ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ

Ο όρος ”νεφροπάθεια” ή αλλιώς νεφρική νόσος, αναφέρεται σε κάθε τύπου δυσλειτουργία των νεφρών, ακόμη και αν αυτή είναι πολύ ελαφριά.
Τα νεφρά είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μιλάμε για χρόνια νεφροπάθεια.
Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά είναι ανίκανα να εκτελούν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες, με αποτέλεσμα τοξικές ουσίες όπως η ουρία και η κρεατινίνη να συσσωρεύονται στο σώμα και να προκαλούν στον οργανισμό κούραση, αδυναμία, ναυτία και ανορεξία. Όταν το επίπεδο της κρεατινίνης αυξηθεί πολύ, τότε ο ασθενής πρέπει να ξεκινήσει αιμοκάθαρση.
Στο τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας η μεταμόσχευση νεφρού αποτελεί το βασικό θεραπευτικό μέσο με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο διαφόρων αιτιολογιών. Εκτιμάται ότι μέχρι το έτος 2040, η χρόνια νεφροπάθεια θα αποτελεί την 5η αίτια για πρώιμο θάνατο, μετά τα καρδιαγγειακά αίτια, τον καρκίνο, το σακχαρώδη διαβήτη και την χρόνια πνευμονοπάθεια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), στην Ελλάδα περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), δηλαδή 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς.
Η πρόληψη είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών μας. Απλά μέτρα, όπως η υγιεινή διατροφή, η επαρκή ενυδάτωση, η αποφυγή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των νεφρικών παθήσεων.
Αίτια
Οι σημαντικότερες αιτίες νεφροπάθειας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το οικογενειακό ιστορικό νεφροπάθειας.
Εκτός από τις παραπάνω αιτίες, στην ομάδα υψηλού κινδύνου για νεφροπάθεια ανήκουν όσοι:
-Eίναι 60 ετών και άνω.
-Έχουν διαπιστωμένα καρδιακά προβλήματα (καρδιακή ανεπάρκεια, προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε συνδυασμό με υψηλή αρτηριακή πίεση).
-Είναι υπέρβαροι ή με δείκτη μάζας σώματος ≥ 30.
-Όσοι καπνίζουν.
Συμπτώματα
Η νεφροπάθεια χαρακτηρίζεται και ως “σιωπηρή ασθένεια” γιατί συχνά δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια. Δεν είναι ασυνήθιστο ασθενείς να χάνουν έως και 90% της νεφρικής τους λειτουργίας πριν να εμφανιστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι γενικής φύσης και περιλαμβάνουν:
– Υψηλή αρτηριακή πίεση.
– Αλλαγές στην ποσότητα και τη συχνότητα ούρησης, π.χ. κατά τη διάρκεια της νύχτας.
– Αλλαγές στην εμφάνιση των ούρων.
– Αίμα στα ούρα.
– Πρήξιμο π.χ. στα πόδια και στους αστραγάλους.
– Πόνος στην περιοχή των νεφρών.
– Αίσθημα κόπωσης.
– Απώλεια όρεξης.
– Δυσκολία στον ύπνο.
– Πονοκέφαλοι.
– Έλλειψη συγκέντρωσης.
– Κνησμός.
– Δύσπνοια.
– Ναυτία και εμετός.
– Δυσάρεστη αναπνοή και μεταλλική γεύση στο στόμα.
Διάγνωση
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση των νεφρικών παθήσεων γίνεται τυχαία, μετά από έναν προσυμπτωματικό εργαστηριακό ή απεικονιστικό έλεγχο καθώς οι νεφρικές παθήσεις, στα αρχικά τουλάχιστον στάδια, συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε εμφανίσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις, που συνήθως περιλαμβάνουν αιματολογικό έλεγχο και υπερηχοτομογραφικό έλεγχο, που θα αναδείξει την πιθανή νεφροπάθεια.
Θεραπεία
Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι καίριας σημασίας καθώς η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της, προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη πρόληψη της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου μπορεί να μειώσει τους θανάτους κατά 2% ετησίως.
Αν πάσχετε από νεφροπάθεια, είναι σημαντικό να συνεργάζεστε με την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί και να ακολουθείτε αυστηρά τις συμβουλές τους. Αν η νεφρική βλάβη εντοπιστεί νωρίς, η φαρμακευτική αγωγή, η τήρηση ειδικής διατροφής και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

Ο όρος ”νεφροπάθεια” ή αλλιώς νεφρική νόσος, αναφέρεται σε κάθε τύπου δυσλειτουργία των νεφρών, ακόμη και αν αυτή είναι πολύ…