ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

Η ουρολοίμωξη είναι η μόλυνση που εκδηλώνεται όταν εισέλθουν και πολλαπλασιαστούν μικρόβια στο ουροποιητικό μας σύστημα, δηλαδή στην ουρήθρα, στην ουροδόχο κύστη, στους ουρητήρες και στους νεφρούς.
Οι ουρολοιμώξεις προτιμούν ξεκάθαρα το γυναικείο φύλο καθώς, στις ηλικίες 20-50 ετών, οι λοιμώξεις αυτές είναι 50 φορές πιο συχνές στον γυναικείο πληθυσμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των γυναικών, με ποσοστό 7 στις 10, θα έρθουν αντιμέτωπες κάποια στιγμή στη ζωή τους με την ουρολοίμωξη.
Οι ουρολοιμώξεις ταξινομούνται ανάλογα με την εντόπιση σε:
– Κατώτερου ουροποιητικού (κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα)
– Ανώτερου ουροποιητικού (πυελονεφρίτιδα)
Οι απλές ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται εύκολα με την κατάλληλη αντιβίωση που θα σας δοθεί από το γιατρό σας. Δυσκολότερη είναι η αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων που υποτροπιάζουν και για τις οποίες απαιτείται μεγαλύτερης διάρκειας αντιβιοτική θεραπεία.
Σε περίπτωση που εμφανίζετε ουρολοίμωξη πάνω από τρεις φορές το χρόνο, τότε πιθανότατα πρόκειται για σοβαρή υποτροπιάζουσα ουρολοιμώξη που απαιτεί άμεση και στενή παρακολούθηση από ουρολόγο.
Αίτια
Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο. Όταν κάποια βακτήρια κατορθώσουν, μέσω της ουρήθρας, να εισέλθουν και να εγκατασταθούν στην ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς τότε προκαλείται ουρολοίμωξη. Το πιο συνηθισμένο βακτήριο που ευθύνεται για τις ουρολοιμώξεις και στα δύο φύλα είναι το κολοβακτηρίδιο (Escherichia Coli).
Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ουρολοίμωξης είναι:
Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό
Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Η εγκυμοσύνη
Οι πέτρες στα νεφρά
Η κατακράτηση ούρων
Ο σακχαρώδης διαβήτης
Οι αλλοιώσεις στο Ph του γυναικείου κόλπου
Η διόγκωση προστάτη στους άνδρες
Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά
Οι ουροκαθετήρες
Η μη κατανάλωση αρκετών υγρών
Η πλημμελής υγιεινή και καθαριότητα της γεννητικής περιοχής
Συμπτώματα
Τα τυπικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι:
Αίσθημα καύσου ή πόνου κατά την ούρηση
Συχνή ανάγκη ούρησης ( και τη νύχτα )
Πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στην πλάτη κάτω από τα πλευρά
Θολά και δύσοσμα ούρα
Ναυτία και εμετοί
Υποθερμία
Αιματουρία
Πυρετός
Σε ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια καθώς επίσης και σε ασθενείς με ουροκαθετήρα, τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης μπορεί επιπλέον να περιλαμβάνουν:
Ευερεθιστότητα ή σύγχυση
Ακράτεια ούρων που δεν προϋπήρχε στον ίδιο βαθμό
Τρέμουλο ή ρίγος
Διάγνωση
Εάν έχετε συμπτώματα που σας κάνουν να υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη, απαιτείται ιατρικός έλεγχος. Η διάγνωση γίνεται από ουρολόγο ο οποίος, μετά από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, θα συστήσει γενική εξέταση ούρων και καλλιέργεια ούρων.
Θεραπεία
Αφού εντοπιστεί ο τύπος του μικροβίου που προκάλεσε την ουρολοίμωξη, στη συνέχεια, με το αντιβιόγραμμα, θα προσδιοριστεί και η κατάλληλη θεραπεία που θα το καταπολεμήσει. Η θεραπεία είναι απλή και βασίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών. Δυσκολότερη είναι η αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων που υποτροπιάζουν και για τις οποίες απαιτείται μεγαλύτερης διάρκειας αντιβιοτική θεραπεία.
Η απλή κυστίτιδα θεραπεύεται συνήθως με χορήγηση αντιβιοτικού για 3-5 μέρες ενώ, εάν πρόκειται για υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη, η αντιβίωση μπορεί να χορηγηθεί για 7-10 ημέρες. Στην οξεία πυελονεφρίτιδα, όταν δηλαδή το μικρόβιο έχει προσβάλλει τους νεφρούς, απαιτείται συχνά εισαγωγή στο νοσοκομείο και θεραπεία για 2 εβδομάδες.
Για όσο διαρκεί η θεραπεία ο γιατρός θα σας συστήσει να καταναλώνετε αρκετά υγρά καθώς και χυμό cranberry, να ξεκουράζεστε, να αποφεύγετε το σεξ και να είστε σχολαστικοί με την καθαριότητα της γεννητικής περιοχής.
Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγετε τα καυτερά μπαχαρικά, το αλκοόλ, το τσάι, τον καφέ, τα αναψυκτικά και τα συνθετικά γλυκαντικά διότι επιδεινώνουν και ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη.

Η ουρολοίμωξη είναι η μόλυνση που εκδηλώνεται όταν εισέλθουν και πολλαπλασιαστούν μικρόβια στο ουροποιητικό μας σύστημα, δηλαδή στην ουρήθρα, στην…