ΨΩΡΙΑΣΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Διαβάστε τι συμπτώματα έχει η ψωριασική αρθρίτιδα και πότε μπορεί να εκδηλωθεί, τι πρέπει να κάνει ο ασθενής από πλευράς συμπεριφοράς, ποιοι εξωτερικοί παράγοντες που την επηρεάζουν (διατροφή, στρες κλπ.) και ποια είναι η θεραπεία
Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία ασθένεια πολύπλοκη, χρόνια, δεν αυτοϊάται και προσβάλλει το δέρμα και τις αρθρώσεις.

Οι αιτίες

συνήθως σταθερή. Η ψωριασική αρθρίτιδα συγκεκριμένα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται σε υγιή κύτταρα και ιστούς. Η ανοσολογική απόκριση προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις σας καθώς και υπερπαραγωγή κυττάρων του δέρματος. Διατροφικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί και ψυχογενείς παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Συμπτώματα

Πρησμένα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών: Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει ένα επώδυνο πρήξιμο που μοιάζει με λουκάνικο στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας.
Πόνος στα πόδια. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στα σημεία όπου οι τένοντες και οι σύνδεσμοι προσκολλώνται στα οστά σας — ειδικά στο πίσω μέρος της φτέρνας ή στο πέλμα του ποδιού σας.
Πόνος στη μέση. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια κατάσταση που ονομάζεται σπονδυλίτιδα ως αποτέλεσμα της ψωριασικής αρθρίτιδας. Η σπονδυλίτιδα προκαλεί κυρίως φλεγμονή των αρθρώσεων μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής σας στήλης και στις αρθρώσεις μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης σας (ιερολιίτιδα).
Αλλαγές στα νύχια. Τα νύχια μπορούν να σχηματίσουν μικροσκοπικά βαθουλώματα ή να θρυμματιστούν.
Φλεγμονή των ματιών. Η ραγοειδίτιδα (φλεγμονή στον ραγοειδή χιτώνα) μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μάτια, ερυθρότητα και θολή όραση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ραγοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τις αρθρώσεις σας για σημάδια οιδήματος ή ευαισθησίας, να δει τα νύχια σας και να πιέσει τα πέλματα των ποδιών σας και γύρω από τις φτέρνες σας για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιοχές με ευαισθησία. Κανένα διαγνωστικό τεστ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι εξετάσεων μπορούν να αποκλείσουν άλλες αιτίες πόνου στις αρθρώσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ουρική αρθρίτιδα, σε αυτές περιλαμβάνονται οι ακτινογραφίες, η εξέταση ΜRI και εργαστηριακές εξετάσεις.

Η θεραπεία

Θα πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε ρευματολόγο για μια εξέταση, διότι πρέπει να παρακολουθείται η εξέλιξη της νόσου, ενώ η βελτίωση του εξανθήματος επιτυγχάνεται μόνο με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωριασική αρθρίτιδα. Η θεραπεία εστιάζει στον έλεγχο της φλεγμονής στις προσβεβλημένες αρθρώσεις σας για την πρόληψη του πόνου και της δυσκαμψίας. Μία από τις πιο κοινές θεραπείες είναι τα αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο (DMARDs). Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρή είναι η ασθένειά σας και ποιες αρθρώσεις επηρεάζονται. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικές θεραπείες προτού βρείτε κάποια που σας φέρνει ανακούφιση. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να μειώσουν τη φλεγμονή για άτομα με ήπια ψωριασική αρθρίτιδα.

Το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ» πραγματοποιεί την πρώτη συνάντηση της Ομάδας Ψυχικής και Σωματικής Έκφρασης, τη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου…

Διαβάστε τι συμπτώματα έχει η ψωριασική αρθρίτιδα και πότε μπορεί να εκδηλωθεί, τι πρέπει να κάνει ο ασθενής από πλευράς…