ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ξεκινά μία από τις πιο ενδιαφέρουσες Γενικές Συνελεύσεις των φαρμακοποιών τα τελευταία χρόνια

Ξεκινά μία από τις πιο ενδιαφέρουσες Γενικές Συνελεύσεις των φαρμακοποιών τα τελευταία χρόνια

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Την πολυαναμενόμενη τακτική Γενική του Συνέλευση πραγματοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μέσα στο Σαββατοκύριακο 9 και 10 Οκτωβρίου σε κεντρικό Αθηναϊκό ξενοδοχείο, όπου επιτέλους, 14 και πλέον μήνες μετά τις εκλογές που ανέδειξε τη σημερινή διοίκηση, θα συζητηθούν όλα τα σημαντικά θέματα του κλάδου.

Λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που είχε να διαχειριστεί αρκετά σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας (π.χ. κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμούς, self tests, rapid tests κτλ) ή  πήγαν πιο πίσω εξαιτίας της (όπως για παράδειγμα είναι το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, των γνωστών ΦΥΚ ή Φαρμάκων Ειδικού Χειρισμού όπως πιο σωστά θα έπρεπε ίσως να αποκαλούνται), γενικότερα, ζητήματα που έτσι κι αλλιώς προϋπήρχαν ή προέκυψαν μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, προσπαθούσε μέσω διαδικτυακών συσκέψεων να ενημερώνει και να συζητά για να παίρνει μία εικόνα από τη βάση, για όλα αυτά.

Ωστόσο οι διαδικτυακές συσκέψεις από πλευράς διοίκησης Πανελληνίου και οι άσκηση κριτικής με όχημα τα blogs και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το fb από πλευράς αντιπολίτευσης, προφανώς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκασταστήσουν τα επίσημα από το νόμο όργανα και μάλιστα τη Γενική Συνέλευση που αποτελεί το ανώτατο όργανο εκείνο που ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του ΠΦΣ για τη ΓΣ τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι:

  1. Έγκριση Απολογισμού 2020.
  2. Έγκριση Προϋπολογισμού 2021.
  3. Έγκριση Τροποποιήσεως του Προϋπολογισμού 2021 (δύο επιμέρους).
  4. Έγκριση Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσεως 2020.
  5. Έγκριση της Έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την διαχειριστική περίοδο τους έτους 2019, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1β και 1γ του Εσωτερικού Κανονισμού του Π.Φ.Σ.
  6. Εκλογή Τριμελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία θα καταθέσει έκθεση για τη διαχειριστική περίοδο του έτους 2020 και θα προβεί στον έλεγχο των βιβλίων και γενικά της διαχείρισης του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. και του ΚΑΕΦ, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1β και 1γ του Εσωτερικού Κανονισμού του Π.Φ.Σ.
  7. Πρόσκληση και ορισμός Ορκωτών Ελεγκτών για τον έλεγχο α) της διαχειριστικής χρήσεως του Π.Φ.Σ. του έτους 2021, και β) του ΚΑΕΦ των ετών 2020 και 2021.
  8. Έγκριση καταστατικού του Επαγγελματικού Ταμείου.
  9. Νομοθετική πρόταση για τις συνενώσεις φαρμακείων.
  10. Κλαδικά – Συνδικαλιστικά θέματα
  11. Έγκριση πρακτικών της συνεδριάσεως της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. της 04ης .7.2020.
  12. Ανακοινώσεις

Από τη θεματολογία, όπως αυτή ορίστηκε. γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η διοίκηση του ΠΦΣ προωθεί ένα από τα βασικότερα θέματα της ατζέντας της, τις συνενώσεις φαρμακείων.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς είχε δεσμευτεί προεκλογικά τόσο προφορικά όσο και μέσα από το πρόγραμμα της παρατάξεως του «Προοπτική για το φαρμακείο του αύριο» ότι θα παρουσιάσει με λεπτομέρειες στους φαρμακοποιούς την πρόταση που έχει διαμορφώσει για το κορυφαίο για τον ίδιο, αυτό ζήτημα στην πρώτη Γενική Συνέλευση μετά τις εκλογές και  τώρα υλοποιεί αυτήν του τη δέσμευση.

Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο ήδη είχε αναφερθεί το DailyPharmaNews (δες εδώ και εδώ) και απασχολεί εδώ και δεκαετίες τον κλάδο.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο περιοδικό «Φαρμακευτικός Κόσμος» στο τεύχος 61 (Οκτώβριος – Νοέμβριος 1999), στην αυγή της νέας -τότε- χιλιετίας δηλαδή, ο Δικηγόρος, τέως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Φαρμακευτικής) κ. Πάνος Καπώνης σε συνέντευξή του αναφερόμενος στο ζήτημα της συνενώσεως των φαρμακείων λέει ότι το 1993 δημοσιεύεται η μόνη επιστημονική νομική μελέτη για τις Εταιρείες Εκμετάλλευσης Φαρμακείων (Ε.Ε.Φ.) στο νομικό περιοδικό «Αρχείο Νομολογίας» που υπογράφεται από τον ίδιο. Εκεί αναφέρεται ότι ένα σημαντικό σημείο της μελέτης αυτής ήταν ότι από το 1937 με τον αναγκαστικό νόμο 751 του 1937 μέχρι το 1976 με το νόμο 328/76 οι φαρμακοποιοί είχαν τη δυνατότητα να ιδρύσουν Εταιρείες Εκμετάλλευσης Φαρμακείων με οποιοδήποτε εταιρικό τύπο επέλεγαν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Έτσι δημιουργήθηκε το 1966 μία ΕΠΕ στο Αγρίνιο στην οποία συμμετείχαν όλα τα φαρμακεία της πόλης και κάτι ανάλογο στη Βέροια.

Την ίδια εποχή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσανατολίστηκε στην ανάθεση μελέτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο τότε Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου γράφει τις αναμνήσεις του από την επίσκεψή του στο Αγρίνιο το 1966 για να δει το «πείραμα».

Τον Σεπτέμβριο του 1994 παραδίδεται στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο η «Μελέτη δημιουργίας Ε.Ε.Φ.» που συντάχθηκε από τον Πάνο Καπώνη, τον Καθηγητή Κώστα Σιφνιώτη του ιδίου Πανεπιστημίου και την πολύτιμη βοήθεια των κ.κ. Παναγιώτη Μαρτίκα και Ιωάννη Παπαγεωργίου, Επιστημονικού Συμβούλου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (βλέπε περιοδικό «Φαρμακευτικό Δελτίο» τεύχος 513, Μάρτιος 1995 έως τεύχος 517, Ιούλιος 1995).

Είναι λοιπόν κρίσιμη αυτή η συνεδρίαση και πιθανώς ιστορική καθώς δίδεται η ευκαιρία με την απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης να πάρει σάρκα και οστά ένα όνειρο δεκαετιών για τους φαρμακοποιούς που θα ενισχύει, όπως πιστεύεται, τη βιωσιμότητα και την εικόνας του φαρμακείου στην ελληνική κοινωνία.