ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ ( Helicobacter pylori )

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα βακτήριο που μολύνει τον εσωτερικό χιτώνα (βλεννογόνο) του στομάχου. Η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι εξαιρετικά συχνή, είναι μεταδοτική και πιστεύεται ότι επηρεάζει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αποκτάται κατά την παιδική ηλικία, συνήθως πριν την ηλικία των 10 ετών και με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται σε χρόνια γαστρίτιδα, τις περισσότερες φορές ασυμπτωματική.

Αίτια

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πώς μεταδίδεται η μόλυνση. Πιστεύουν ότι τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο από το στόμα, όπως με το φιλί.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με επαφή με εμετό ή κόπρανα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν:

• Τρώτε τρόφιμα που δεν έχουν καθαριστεί ή μαγειρευτεί με ασφαλή τρόπο.

• Πίνετε νερό που είναι μολυσμένο με τα βακτήρια.

Συμπτώματα

Η λοίμωξη συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλώσει κοιλιακό άλγος, ναυτία, “φούσκωμα”, δυσπεψία, απώλεια βάρους, αναιμία, δυσάρεστη αναπνοή.

Πιθανές επιπλοκές της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να είναι:

• To πεπτικό έλκος και το έλκος δωδεκαδακτύλου.

• Η αιμορραγία, όταν ένα αιμοφόρο αγγείο έχει φθαρεί.

• Η διάτρηση στο τοίχωμα του στομάχου.

• Η απόφραξη, όταν το έλκος βρίσκεται σε σημείο που εμποδίζει το φαγητό να φύγει από το στομάχι.

• Ο καρκίνος του στομάχου (σπανιότερα).

Διάγνωση

Οι βασικές εξετάσεις για τη διάγνωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού περιλαμβάνουν την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων στο αίμα, την καλλιέργεια κοπράνων και το τεστ αναπνοής.

Η πιο αξιόπιστη και ακριβής εξέταση ωστόσο για τη διάγνωση της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι η γαστροσκόπηση του ανώτερου πεπτικού, με την λήψη βιοψιών από το γαστρικό βλεννογόνο.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της γαστρικής φλεγμονής και των ιστολογικών αλλοιώσεων του γαστρικού βλεννογόνου που οφείλονται στην χρόνια γαστρίτιδα από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι αναγκαία η εκρίζωση του μικροβίου από το στομάχι.

Η θεραπεία της λοίμωξης γίνεται με το συνδυασμό 2-3 αντιβιοτικών φαρμάκων φαρμάκων και με ένα φάρμακο που χορηγείται για το στομάχι. Ο έλεγχος της επιτυχίας της θεραπείας γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με τεστ αναπνοής ή τεστ κοπράνων.