Για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο γηρίατρος στην ζωή των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας μας μιλά η Δρ Βέρα Δογιάμη, Ειδική Παθολόγος – Γηρίατρος.
Η γηριατρική έχει ως στόχο την ολιστική θεώρηση του υπερήλικα ασθενούς όπως αυτή διαμορφώνεται από ένα σύνολο σωματικών και ψυχικών αλλαγών που αναπόφευκτα επέρχονται με την πάροδο της ηλικίας. Με απλά λόγια, η γηριατρική στοχεύει και επιδιώκει τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και της αυτονομίας του ηλικιωμένου ατόμου στο μέγιστο δυνατό.
Η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης οδηγεί συχνά σε υποθεραπεία των ειδικών γηριατρικών προβλημάτων με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επιπλοκές τους και οι συνέπειές τους τόσο στην προσωπική υγεία του ατόμου όσο και στα οικονομικά της υγείας λόγω των συχνών επανεισαγωγών.
Πολλές φορές η μειωμένη δραστηριότητα και η συναισθηματική απομόνωση είναι αποτέλεσμα ενός μη αντιμετωπισμένου γηριατρικού προβλήματος. Η απώλεια βάρους για παράδειγμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη φθίνουσας λειτουργικότητας ή άνοιας ή οδοντιατρικού προβλήματος ή διαταραχών κατάποσης και δυσφαγίας. Η εύρεση και λύση επομένως του υποκείμενου προβλήματος βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ηλικιωμένου και του άμεσου περιβάλλοντος του.
Σαφής καθίσταται η αναγκαιότητα εκτίμησης του ηλικιωμένου ολιστικά με συνεκτίμηση πολλών παραμέτρων από ειδικό ιατρό που κατέχει γνώση γενικής παθολογίας καθώς και ειδικές γνώσεις σε θέματα φαρμακολογίας , παιδοψυχιατρικής, γηριατρικής φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης και γηριατρικής νοσηλευτικής φροντίδας.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η δημιουργία και η συνεχής εξέλιξη μιας διαπροσωπικής σχέσης του θεράποντα γηριάτρου με τον ασθενή του με πρωταρχικό στόχο την βέλτιστη ιατρική παροχή σε όλη την πορεία του ασθενούς κατά την τρίτη ηλικία. Με γνώση του κοινωνικού, οικογενειακού καθώς και ιατρικού ιστορικού και κατανόηση των αλλαγών που επέρχονται στην τρίτη ηλικία σε πολλούς τομείς, ο γηρίατρος είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει τις επιβλαβείς επιδράσεις και να διατηρήσει τη λειτουργικότητα του ατόμου μέχρι τα βαθιά γεράματα (υγιής γήρανση).