ΑΝΟΙΑ ΜΕ ΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ LEWY-DLB

Η νόσος με σωμάτια Lewy (DLB) αποτελεί έναν πολύ συχνό τύπο νευροεκφυλιστικής άνοιας στα ηλικιωμένα άτομα.
Τα σωμάτια Lewy είναι ανώμαλες μάζες πρωτείνης άλφα-συνουκλείνης που αναπτύσσονται μέσα στα νευρικά κύτταρα. Αυτές οι ανώμαλες μάζες εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου προκαλώντας σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά, στη σκέψη και στην κίνηση. Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου είναι οι οπτικές ψευδαισθήσεις, οι διαταραχές του ύπνου REM και τα ήπια παρκινσονικά στοιχεία. Η άνοια με σωμάτια του Lewy ορισμένες φορές συνυπάρχει με την νόσο Alzheimer ή την αγγειακή άνοια.
Συμπτώματα
Διαταραχές μνήμης
Αδυναμία συγκέντρωσης
Έκπτωση νοητικών λειτουργιών
Οπτικές ψευδαισθήσεις
Διακυμάνσεις στις γνωστικές ικανότητες
Διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM .
Παρκινσονικά στοιχεία – Βραδυκινησία – Τρέμουλο
Κινητικές διαταραχές
Ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, απάθεια, άγχος, διέγερση, παραληρητικές ιδέες και παρανοϊκότητα
Έντονη τάση για πτώση, αστάθεια
Επιδείνωση με την λήψη νευροληπτικών φαρμάκων
Κατάθλιψη
Ακράτεια
Διάγνωση
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια, αυτή η μορφή άνοιας δεν «αναγνωρίζεται» εύκολα από τους γιατρούς. Η αιτία είναι πως όταν τα σωμάτια του Lewy εξαπλώνονται στον εγκέφαλο, παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Alzheimer ή της νόσου Parkinson. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να να γίνεται συχνά λάθος διάγνωση.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την άνοια με σωμάτια του Lewy, όμως υπάρχουν φάρμακα και θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς) διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος…