Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει δια του προέδρου του κ. Απόστολου Βαλτά κατά διαστήματα τονίσει την ανάγκη να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να εφαρμοστεί η πλήρης αποϋλοποίηση της συνταγής.
Η στήριξη αυτή φάνηκε από την υπογραφή συμβάσεων με τις εταιρείες μηχανογραφικών προγραμμάτων φαρμακείων που καλύπτουν το 99% των φαρμακείων –καθόσον κάποιοι δεν θέλησαν να ενταχθούν- για την επιχορήγηση κάθε φαρμακείου με το ποσό των 60 ευρώ (+ ΦΠΑ) για την προμήθειά των νέων barcode readers. Ενόψει της εφαρμογής από πλευράς Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων από τις 9 Φεβρουαρίου της ευρωπαϊκής αλλά και εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στις συσκευασίες των φαρμάκων που επιβάλλουν τη χρήση αυτών των νέων barcode readers στα φαρμακεία ο ΠΦΣ θεώρησε ότι έπρεπε να στηρίξει την αγορά από πλευράς όλων των φαρμακοποιών αυτών των barcode readers για να διαβάζουν τους δισδιάστατους QR κωδικούς που πλέον θα φέρουν στις συσκευασίες τους τα φάρμακα.
Γιατί όμως οι φαρμακοποιοί θέλουν πολύ –και το δείχνουν στην πράξη- την προσπάθεια για πλήρη αποϋλοποίηση των συνταγών φαρμάκων;
Μιλώντας στο DailyPharmaNews o Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς εξήγησε ότι «καταρχάς για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί επιλύονται γραφειοκρατικά προβλήματα που απασχολούν κάθε φαρμακοποιό, όπως σφραγίδες, υπογραφές, επικόλληση κουπονιών κτλ. Και δεν είναι μόνο ότι θα λυθούν γραφειοκρατικά προβλήματα των φαρμακείων αλλά θεωρούμε ότι επιταχύνει κάθε διαδικασία ελέγχου της συνταγής και μία συνταγή που θα είναι πλέον πλήρως άυλη, έχει ελεγχθεί προηγουμένως βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων και βάσει “κοφτών” και επομένως θα αποφεύγουμε περικοπές στην αποζημίωση συνταγών που έχουν εκτελέσει οι φαρμακοποιοί για διάφορους λόγους που είχαν να κάνουν με τη γραφειοκρατία που όπως προανέφερα καταργείται, δηλαδή σφραγίδες, υπογραφές, θέματα με δοσολογίες κτλ. Πάμε σε μία λογική που όλοι πλέον παραδέχονται ότι μία συνταγή που περνά από το νέο σύστημα της πλήρως άυλης συνταγογράφησης έχει ελεγχθεί και πάει μόνο για εξόφληση και πληρωμή».
Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που θα αλλάξει πολλά πράγματα στην καθημερινότητα του φαρμακείου.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο φαρμακοποιός, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι οι ελλείψεις φαρμάκων. Κι εκεί σύμφωνα με τον κ. Βαλτά η εξέλιξη που βλέπουμε σήμερα προς την πλήρη αποϋλοποίηση των συνταγών θα βοηθήσει. «Θα υπάρξει και η δυνατότητα πλέον του ελέγχου των εξαγωγών, αφού θα γνωρίζει το σύστημα που εξάγεται και τι. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς αυτό. Σήμερα μία φαρμακαποθήκη είναι υποχρεωμένη να σκανάρει ό,τι παίρνει από μία άλλη φαρμακαποθήκη και ό,τι παίρνει πίσω ως επιστροφή από τα φαρμακεία. Όμως και μία φαρμακαποθήκη της Ευρώπης που εισάγει φάρμακα από την Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σκανάρει –άρα να γνωρίζει το σύστημα- ποια αποθήκη της Ελλάδος εξήγαγε φάρμακα, που και τι εξήγαγε. Η εφαρμογή στην Ελλάδα αυτής της ευρωπαϊκής Οδηγίας περί ιχνηλάτησης των φαρμάκων θα βοηθήσει στον έλεγχο και των παράνομων αλλά και των νόμιμων εξαγωγών φαρμάκων. Αυτό είναι πολύ βασικό στην όλη διαδικασία» καταλήγει ο Πρόεδρος του ΠΦΣ.