Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Η πλήρης αποϋλοποίηση των συνταγών φαρμάκων είναι, όπως ήδη έχει τονιστεί και μέσα από τα σχετικά δημοσιεύματα του DailyPharmaNews διακαής πόθος των φαρμακοποιών με το πιο πρόσφατο από αυτά τα δημοσιεύματα να εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έσπευσε να στηρίξει τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς όλης της χώρας επιχορηγώντας κάθε φαρμακείο με το ποσό των 60 ευρώ (+ ΦΠΑ) για την προμήθειά των νέων barcode readers, ενόψει της εφαρμογής από πλευράς Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων από τις 9 Φεβρουαρίου της ευρωπαϊκής αλλά και εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στις συσκευασίες των φαρμάκων που επιβάλλουν τη χρήση αυτών των νέων barcode readers.
Όμως μέχρι τον στόχο της πλήρους αποϋλοποίησης της συνταγής χρειάζεται να γίνουν και ορισμένα ακόμη βήματα με τα φαρμακεία και πάλι να πρωταγωνιστούν.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς στο DailyPharmaNews έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε οι φαρμακοποιοί να αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή σε κάθε τους συναλλαγή μέσα από το φαρμακείο. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο τα φαρμακεία να αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή ώστε να καταργηθεί η υποχρέωση από πλευράς φαρμακοποιού να βάζει σε χαρτί σφραγίδα και χειρόγραφη υπογραφή. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μέσω των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων θα δίνει αυτός την πιστοποίηση στα φαρμακεία».
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη καθώς, όπως λέει, «είναι η πρώτη φορά που οι τοπικοί σύλλογοι και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μπαίνουν σε διαδικασία πιστοποίησης των μελών τους για την ψηφιακή υπογραφή. Αυτό δίνει μία δυναμική στους συλλόγους μας και στην οργάνωσή τους. Όσοι δεν είναι οργανωμένοι θα οργανωθούν. Έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες. Έχουμε επιχορηγήσει τους συλλόγους για να μπορέσουν να έχουν πλήρη μηχανογράφηση, να προσλάβουν υπαλλήλους».
Βέβαια τονίζει ο κ. Βαλτάς ότι παράλληλα με αυτό θα πρέπει να προχωρήσει και η ψηφιακή υπογραφή του γιατρού αλλά και του ασθενή για να πάμε στην πλήρη κατάργηση του χαρτιού.
Αυτό βεβαίως δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει χρόνο. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανόλη Κατσαράκη αυτό που τώρα γίνεται και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα είναι ότι φεύγουμε από το αυτοκόλλητο κουπόνι του ΕΟΦ (ΕΟΦόσημο) στα φάρμακα και πάμε σε μία σήμανση με barcode που είναι τυπωμένο στη συσκευασία των φαρμάκων. Όταν, συν τω χρόνω, μειωθεί η χρήση του ΕΟΦοσημου που ναι μεν καταργείται για τις νέες συσκευασίες αλλά είναι ακόμη επικολλημένο σε πολλές συσκευασίες φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν, θα περάσουμε στην πλήρη αποϋλοποίηση της συνταγής γιατί θα ακυρώνουμε τον δισδιάστατο κωδικό QR που δεν επιφέρει καμία υποχρέωση επικόλλησης όπως συμβαίνει τώρα με το ΕΟΦοσημο. Για ένα διάστημα που θα συνυπάρχουν στην αγορά ΕΟΦόσημο και δισδιάστατα QR στα φάρμακα εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα όπως τα κάναμε μέχρι σήμερα».
Ωστόσο, συμπληρώνει ότι «για την πλήρη αποϋλοποίηση της συνταγής και την απεξάρτηση από το χαρτί για τις διαδικασίες αυτές που χρυσοπληρώνουν μέχρι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα της ηλεκτρονικής υπογραφής γιατρού και φαρμακοποιού για το οποίο τρέχουν παράλληλα οι διαδικασίες καθώς και η ταυτοποίηση του ασθενούς που παραλαμβάνει τα φάρμακα για την οποία ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προτείνει τη χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής μέσω tablet, όπως γίνεται σε τράπεζες κι άλλους δημόσιους φορείς».
Οι φαρμακοποιοί λοιπόν φαίνεται πως κι εδώ βρίσκονται ένα βήμα μπροστά, με τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να εκτιμά πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 όλοι οι φαρμακοποιοί της χώρας θα μπορούν να κάνουν χρήση ψηφιακής υπογραφής.