Με ποια κριτήρια θα διαμορφωθεί ο νέος υγειονομικός χάρτης
Επανασχεδιασμό του ΕΣΥ έως το τέλος του έτους προανήγγειλε επί της ουσίας ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από το βήμα του 23ου Συνεδρίου Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μιλώντας στην ενότητα «Ένταξη νέων νοσοκομείων και μονάδων υγείας στο ευρύτερο σύστημα υγείας».
Για πρώτη φορά μετά από 35-40 χρόνια μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάταξης τμημάτων κυρίως στα νοσοκομεία, είπε τονίζοντας με νόημα ότι στο εγχείρημα υπάρχουν νομικές προκλήσεις, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα μετακίνησης δημοσίων υπαλλήλων, παρά μόνο στα σώματα ασφαλείας. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν το έχει τολμήσει, υπό τον φόβο των έντονων αντιδράσεων από εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες.
Ήδη πάντως τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε διάφορες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, εν αναμονή των ανακοινώσεων που εξήγγειλε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Θα υπάρξουν αναδιατάξεις οριζόντια εντός νοσοκομείων, όπως έχουν γίνει και σε άλλες χώρες
«Θα υπάρξουν αναδιατάξεις οριζόντια εντός νοσοκομείων, όπως έχουν γίνει και σε άλλες χώρες», ανέφερε ο υφυπουργός σχολιάζοντας σκωπτικά ότι η αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη μαστίζεται από πολλά στερεότυπα τοπικιστικού χαρακτήρα, που έχουν να κάνουν με το «να μη φύγει το Νοσοκομείο μας, να μη φύγει η καρδιοχειρουργική κλινική που χειρουργεί τρία περιστατικά κάθε 4 χρόνια». Ένα τμήμα θα μπορεί να παραμείνει, αν εκτελεί από έναν αριθμό ιατρικών πράξεων και πάνω» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι «στο τέλος της ημέρας η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα είναι καλύτερη για τον πολίτη».
Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews ο νέος υγειονομικός χάρτης που σχεδιάζεται, περιλαμβάνει μετακινήσεις κλινικών, γιατρών και αλλαγή χρήσης μονάδων, ανάλογα με την κάλυψη που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, βάσει των αναγκών του πληθυσμού.
Νούμερο ένα κριτήριο για αλλαγές οι περιοχές που δεν καλύπτονται
Οι ειδικοί αυτή τη στιγμή εξετάζουν ποιες είναι οι ανάγκες του πληθυσμού που δεν καλύπτονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και αυτό θα αποτελέσει και το νούμερο ένα κριτήριο για τις αλλαγές. Πχ στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως πχ Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπληθώρα σε ορισμένες ειδικότητες, σε αντίθεση με την περιφέρεια, που σε πολλά μέρη, υπάρχει μεγάλη έλλειψη κάποιων ειδικοτήτων.
Όσον αφορά τις πληρότητες, η Αριστοτέλους γνωρίζει που κυμαίνονται σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, τα περισσότερα εκ των οποίων χτίστηκαν δεκαετίες πίσω με τη λογική εκείνης της εποχής και πολύ διαφορετικές ανάγκες. Τότε χτιζόντουσαν πολλά Γενικά Νοσοκομεία. Τώρα οι ανάγκες βάσει μελετών φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερες για περισσότερα ειδικά νοσοκομεία, πχ ογκολογικά, ορθοπεδικά κλπ. Στην περιφέρεια άλλωστε υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη από συγκεκριμένες ανάγκες. Ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε γεωγραφική περιοχή, όπως αυτές αποτυπώνονται σε πηγές πληροφοριών που θα φαίνονται στον υγειονομικό χάρτη, θα γίνει και η διαμόρφωση των υπηρεσιών σε κάθε νοσοκομείο.
Διαφορετική και η κατανομή των Νοσοκομείων
Ο αριθμός των χειρουργείων που διενεργούνται σε κάθε νοσοκομείο θα αποτελέσει επίσης σημαντικό κριτήριο, για τις αλλαγές, όπως επίσης και η εγγύτητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ανά γεωγραφική περιοχή. Πχ στην Αθήνα σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, υπάρχουν πολλά νοσοκομεία. Τα έχει ανάγκη όλα το σύστημα υγείας; Είναι ένα δύσκολο ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει ο νέος υγειονομικός χάρτης.
Αλλά το μεγάλο ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει είναι το πως θα γίνει η καλύτερη αναδιανομή του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα Νοσοκομεία από πλευράς κάλυψης υπηρεσιών θα χωριστούν σε πολύ περισσότερες περιοχές από τις 7 ΥΠΕ που υπάρχουν τώρα. Κάθε περιοχή θα έχει ένα κεντρικό Γενικό Νοσοκομείο που θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, το οποίο όμως θα έχει άμεση διασύνδεση με κάθε περιφερειακό Νοσηλευτικό ίδρυμα ή Κέντρο Υγείας.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει πριν τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές στα Νοσοκομεία, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτό δεν προσδιορίζεται χρονικά πριν το Νοέμβριο, αν όχι και λίγο μετά, καθώς οι διαδικασίες επιλογής τους συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς.