Διορθωτικές παρεμβάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία προανήγγειλε εμμέσως σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1. Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Υγείας σε ένα διάστημα τριών μηνών από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία η ρύθμιση να επαναξιολογηθεί.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προωθεί τις διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των χειρουργείων για να μην πληρώνει ο ασθενής ενώ χαρακτήρισε δομικό πρόβλημα την έλλειψη παθολόγων και αναισθησιολόγων στο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο δεν αντιμετωπίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ωστόσο κατηγορηματικός ότι με τις παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα κέντρα υγείας, η εικόνα του ΕΣΥ αλλάζει βήμα – βήμα και ότι στο τέλος της τετραετίας, το 2027 θα έχει διαμορφωθεί ένα νέο ΕΣΥ. «Ρίχνουμε πάρα πολλά λεφτά για τη βελτίωση των υποδομών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν για την υγεία στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1
Δημοσιογράφος: Δεν έχουμε μιλήσει καθόλου για υγεία. Έχουμε τα απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή. Εδώ έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, μας έρχονται κι εμάς μηνύματα και μας λένε «γιατί να είμαι υποχρεωμένος να πληρώσω, όταν η ανεπάρκεια του συστήματος με είχε καθηλωμένο ένα-δύο χρόνια και περίμενα για μία εγχείρηση την οποία θα έπρεπε να είχα κάνει, έτσι τουλάχιστον μου είχε πει ο γιατρός μου». Είναι λύση να πληρώνει ο πολίτης για να μπορέσει να κάνει την εγχείρηση που είναι ανάγκη για τη ζωή του, για την εξέλιξη της υγείας του;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς να τονίσουμε ότι τα χειρουργεία αυτά δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις. Πρέπει να το πούμε αυτό. Δηλαδή αν έχεις μία επείγουσα εγχείρηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγχειριστείς. Φτάνεις στο νοσοκομείο με ένα καρδιακό επεισόδιο και πρέπει να γίνει μία αγγειοπλαστική. Προς Θεού, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό όμως.
Αφορά όμως περιπτώσεις όπου έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, τόσο υποφέρει κανείς ο οποίος πρέπει να κάνει έναν καταρράκτη ας πούμε -μιλάμε για συνηθισμένα περιστατικά- ή πρέπει να κάνει μία αντικατάσταση ισχίου. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά ταλαιπωρούνται. Και δεν γίνεται να περιμένουν δύο και τρία χρόνια για να γίνει μία επέμβαση.
Άρα, τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία απάντηση -δεν τη θεσμοθετήσαμε εμείς πρώτοι- σε αυτούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πληρώσουν λιγότερα λεφτά από όσα θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα, για να εγχειριστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Και βέβαια, είναι και κάποια περισσότερα έσοδα, να το πούμε αυτό, και για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές. Γιατί έχουμε ένα άλλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, το οποίο πρέπει και αυτό να το αναγνωρίσουμε. Ότι επειδή ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να πληρώνει πολύ καλύτερα γιατρούς και νοσηλευτές, χάνουμε ικανούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα. Άρα είναι και ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τους γιατρούς. Όμως, πιστεύω ότι…
Δημοσιογράφος: Πάντως, κ. Πρόεδρε, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, επειδή συμπληρώνονται 20 μέρες εφαρμογής αυτού του μέτρου, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των χειρουργείων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γίνονται σε εκτός λίστας ασθενείς. Δηλαδή δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, έρχεται κόντρα στο κεντρικό αφήγημα και το σκεπτικό, που έλεγε να μειωθούν οι λίστες αναμονής από τα πρωινά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω δει τα στοιχεία αυτά, δεν τα αμφισβητώ και νομίζω ότι θα πρέπει στους δύο-τρεις μήνες να αξιολογήσουμε, πράγματι, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τελικά έκαναν χρήση αυτών των χειρουργείων.
Να σας πω και κάτι ακόμα: κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Δηλαδή οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μην τα πληρώσει ο ασθενής, να τα πληρώσει το ίδιο το κράτος.
Δημοσιογράφος: Να μην πληρώσει τίποτα ο ασθενής;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών. Διότι, μην κοροϊδευόμαστε, συνήθως οι πιο αδύναμοι ασθενείς…
Δημοσιογράφος: Αυτό που λέτε τώρα είναι είδηση. Αυτό θα ανακοινωθεί άμεσα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε με το Υπουργείο Υγείας, να βρούμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε εμείς κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία για τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν…
Δημοσιογράφος: Με εισοδηματικά κριτήρια, λοιπόν.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, ή και με κριτήρια του πόσο καιρό περιμένουν στη λίστα. Δηλαδή να πάμε σε αυτούς οι οποίοι περιμένουν τον περισσότερο χρόνο.
Δημοσιογράφος: Πότε βλέπετε να ανακοινώνεται αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι’ αυτό, γιατί πράγματι με απασχολεί αυτό, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Σου λέει ο άλλος «εγώ δεν έχω λεφτά να δώσω καθόλου, άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτήν την δύσκολη θέση να πρέπει να πληρώσω για κάτι;».
Αλλά, από την άλλη, ποια είναι η λογική: ότι αν όντως η λίστα αποσυμφορηθεί από αυτούς οι οποίοι μπορούν και θέλουν να πληρώσουν, τότε προφανώς και κάποιος ο οποίος δεν μπορεί να πληρώσει θα έρθει πιο νωρίς η σειρά του. Όμως θα πρέπει πάνω στο τρίμηνο -και έχω ζητήσει και από τον Υπουργό- να δούμε τελικά ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα χειρουργεία και να κάνουμε τις όποιες παρεμβάσεις χρειάζεται.
Όμως, μιας και με ρωτήσατε για την υγεία, το ζήτημα της υγείας δεν είναι μόνο τα απογευματινά χειρουργεία. Να πω μια κουβέντα μόνο για την υγεία, γιατί για εμένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα.
Δημοσιογράφος: Είναι και τα προβλήματα στα νοσοκομεία, κ. Πρόεδρε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκεί θα ερχόμουν.
Δημοσιογράφος: Πήγατε στον «Άγιο Παύλο»…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν πήγα μόνο στον «Άγιο Παύλο». Πηγαίνω σε πολλά νοσοκομεία, σε πολλά κέντρα υγείας, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι όταν ρωτάμε τους πολίτες για την υγεία μας λένε «πρέπει να κάνετε περισσότερα».
Παρότι πολλοί πολίτες που μας ακούν αναγνωρίζουν ότι έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, ότι πολλές φορές -όχι πάντα- η περίθαλψη είναι πραγματικά εξαιρετική, έχουμε βασικά ζητήματα με τις υποδομές μας, με την ποιότητα, με τα κτήριά μας, με τα μηχανήματά μας, με τους θαλάμους και ρίχνουμε πάρα πολλά λεφτά σε αυτή την κατεύθυνση.
Βήμα-βήμα αυτό αρχίζει και αλλάζει. Πήγα στον «Άγιο Παύλο», δεν είναι η πρώτη φορά που πάω σε νοσοκομείο. Ο «Άγιος Παύλος» είναι ένα νοσοκομείο στο οποίο δεν είχε μπει ένα ευρώ εδώ και 20 χρόνια και μπαίνουν 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκαίνουρια τμήματα επειγόντων περιστατικών, καινούργιοι θάλαμοι, καινούργια μηχανήματα, ενεργειακή αναβάθμιση. Ογδόντα νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως με πόρους μόνο του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν βάζω ζητήματα και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Δημοσιογράφος: Δεν έχουμε γιατρούς, όμως.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, μισό λεπτό, έχουμε περισσότερους γιατρούς…
Δημοσιογράφος: Eιδικότητες…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειάζεται να ξαναδούμε ζητήματα ειδικοτήτων, δεν έχουμε ας πούμε γενικούς γιατρούς, δεν έχουμε παθολόγους…
Δημοσιογράφος: Αναισθησιολόγους.
Κυριάκος Μητσοτάκης: …δεν έχουμε αναισθησιολόγους. Αυτά είναι δομικά προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς από τη μια στιγμή στην άλλη. Κάπου έχουμε περισσότερους γιατρούς, κάπου έχουμε λιγότερους γιατρούς. Δεν έχουμε όσους γιατρούς θα θέλαμε στα νησιά μας και στις απομακρυσμένες περιοχές. Αλλά δεν υπάρχει, ας πούμε, ζήτημα ιατρικής κάλυψης στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, άλλα είναι τα προβλήματα.
Χρειαζόμαστε παραπάνω νοσηλευτές, προσλαμβάνουμε νοσηλευτές. Γιατί το λέω αυτό; Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027, στο τέλος της τετραετίας δηλαδή. Γιατί η παρέμβαση αυτή είναι μια παρέμβαση που λιθαράκι-λιθαράκι ο πολίτης θα αρχίσει να βλέπει την αλλαγή. Δεν θα τη δει αμέσως, ούτε υπάρχει κάποια μαγική λύση για να αλλάξει ένα σύστημα υγείας το οποίο ουσιαστικά είχε στερηθεί πόρων εδώ και πολλές δεκαετίες.