dr Catherine Duggan.

Το εγχειρίδιο περιγράφει τους ρόλους της σιδηροπενικής αναιμίας για τους φαρμακοποιούς που εργάζονται τόσο σε κοινοτικά φαρμακεία και νοσοκομεία όσο και σε εκείνους που ασχολούνται στο κομμάτι της έρευνας. Παρέχει επίσης τις απαραίτητες γνώσεις για την παροχή συμβουλών σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως παιδιά, μη έγκυες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, ηλικιωμένους με χρόνιες παθήσεις και ασθενείς με χρόνια απώλεια αίματος.

Στο εν λόγω εγχειρίδιο (δες εδώ) αναφέρεται ότι παραμένει η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη ανάλογων εγχειριδίων και κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση άλλων τύπων αναιμίας, πέρα της σιδηροπενικής.

Η FIP επισημαίνει επίσης έχουν σχεδιαστεί περαιτέρω επαγγελματικά προγράμματα για την ενίσχυση της ικανότητας των φαρμακοποιών στη διαχείριση της σιδηροπενικής αναιμίας με εργαστήρια, ευκαιρίες αυτοκατευθυνόμενης μάθησης ή μαθήματα συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης για τα οποία η συνεργασία με εθνικούς επαγγελματικούς φορείς θα διευκόλυνε τη διοργάνωσή αυτών και άλλων πρωτοβουλιών με σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Και η FIP καταλήγει ότι «αυτό το εγχειρίδιο χρησιμεύει ως μια ανεκτίμητη πηγή για τους φαρμακοποιούς στη διαχείριση της σιδηροπενικής αναιμίας (Iron Deficiency Anaemia – IDA), υποστηρίζοντας την σημασία του ρόλου των φαρμακοποιών στον έλεγχο, τη διαχείριση, τη θεραπεία, την εκπαίδευση των ασθενών και τις ολιστικές πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης» συνιστώντας το εγχειρίδιο αυτό να συνοδεύεται με περαιτέρω συνεχόμενη επαγγελματική ανάπτυξη και πόρους για άλλους τύπους αναιμίας.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι μόλις λίγες μέρες νωρίτερα η FIP εξέδωσε άλλο εγχειρίδιο για τη διαχείριση του μυοσκελετικού πόνου στα φαρμακεία της κοινότητας (δες εδώ). Αφού συγκέντρωσε κοινοτικούς φαρμακοποιούς, εμπειρογνώμονες πολιτικής και ερευνητές, συζήτησε τις φαρμακολογικές (αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φαρμακευτικά σκευάσματα) και τις μη φαρμακολογικές θεραπείες (συσκευές παλμικών δονήσεων μικρής διάρκειας και κρυοθεραπείες και θερμοθεραπείες) για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ασθενείς με πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις. Το συμβούλιο της FIP μοιράστηκε επίσης απόψεις σχετικά με τα εμπόδια, την εκπαίδευση και τους πόρους που χρειάζονται οι φαρμακοποιοί για να καθοδηγήσουν αποτελεσματικά την αυτο-φροντίδα αυτού του τύπου πόνου.

Share.
Exit mobile version