Παράλληλα με τις διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα στήριξης των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που αναφέρθηκαν, σήμερα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε Συνέντευξη Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην ανάγκη επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του ΕΣΥ.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
«Τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι δύο ειδών: είναι εκείνα τα οποία αφορούν όσα έχουν συμβεί, όπως η διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου από τη χώρα. Έχουν φύγει πάρα πολλοί γιατροί από την κρίση και μετά, συν την πανδημία. Η άλλη κατηγορία προβλημάτων είναι οι διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ, που έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την έλλειψη οργάνωσης», επεσήμανε ξεκινώντας την ομιλία της η κα Αγαπηδάκη.
Αποκτούμε οργανωμένο σύστημα πρόληψης
«Εμείς, λοιπόν, δουλεύουμε σε δύο επίπεδα:
· Το ένα επίπεδο αφορά τα άμεσα ζητήματα της τελευταίας 15ετίας, και αυτά καλούμαστε να λύσουμε. Αυτά παλεύει να λύσει και ο αρμόδιος υφυπουργός -με τις παρεμβάσεις στα νοσοκομεία- και όλοι μας.
· Το άλλο επίπεδο αφορά τα διαχρονικά προβλήματα έλλειψης οργάνωσης. Για παράδειγμα, όταν λέμε ότι δεν έχουμε στο Σύστημα οργάνωση διαδικασιών.
Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ποτέ οργανωμένο σύστημα πρόληψης. Ένας πολίτης που θέλει να κάνει προληπτικές εξετάσεις, ήταν, μέχρι σήμερα, λίγο χαμένος (στις διαδικασίες). Έπρεπε μόνος του να σκεφτεί: πού πρέπει να πάω; Στον παθολόγο; Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω; Ποιος θα με διαβεβαιώσει αν όντως είμαι εντάξει και δεν πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω;
Έρχεται, λοιπόν, το κράτος και ο οργανώνει το σύστημα αυτό. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι που ξέρουμε όλοι ποιο είναι: παίρνουμε το sms (που υπενθυμίζει τη δωρεάν δυνατότητα για συγκεκριμένες προληπτικές εξετάσεις) ή αν δεν έχει ο πολίτης άυλη συνταγογράφηση, είχε εκδοθεί το παραπεμπτικό του. Κάνει τις εξετάσεις του εύκολα, γρήγορα, δωρεάν και ξέρει τα βήματα που ακολουθούν. Αυτό συμβαίνει σε κάθε τομέα του ΕΣΥ. Είναι κάτι το οποίο δεν κερδίζεται σε μια τετραετία, όμως, είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάει και το μέλλον και για αυτό κάνουμε μία σειρά από πράγματα, τα οποία οι πολίτες θα τα δουν μετά το 2027 αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικά και δεν έχουν γίνει εδώ και 40 χρόνια!
«Αν έχεις φακές, δεν μπορεί να ζητάει κανείς να φτιάξεις ψητό στο φούρνο»
Επιχειρηματολογώντας για την ανάπτυξη και παροχή στον πολίτη νέων εξελιγμένων υπηρεσιών υγείας μέσω του ΕΣΥ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, συνδέοντας την οργάνωση των διαδικασιών και της προληπτικής ιατρικής που ανέφερε παραπάνω με την ενίσχυση της ΠΦΥ και τα νέα μέτρα – κίνητρα στους γιατρούς, τόνισε ότι το νέο ΕΣΥ χρειάζεται γιατρούς ειδικευμένους σε νέες ειδικότητες, που θα προσφέρουν εξελιγμένες και στοχευμένες υπηρεσίες στον πολίτη.
Για να φτιάξει κανείς ένα φαγητό, χρειάζεται το κατάλληλο υλικό. Αν θέλεις να φτιάξεις φακές, πρέπει να έχεις φακές. Δεν μπορεί αν έχεις υλικό φακές και να ζητάει κανείς να φτιάξεις ψητό στο φούρνο! Κατ’ αναλογία το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά. Αυτά που ίσχυαν πριν από 30 χρόνια δεν ισχύουν πλέον. Άρα, εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, πρέπει να δημιουργήσουμε, να δώσουμε τις δεξιότητες, να έχουμε νέες ειδικότητες για να μπορούμε να έχουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε ειδικότητες μελών ΔΕΠ επείγουσας ιατρικής, οι οποίοι θα παρέχουν συμβουλευτική σε συναδέλφους τους και εκπαίδευση και παροχή και στον πληθυσμό σε όλα τα νησιά, προκειμένου να ξέρουμε εάν ένα περιστατικό για παράδειγμα που προσέρχεται σε ένα κέντρο υγείας ένα βράδυ χρειάζεται όντως διακομιδή ή όχι. Χρειαζόμαστε ανθρώπους, οι οποίοι είναι να γνωρίζουν και να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα νέα συστήματα τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης, που έχουν να κάνουν με την καθημερινή κλινική πρακτική, ούτως ώστε να μπορεί να παρακολουθείται (ο πολίτης), γιατί με το νέο σύστημα τηλεϊατρικής θα έχουμε και 3,5 χιλιάδες σημεία κατ οίκον νοσηλείας, σε όλη τη χώρα. Θέλουμε, λοιπόν, γιατρούς να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις ανάγκες. θέλουμε επομένως νέα υλικά. Σε αυτό επενδύουμε.
Ε. Αγαπηδάκη: Μπορούμε να κερδίσουμε 10 χρόνια ζωής με την προληπτική ιατρική
«Να μην ξεχνούν τα sms που λαμβάνουν οι πολίτες για τον προληπτικό έλεγχο και να μην ξεχνούν ότι το υπουργείο Υγείας τους παρέχει έναν εύκολο και δωρεάν τρόπο να φροντίσουν τον εαυτό τους. Αυτό είναι κάτι που δεν το είχαμε ποτέ! Δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα. Είναι μία νέα υπηρεσία που έρχεται να καλύψει τα κενά ετών! μπορούμε να κερδίσουμε 10 χρόνια από τη ζωή μας εάν πάρουμε στα σοβαρά αυτό το sms και κάνουμε αυτές τις απλές προληπτικές εξετάσεις.
Καταλήγοντας η κα Αγαπηδάκη ενημέρωσε πως, μέχρι το τέλος του μήνα, θα υπάρχει ενημέρωση για τον εμβολιασμό Covid και γρίπης. Από φέτος, θα διενεργούνται και τα δύο εμβόλια και από τα φαρμακεία και από όλα τα άλλα σημεία τα οποία υπήρχαν ήδη στο δίκτυο. Και πρόσθεσε πως αποζημιώνεται και το εμβόλιο για τον RSV, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης για τα μεταδιδόμενα νοσήματα από το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι και στο κομμάτι των χρόνιων νοσημάτων υπάρχει μία σειρά από δράσεις δωρεάν για όλους τους πολίτες προκειμένου να έχουν καλύτερη υγεία.