Σύσκεψη του πρωθυπουργού με εκπροσώπους επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Αυγούστου ενόψει της 88ης ΔΕΘ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ιατρικός (ΙΣΘ), ο Οδοντιατρικός (ΟΣΘ) και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).
Οι θέσεις του ΙΣΘ για ιατρούς του ΕΣΥ και ΠΦΥ
Στη σύσκεψη τον ΙΣΘ εκπροσώπησε η Α’ αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Χατζηδημητρίου η οποία και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα του προέδρου του, Νίκου Νίτσα.
Σχετικά με το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ στο υπόμνημα επισημαίνεται πως η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται με μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών καθώς εκκρεμούν και δικαστικές αποφάσεις για επαναφορά των μισθών στα προ της κρίσης επίπεδα. Επίσης ζητείται να εξεταστεί η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, να θεσπιστούν κίνητρα ειδικά για τους νέους γιατρούς ώστε αυτοί να στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ειδικότητες που διαχρονικά παρατηρούνται ελλείψεις όπως π.χ. στην αναισθησιολογία.
Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ο ΙΣΘ μέσω του υπομνήματος, ζητά να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα και να προχωρήσει η -από το 2022- επίσης νομοθετημένη σύναψη γενικής συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών της ΠΦΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι το καθεστώς του clawback όχι μόνο συνεχίζεται αλλά επιδεινώνεται κάθε χρόνο.
Σχετικά με πρόσφατη νομοθέτηση δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο ΙΣΘ ζητά να γίνεται συντεταγμένα και ξεκάθαρα με μετατροπή των θέσεων εκείνων που επιθυμούν ιδιωτικό έργο σε part time με σύγχρονη πρόσληψη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις part time.
ΟΣΘ: Τα προβλήματα της οδοντιατρικής περίθαλψης
Στο υπόμνημα του ΟΣΘ ως κυριότερο πρόβλημα αναφέρεται «ο καθολικός αποκλεισμός της δημόσιας ασφάλειας υγείας από την χρηματοδότηση της οδοντιατρικής περίθαλψης».
Στην συζήτηση τέθηκε το πάγιο αίτημα της οδοντιατρικής κοινότητας για την «Ρήτρα Οδοντιατρικής» που ουσιαστικά αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία. Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κούγιας στην εισήγησή του , εξέφρασε στον πρωθυπουργό τη δυσαρέσκεια των μελών του ΟΣΘ για το ότι «ενώ έγινε ένα πρώτο βήμα για την εφαρμογή ενός προγράμματος πρόληψης για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, γνωστό και ως “Dentist Pass”, αυτό όχι μόνο δεν έτυχε επανάληψης προκειμένου να αποδώσει καρπούς προς όφελος της δημόσιας υγείας, τουναντίον καταργήθηκε». Ζητήθηκε από την κυβέρνηση να βρεθούν οι πόροι ούτως ώστε το παραπάνω πρόγραμμα να καθιερωθεί μόνιμα επαναλαμβανόμενα ετησίως και σταδιακά να επεκταθεί σε όλες τις ηλικίες, προς όφελος της στοματικής υγείας του πληθυσμού όπως αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία ζήτησε ο ΦΣΘ
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία προς όφελος των πολιτών ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσιος Ευγενίδης
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ανάληψη και νέων υπηρεσιών υγείας με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ επισήμανε την ανάγκη στήριξης των γυναικών φαρμακοποιών, για «τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους που περιλαμβάνει εφημερίες, διανυκτερεύσεις και υποχρεωτικό ωράριο», ζητώντας να θεσπίσει η πολιτεία μέτρα, «που θα συμβάλλουν στη διευκόλυνσή τους, ώστε να ανταποκριθούν στον πολυσχιδή ρόλο τους ως μητέρες, σύζυγοι και επαγγελματίες υγείας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ευγενίδης και στο διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να συνεχιστεί η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και να επεκταθεί και σε άλλα φάρμακα, να διενεργούνται ουσιαστικοί έλεγχοι από τις αρχές, να γίνεται καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων και να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο ελλείψεων με καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών, αλλά κυρίως με τα φαρμακεία.
Ο πρόεδρος του ΦΣΘ έθεσε και άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των φαρμακοποιών, ζητώντας -μεταξύ άλλων- την εξόφληση οφειλόμενων λογαριασμών στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης από συνταγές που εκτελέστηκαν για ασφαλισμένους του Ταμείου Στρατού Ξηράς, την άμεση εξόφληση οφειλών ύψους 582.000 ευρώ που εκκρεμούν από το 2012 για συνταγές που εκτελέστηκαν στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης σε ασφαλισμένους Ταμείων, τα οποία αργότερα ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, την ανάκληση του rebate στα φάρμακα και του clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ