Στις πρόσφατες καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τη μη πλήρη ανάπτυξη λειτουργίας του συνόλου των γραμμικών επιταχυντών στα δημόσια νοσοκομεία αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, και ο αν. τομεάρχης Υγείας, Ιάσονας Φωτήλας.
Ειδικά όσον αφορά στους δέκα γραμμικούς επιταχυντές από δωρεά, έχουν ήδη τοποθετηθεί οι επτά και γίνονται ακόμη εργασίες τοποθέτησης για τους άλλους τρεις. Το βασικό πρόβλημα, όμως, που υπάρχει και στους 27 των δημόσιων νοσοκομείων είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, με αποτέλεσμα η ακτινοθεραπεία να γίνεται συνήθως σε μια βάρδια –κάτι που έχει ήδη επισημανθεί με σχετική ερώτηση και για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και δεν έχει απαντηθεί από το υπουργείο Υγείας. Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός εάν αληθεύουν οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και εάν ναι για ποιο λόγο δεν έχουν μέχρι σήμερα καλυφθεί τα εν λόγω κενά.
Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον υπουργό Υγείας
Θέμα: Ελλείψεις σε προσωπικό στα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα για ογκολογικούς ασθενείς
Έχουμε κατά επανάληψη θέσει τις ελλείψεις σε ιατρικό και τεχνολογικό προσωπικό οι οποίες δεν επιτρέπουν στους ογκολογικούς ασθενείς να έχουν επαρκή πρόσβαση σε εξετάσεις στα υπερσύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα. Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) «σήμερα λειτουργούν 47 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εκ των οποίων 27 στα δημόσια νοσοκομεία και 20 στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Εκ των 27 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων που λειτουργούν σήμερα, τα 10 είναι από δωρεές. Τους 10 γραμμικούς επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου τέσσερα χρόνια μετά την απόφασή του Ιδρύματος για τη δωρεά, δεν κατάφεραν όλα τα νοσοκομεία να τους παραλάβουν και τα θέσουν σε λειτουργία. Μόνο επτά γραμμικοί επιταχυντές τοποθετήθηκαν και λειτουργούν και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτά συμβαίνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κατασκευή των χώρων υποδοχής με προδιαγραφές ακτινοπροστασίας και των τραγικών ελλείψεων προσωπικού ακτινοθεραπείας.» Και συνεχίζει «στη χώρα μας λειτουργούν μόνο 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα – γραμμικοί επιταχυντές – στα δημόσια νοσοκομεία. Λιγότερα από 3 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Γι’ αυτό υπάρχουν οι μεγάλες λίστες αναμονής και οι χιλιάδες αποκλεισμένοι. Ακόμη και με τα 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ιδιωτικού τομέα, η αναλογία στη χώρα μας είναι τραγική. Αναλογούν 4 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, με την επισήμανση ότι οι περισσότεροι καρκινοπαθείς δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, λόγω κόστους, παρότι ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.»
Οι επτά γραμμικοί επιταχυντές που τοποθετήθηκαν αφορούν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αττικό», στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο), στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζεται για να λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη είναι η έλλειψη προσωπικού. Ειδικά για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών το θέμα έχει ήδη τεθεί με την αρ. πρωτ. 6195/23.05.2018 ερώτησή μας που δεν έχει απαντηθεί. Αυτή τη στιγμή η ακτινοθεραπεία γίνεται σε μία βάρδια, ενώ η ύπαρξη άλλης μίας βάρδιας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει δύο χιλιάδες (2.000) επιπλέον ασθενείς ετησίως σώζοντας στην κυριολεξία ζωές.
Τέλος, για τρεις Γραμμικούς Επιταχυντές της δωρεάς ιδιωτικού ιδρύματος γίνονται ακόμη εργασίες τοποθέτησης και αφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αττικό» και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Αληθεύουν οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό που έχουν ως συνέπεια τη μη έγκαιρη λήψη της κατάλληλης ακτινοθεραπείας ογκολογικών ασθενών αφού αναγκάζονται να περιμένουν σε πολύμηνες λίστες αναμονής ή να πληρώνουν σε ιδιωτικά κέντρα; Εάν ναι, για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί τα εν λόγω κενά;
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία (τοποθέτηση και στελέχωση) του συνόλου των γραμμικών επιταχυντών της ανωτέρω δωρεάς;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας
Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας