Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο φορέας εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης φαρμακοποιών προχωρούν όχι μόνο σε νέους τομείς εκπαίδευσης -μεταξύ αυτών και εκείνη που αφορά τη διακοπή του καπνίσματος– αλλά επιπλέον στρέφονται και σε μία νέα λογική με εκπαιδευτικά προγράμματα που δεν απευθύνονται μόνο στους φαρμακοποιούς αλλά και στους πολίτες ευαισθητοποιώντας τους για σημαντικά θέματα πρόληψης
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Ένα εξάμηνο με πάρα πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα απευθύνονται όχι μόνο σε φαρμακοποιούς αλλά και σε πολίτες θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Όπως είπε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μέχρι τα τέλη Ιουνίου προγραμματίζονται να γίνουν περίπου 30 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με τοπικούς φαρμακευτικούς Συλλόγους, με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες αλλά και με συλλόγους ασθενών.
Τα σεμινάρια αυτά αφορούν διαφορετικά θέματα, ορισμένα από τα οποία ήδη έχουν γίνει και στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία και τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς φαρμακοποιών με αποτέλεσμα την απόφαση να εξαπλωθούν και να ενισχυθούν και ορισμένα που έρχονται να ανοίξουν νέα πεδία δράσης για τον κλάδο, όπως για παράδειγμα είναι η πρόληψη της παχυσαρκίας και η διακοπή του καπνίσματος.
Στην πρώτη ομάδα ένα από τα σεμινάρια που φαίνεται ότι αγκαλιάστηκαν από τους φαρμακοποιούς και τόσο ο κ. Βαλτάς όσο και ο Πρόεδρος του αρμόδιου φορέα εκπαίδευσης κ. Σεραφείμ Ζήκας θεωρούν ότι πρέπει να επεκταθεί είναι εκείνο που αφορά την εκπαίδευση για την απόκτηση ορθής φορολογικής κουλτούρας με τίτλο «Φορολογική λειτουργία φαρμακείου – Ορθές πρακτικές στην άσκηση δραστηριοτήτων – Φορολογικοί Έλεγχοι».
«Ήδη υπήρξε ένα τέτοιο σεμινάριο το οποίο έγινε διαδικτυακά με τεράστια συμμετοχή, άνω των 1500 συναδέλφων και παρόμοια μεγάλη συμμετοχή υπήρξε και όταν προχωρήσαμε σε δια ζώσης δυνατότητα παρακολούθησής του» ανέφερε ο κ. Βαλτάς.
Πρόκειται για ένα σεμινάριο που βοηθά τους φαρμακοποιούς και τους διευκολύνει να παρακολουθούν τις συνεχείς φορολογικές αλλαγές και να προσαρμόζονται αποφεύγοντας λάθη που στοιχίζουν.
Γι’ αυτό πλέον υπάρχει σχεδιασμός να πραγματοποιηθεί σε 5-6 νομούς της Ελλάδας με την πρόβλεψη, οργανωτικά, να μπορούν να το παρακολουθήσουν και οι φαρμακοποιοί των φαρμακευτικών γύρω νομών.
Στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονται και τα σεμινάρια «Εφαρμοσμένα χρηματοοικονομικά φαρμακείου – από την θεωρία στη πράξη» το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε 5 νομούς της Ελλάδας με τη συμμετοχή και των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων των γύρω νομών, όπως θα συμβεί και το σεμινάριο για τα φορολογικά ζητήματα, όπως και το σεμινάριο «Βασικές αρχές Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης φαρμακείου».
Ένα άλλο πολύ σημαντικό σεμινάριο που έχει να κάνει και με την νομοθετική πλέον αναγνώριση του δικαιώματος των φαρμακοποιών να διεξάγουν όλα τα εμβόλια των ενηλίκων στα φαρμακεία, είναι εκείνο που θα δώσει και θα υπενθυμίσει όλες εκείνες τις απαιτούμενες γνώσεις για έναν φαρμακοποιό που αφορούν τους εμβολιασμούς με τα νέα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά. Το εν λόγω σεμινάριο με τίτλο «Εμβολιασμοί ενηλίκων-Ασφάλεια & Αποτελεσματικότητα Εμβολίων – Αντιμετωπίζοντας την Εμβολιοφοβία στο Φαρμακείο» έχει προγραμματιστεί να γίνει σε 9 νομούς και θα δώσει έμφαση και στο σοβαρό ζήτημα της εμβολιοφοβίας, όπως τονίζει ο κ. Βαλτάς.
Τέλος σε αυτήν την ομάδα ανήκουν και τα επίσης πολύ πετυχημένα σεμινάρια τα οποία τρέχουν εδώ και αρκετό καιρό και αφορούν τις «Α’ Βοήθειες για Φαρμακοποιούς» και την «Υποδειγματική Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων – Διασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία».
Στη δεύτερη ομάδα με τα νέα σεμινάρια συμπεριλαμβάνονται εκείνο για την πρόληψη της παχυσαρκίας με τίτλο «Παχυσαρκία: νόσος ή αισθητική διαταραχή» και το σεμινάριο με τίτλο «Αλτσχάιμερ: Νέες προκλήσεις και ο ρόλος του φαρμακοποιού».
Στο πλαίσιο μάλιστα αυτού του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση με τίτλο «Άνοια: πρόληψη & φροντίδα» η οποία θα απευθύνεται στο κοινό και ειδικά στα συγγενικά πρόσωπα των ασθενών, τους ανθρώπους εκείνους που φροντίζουν τους ασθενείς με Alzheimer εγκαινιάζοντας ουσιαστικά μία νέα λογική στις εκπαιδευτικές δράσεις των φαρμακοποιών.
Αυτό είναι μία πραγματικά σημαντικότατη εξέλιξη με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να σημειώνει ότι αυτό είναι μία πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει. «Το συγκεκριμένο σεμινάριο – εκδήλωση απευθύνεται στο κοινό και βασικά στα συγγενικά πρόσωπα, τους φροντιστές των ασθενών προσφέροντας γνώσεις για το πως μπορούν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν έναν ανοιακό ασθενή. Ξεκινάμε δηλαδή ένα άνοιγμα με εκπαιδευτικά σεμινάρια και προς τον κόσμο σε συνεργασία με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, με την περιφέρεια, με τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και τους συλλόγους ασθενών. Κάτι παρόμοιο προς το παρόν σχεδιάζουμε να κάνουμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και για το θέμα του σακχαρώδη διαβήτη».
Μέσα στο σχεδιασμό υπάρχει επίσης και η διεξαγωγή σεμιναρίων στους φαρμακοποιούς για το θέμα της διακοπής του καπνίσματος, μία από τις πέντε υπηρεσίες που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ζητήσει επίσημα από το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει.