Όπως κάθε χρόνο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει τα φαρμακεία ότι η διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού και η καταχώρησή του γίνεται αυτόματα στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.
Το σημαντικό φέτος είναι ότι μετά από την ευαισθητοποίηση που έδειξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ώστε οι φαρμακοποιοί να συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό στην παροχή όλων εκείνων των πληροφοριών που έχει ανάγκη η πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της για την καλύτερη δυνατή χάραξη πολιτικής για τους εμβολιασμούς ενηλίκων. Έτσι, τα προγράμματα φαρμακείου κατά τη διαδικασία εκτέλεσης των ιατρικών συνταγών με εμβόλια θα βγάζουν αυτόματα στην οθόνη των υπολογιστών ενημερωτικό μήνυμα προς τον φαρμακοποιό, να αποστείλει στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών ένδειξη ότι πρόκειται να διενεργηθεί το αντιγριπικό εμβόλιο στο φαρμακείο του.
Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανώλης Κατσαράκης στο DailyPharmaNews, «πλέον όχι μόνο είμαστε διασυνδεδεμένοι ως φαρμακοποιοί με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού γι’ αυτά τα εμβόλια που διενεργούμε χωρίς ιατρική συνταγή, τα οποία αυτόματα καταχωρούνται στο Μητρώο αλλά με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου μας, πέρσι, ζητήσαμε από τα Προγράμματα Φαρμακείου και πετύχαμε, ακόμη και τα εμβόλια που διενεργούμε με ιατρική συνταγή, να βγάζουν ενημερωτικό μήνυμα προς τον φαρμακοποιό να καταχωρεί και σε αυτές τις περιπτώσεις ότι ο εμβολιασμός γίνεται στο φαρμακείο».
Σίγουρα αυτό θα συμβάλλει να υπάρχει μία ακριβέστερη εικόνα για τον αριθμό των αντιγριπικών εμβολίων που γίνονται στα φαρμακεία αλλά επίσης, όπως λέει ο κ. Κατσαράκης, και στην αύξηση των δεδομένων για το που, πότε και πως γίνεται ο αντιγριπικός εμβολισμός στη χώρα μας.
Όλο αυτό δείχνει τη μεγάλη ευαισθητοποίηση των φαρμακοποιών όχι μόνο για τη διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών αλλά και για το ζήτημα του να παρέχεται όλη εκείνη η πολύτιμη πληροφορία για να μπορέσει μέσα από την επεξεργασία να πετύχει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και μείωση των θανάτων από τη γρίπη. Και σε αυτό συμβάλλει η καταγραφή της διενέργειας κάθε εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.
Μάλιστα οι φαρμακοποιοί έχουν αυτή τη λογική όχι μόνο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό αλλά για όλα τα εμβόλια ενηλίκων που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διενεργούν νόμιμα στα φαρμακεία τους.
Όπως ήδη έγραψε το DailyPharmaNews (δες εδώ) φαίνεται ότι η εμβολιαστική περίοδος φέτος ξεκινά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού και οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν στα φαρμακεία από το φαρμακοποιό τους με τα τετραδύναμα αδρανοποιημένα συμβατικά εμβόλια από την αρχή της εμβολιαστικής περιόδου αλλά και επειδή φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί επάρκεια εμβολίων για τις ανάγκες της χώρας με τα μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεδομένα.
Έχουν παραγγελθεί περίπου 3,3 εκατομμύρια συμβατικά τετραδύναμα αντιγριπικά εμβόλια και επιπλέον πάνω από 400.000 ανοσοενισχυμένα εμβόλια.
Σε ποιους συστήνονται τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια
Τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό) έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και συστήνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Έχουν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και, παρότι η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο γρίπης, στο σύνολό της ήταν χαμηλή.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2024-2025 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου, οι οποίες δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από το φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή για τα τετραδύναμα αδρανοποιημένα συμβατικά εμβόλια QIVe – QIVc.
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών
3. Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
• Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
• Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
• Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Χρόνιες παθήσεις ήπατος
• Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
• Σύνδρομο Down
4. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
8. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
9. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
10. Άστεγοι.
11. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μίνκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Αν και τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό) συστήνονται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης, τονίζεται ότι εάν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί και συνιστάται να διενεργείται με οποιοδήποτε εμβόλιο.
Η Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας τονίζει ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, εφόσον ο εμβολιασμός δεν έγινε τη συνιστώμενη περίοδο, μπορεί να διενεργηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.
Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Σημειώνεται επίσης ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Σε ό,τι αφορά τέλος τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19 επισημαίνονται τα εξής:
• Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
• Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο