Η «λάθος» χρήση που κρύβει κινδύνους.
Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι στρέφονται σε αντιδιαβητικά φάρμακα για να χάσουν βάρος. Συγκεκριμένο σκεύασμα που περιέχει την ουσία σεμαγλουτίδη, το οποίο κυκλοφορεί και στη χώρα μας, είναι ένα από τα νεότερα ενέσιμα και αποκλειστικά συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν στη φαρέτρα τους οι επιστήμονες για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Είναι όμως ασφαλές να λαμβάνουν το φάρμακο αυτό μη διαβητικά άτομα για απώλεια βάρους; Στο ερώτημα απαντά η Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο φάρμακο έχει πάρει έγκριση ως διαβητικό φάρμακο και προορίζεται μόνο για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη δραστική ουσία κυκλοφορεί και έχει πάρει ένδειξη για απώλεια βάρους, σε άλλη όμως μορφή και με μικρότερες δοσολογίες.
Η αλόγιστη χρήση ενός αντιδιαβητικού φαρμάκου που λαμβάνεται από μη διαβητικό άτομο ενέχει κινδύνους για την υγεία. Οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι η ναυτία, η σοβαρή ή συμπτωματική υπογλυκαιμία, η διάρροια, η γαστρεντερίτιδα, το κοιλιακό άλγος, η κόπωση, ο πονοκέφαλος, ο εμετός, η δυσκοιλιότητα, η παγκρεατίτιδα, η χολολιθίαση, η τριχόπτωση, η υπόταση και συγκοπή, η οξεία νεφρική βλάβη, η χολοκυστίτιδα, κ.ά.
Σε μελέτες που έγιναν σε τρωκτικά, η ουσία σεμαγλουτίδη βρέθηκε ότι προκαλεί καρκινώματαθυρεοειδικών κυττάρων C που εξαρτώνται από τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής εάν η ουσία έχει αντίστοιχη δράση σε ανθρώπους.
Η ζήτηση τέτοιων φαρμάκων από άτομα μη διαβητικά, με στόχο την γρήγορη απώλεια βάρους, αυξάνεται κατακόρυφα τους μήνες πριν από το καλοκαίρι. Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο είναι μέσα από την ενημέρωση του κοινού.
Υπάρχουν απλοί υγιεινοί κανόνες για την απώλεια βάρους, χωρίς να θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο:
-Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι το διατροφικό μοντέλο που προασπίζει την υγεία.
-Περιορισμός στην κατανάλωση άλατος και κρέατος.
-Τρία κύρια γεύματα καθημερινώς και λαχανικά στις περιπτώσεις που πεινάτε ενδιαμέσως. Καλό είναι να μεσολαβούν μία δύο ώρες ανάμεσα στο τελευταίο γεύμα της ημέρας και τον ύπνο.
-Πρωινό γεύμα κάθε μέρα.
-Κατανάλωση άπαχων κρεάτων ψητών και όχι τηγανητών.
-Κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών.
-Όχι αλκοόλ.
– Όχι ζαχαρούχα αναψυκτικά.
– Όχι βούτυρο και αποφυγή τηγανητών.
-Μαλακό, όχι σκληρό τυρί.
-Μικρότερη ποσότητα φαγητού, με χρήση μικρότερων πιάτων.
-Όχι φαγητό όρθιοι ή κάνοντας συγχρόνως άλλες δραστηριότητες (π.χ. διάβασμα ή τηλεθέαση). Καλό μάσημα των τροφών.
– Όχι αργά φαγητό πριν την κατάκλιση.
Η αξία της άσκησης στην απώλεια βάρους
Η άσκηση είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για την απώλεια και διατήρηση του σωματικού βάρους:
-Θα πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως, με μέτρια ένταση. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα ημερησίως.
-Χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα και χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο όσο λιγότερο γίνεται.
-Η άσκηση προστατεύει το άτομο από νοσήματα καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση, υπερχοληστερολαιμία, ορισμένα είδη καρκίνου, ψυχικές παθήσεις.
-Κατά την διάρκεια της άσκησης ενδέχεται να υπάρξουν επιπλοκές, όπως στηθάγχη, αρρυθμίες, μυοσκελετικά προβλήματα, διαταραχές αναπνοής σε ευαίσθητα άτομα. Αυτές προλαμβάνονται με την ιατρική εξέταση, που δεν πρέπει να αμελείται στο άτομο που ασκείται, την αποφυγή έντονης άσκησης και την καθιέρωση προθέρμανσης, αποθεραπείας και ασκήσεων stretching κατά την οργανωμένη άσκηση στα γυμναστήρια.
Η καλή υγιεινή του ύπνου είναι επίσης σημαντική. Άνθρωποι που δεν κοιμούνται επαρκώς παρουσιάζουν διαταραχή στην έκκριση μελατονίνης και ορμονών και κρίσεις βουλιμίας.
Κατά την ένταξη σε πρόγραμμα απώλειας βάρους πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση και η απώλεια βάρους να είναι σταδιακή. Καλό είναι να μην χάνετε πάνω από τρία κιλά ανά μήνα για να μην υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και για να βοηθήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί και να διατηρήσει την απώλεια.