Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που εξέτασε τη χρήση της τεχνολογίας και τις νοητικές δεξιότητες σε περισσότερους από 400.000 ηλικιωμένους διαπίστωσε ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που χρησιμοποιούσαν συστηματικά ψηφιακές συσκευές, όπως smartphones, υπολογιστές ή το διαδίκτυο, εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής παρακμής από εκείνα που τις χρησιμοποιούσαν λιγότερο.
Καθώς η πρώτη γενιά που αλληλεπιδρά με την ψηφιακή τεχνολογία φτάνει σε μια ηλικία όπου εμφανίζονται οι πρώτοι κίνδυνοι άνοιας, οι επιστήμονες εύλογα αναρωτιούνται τα τελευταία χρόνια πόσο ισχυρή συσχέτιση υπάρχει μεταξύ της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας και του αυξημένου κινδύνου άνοιας.
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έρχονται να αμφισβητήσουν την μέχρι τώρα υπόθεση της «ψηφιακής άνοιας» που υποστηρίζει ότι η ψηφιακή τεχνολογία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής επιδεινώνει τις γνωστικές ικανότητες και αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει τη μνήμη και την εγκεφαλική υγεία
Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Baylor και το Πανεπιστήμιο του Texas στις ΗΠΑ θέλησαν να διερευνήσουν σε ποιο βαθμό η ψηφιακή τεχνολογία ωφελεί ή βλάπτει τη λειτουργία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 136 μελέτες με περισσότερους από 411.000 ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Οι συμμετέχοντες χαρακτηρίστηκαν από τους ερευνητές ως «ψηφιακοί πρωτοπόροι», αφού μεγάλωσαν σε εποχές που δεν είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι, όσοι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούσαν τεχνολογικές συσκευές στην καθημερινότητά τους, όπως smartphones, υπολογιστές ή το διαδίκτυο, είχαν 58% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστικά προβλήματα ή άνοια σε σχέση με εκείνους που δεν ασχολούνταν καθόλου με την τεχνολογία. Όπως διαπιστώθηκε, η προστασία του εγκεφάλου μέσω της χρήσης τεχνολογίας συγκρίνεται και σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει τα οφέλη της άσκησης, των σπουδών και της νοητικής εγρήγορσης.
Αυτό το μοτίβο γνωστικής προστασίας παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την εκπαίδευση, την ηλικία, το φύλο, την αρχική γνωστική ικανότητα, την κοινωνική υποστήριξη, τη συνολική υγεία και την ενασχόληση με νοητικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η προώθηση της υγιούς χρήσης ψηφιακών εργαλείων σε ηλικιωμένους ενήλικες θα μπορούσε να είναιιδιαίτερα ευεργετική για τη γνωστική τους υγεία. Επιπλέον, οι ψηφιακές τεχνολογίες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένα αντισταθμιστικό σύστημα υποστήριξης για τη διατήρηση της γενικής ανεξαρτησίας και τη μείωση του κινδύνου διάγνωσης άνοιας, ακόμη και με την παρουσία κάποιας γνωστικής εξασθένησης.
Πηγή: Nature Human Behavior