Την ένταξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο δίκτυο «WHO Global Network for Age-friendly Cities and Communities» (Δίκτυο Πόλεων Φιλικών προς τα άτομα τρίτης ηλικίας) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή.
Πρόκειται για τον πρώτο δήμο στη χώρα που γίνεται μέλος στο δίκτυο. «Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης φροντίζει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών βιώνουν μοναξιά, ελλείψει υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Σε απομακρυσμένους οικισούς το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι άτομα τρίτης ηλικίας, και πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν συγγενείς στον Δήμο Αλεξανδρούπολης», αναφέρεται στον σχετικό διαδικτυακό σύνδεσμο του ΠΟΥ ( https://extranet.who.int/agefriendlyworld/network/municipality-of-alexandroupolis/ ).
Σημειώνεται δε ότι «ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διαθέτει υποστηρικτικές κοινωνικές δομές όπως το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), ενώ παραδίδει καθημερινά γεύματα σε σπίτια ηλικιωμένων, ενεργώντας τόσο για τη διατήρηση της υγιούς γήρανσης στο σπίτι όσο και για την αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης».
Σε ό,τι αφορά στις δράσεις του Δικτύου, τα μέλη του «μοιράζονται και προωθούν τις αξίες και τις αρχές του Π.Ο.Υ. σε μια φιλική προς την τρίτη ηλικία προσέγγιση, δεσμεύονται να δημιουργήσουν περιβάλλον φιλικό προς τους ηλικιωμένους και συμφωνούν να συμμετέχουν ενεργά στο Δίκτυο».
Επίσης το εν λόγω Δίκτυο μέσω των δράσεών του:
-εμπνέει την αλλαγή δείχνοντας τι και πως μπορεί να γίνει
-συνδέει πόλεις και κοινότητες παγκοσμίως για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσης και εμπειρίας
-υποστηρίζει πόλεις και κοινότητες για την εξεύρεση κατάλληλων καινοτόμων και τεκμηριωμένων λύσεων.
Στη βάση αυτή τα πλεονεκτήματα του να είσαι μέλος του «WHO GNAFCC» -σύμφωνα με το Δήμο Αλεξανδρούπολης- περιλαμβάνουν:
-Υποστήριξη από ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών, επαγγελματιών, ερευνητών, ειδικών και υποστηρικτών που έχουν δεσμευτεί να προάγουν περιβάλλον φιλικό προς την ηλικία.
-Αναγνώριση και προβολή των δραστηριοτήτων του Δικτύου στον αποκλειστικό ιστότοπο του ΠΟΥ – Agefriendly, στον οποίο τα Μέλη μπορούν να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους, τα επιτεύγματά τους και να προωθούν τη σύνδεση στον δικό τους ιστότοπο.
-Ευκαιρίες για συνεργασία όπως διεθνή ερευνητικά προγράμματα, κοινές δημοσιεύσεις, δικτύωση και κοινή χρήση μεταξύ των μελών κ.λπ.
Σημειώνεται πως για την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το Δίκτυο ανέπτυξε στο Age-friendly World διαδικτυακή πύλη για την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών Municipality of Alexandroupolis – Age-Friendly World (who.int).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ