Εγγραφείτε στις ενημερώσεις
Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.
ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επηρεάζει το 15% των γυναικών και εκδηλώνεται συνήθως 4 εβδομάδες μετά τη γέννα.
Αίτια
Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις αιτίες που προκαλούν την επιλόχεια κατάθλιψη. Πιθανότατα να παίζουν κάποιο ρόλο οι έντονες αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα της γυναίκας μετά τον τοκετό. Μια γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει επιλόχεια κατάθλιψη όταν παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:
● Προηγούμενα καταθλιπτικά επεισόδια ή / και οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης
● Απουσία στήριξης από τον σύζυγο/σύντροφο
● Το μωρό γεννήθηκε πρόωρα ή με προβλήματα υγείας
● Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης
● Άγχος και χρήση ουσιών
● Προβλήματα με σύντροφο
● Οικονομικά προβλήματα
● Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
● Παρατεταμένη παραμονή της μητέρας στο σπίτι μετά τον τοκετό
Συμπτώματα
Τα πρώτα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης εμφανίζονται περίπου ένα μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού. Τα βασικότερα συμπτώματα είναι:
● Καταθλιπτική διάθεση
● Αισθήματα εξάντλησης, κόπωσης, «κενού».
● Εκνευρισμός
● Έλλειψη ενδιαφέροντος για ευχάριστες ενασχολήσεις
● Αδιαφορία για την προσωπική υγιεινή
● Έλλειψη συγκέντρωσης
● Αδυναμία λήψης αποφάσεων
● Έλλειψη όρεξης
● Αϋπνία ή διαρκής ανάγκη για πολύωρο ύπνο
● Αίσθημα αποτυχίας ως μητέρα
● Αισθήματα ενοχής και ντροπής
● Αδικαιολόγητη ανησυχία για την υγεία του παιδιού
● Φόβοι της μητέρας ότι μπορεί να βλάψει το παιδί της
● Αυτοκτονικές σκέψεις
Διάγνωση
Η διάγνωση της επιλόχειας κατάθλιψης γίνεται όταν υπάρχουν τουλάχιστον 5 συμπτώματα από τα παραπάνω για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και με την προϋπόθεση ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται εντός των πρώτων 4 εβδομάδων μετά τον τοκετό.
Θεραπεία
Το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης μετά τον τοκετό εξαρτάται από τον μορφή και την σοβαρότητά της διαταραχής. Η επιλόχεια κατάθλιψη, λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων της, εάν δεν διαγνωστεί και δεν θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να φροντίσει το μωρό της. Η θεραπεία που συστήνεται από το γιατρό για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης είναι με φάρμακα, με ψυχοθεραπεία ή και τα δύο μαζί.
Η ψυχανάλυση ως ψυχοθεραπευτική επιλογή
Γράφει ο Γεώργιος Μητρόπουλος, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Ιστότοπος Η ψυχανάλυση είναι η παλαιότερη και καλύτερα μελετημένη θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Έχει συσσωρευμένη κλινική…
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για μια διαταραχή που πλήττει περίπου 1 στις 8 γυναίκες μετά τη γέννα. Η…
Η υφυπουργός Υγείας κ.Ζωή Ράπτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liveit.gr, μιλά για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των…
Γυμναστική, το φυσικό αντικαταθλιπτικό
Γράφει η Σοφία Περδίκη, Καθ. Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ), Personal Trainer, Fitness Professional Ιστότοπος Ένας στους 10 ενήλικες στην Αμερική παλεύει…
Γράφει η Ελένη Τσαχάκη, Διατροφολόγος, M.Sc., NLP Wellbeing Coach & NLP Master Practitioner Ιστότοπος Πόσες φορές σου έχει τύχει να νιώθεις…
Γράφει η Ραφαέλα Μακρή, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ιστότοπος Η διατροφή μας δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά σχετίζεται…
Επιλόχεια κατάθλιψη
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επηρεάζει το 15% των γυναικών και εκδηλώνεται…