Κι ενώ στο Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για το θέμα των ΦΥΚ και της λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ πολύ ενδιαφέρουσα είναι η θέση που καταθέτει μέσω του DailyPharmaNews η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων κ. Δέσποινα Μακριδάκη.
Η κ. Μακριδάκη υποστηρίζει ότι υπάρχει κάτι που δεν αναφέρεται ποτέ από τα ΜΜΕ που ασχολούνται με το θέμα της διάθεσης των φαρμάκων ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Αναφέρει ότι «όλα τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία στο ΕΣΥ από έναρξης της σχετικής νομοθεσίας για τα ΦΥΚ δύνανται να χορηγούν σε εξωτερικούς ασθενείς, ΦΥΚ –όλες τις κατηγορίες τους- στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους και με προγραμματισμένα απογευματινά ραντεβού για να μην υπάρχει ταλαιπωρία των εξυπηρετούμενων ασθενών. Πάρα πολλοί ασθενείς εξυπηρετούνται δωρεάν όλα αυτά τα χρόνια – ακόμη και τη μνημονιακή περίοδο- παρά τη μείωση των προϋπολογισμών και την προτροπή διοικούντων να προωθούνται ασθενείς προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ!»
Μάλιστα η κ. Μακριδάκη επισημαίνει πως «δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά γίνεται αποδοχή αυτού του γεγονότος από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ που σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση ότι οι ασφαλισμένοι που παρακολουθούνται σε κρατικά νοσοκομεία μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων που επισκέπτονται για τις θεραπείες τους».
Μάλιστα αναφέρει η κ. Μακριδάκη ότι «πολύ συχνά εξυπηρετούμε το κοινό και για φάρμακα που παρουσιάζουν για μεγάλες περιόδους ελλείψεις στην κοινότητα, π.χ. για ασθενείς με κυστική ίνωση, για ασθενείς με Πάρκινσον, όλα τα αντιφυματικά φάρμακα κτλ.
Καταλήγει λοιπόν η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ ότι «είναι επομένως άδικο και ελλιπής πληροφόρηση όταν όλα αυτά δεν επικοινωνούνται στον κόσμο, τη στιγμή που διαχρονικά πάνω από 20 χρόνια – από την περίοδο που υπήρχε ακόμη το ΙΚΑ- καλύπτουμε τις ανάγκες όλων των εξωτερικών ασθενών – και όχι μόνο απόρων και ασθενών HIV- για φάρμακα εξειδικευμένα και ακριβά, όπως είναι οι ανοσοσφαιρίνες, εποετίνες για νεφροπάθειες, φάρμακα για ουδετεροπενικούς, φάρμακα ωχράς κηλίδας για ασθενείς με οφθαλμολογικό πρόβλημα κτλ. Δεν είναι λοιπόν η μόνη λύση τα φαρμακεία της γειτονιάς αλλά ο συνδυασμός της αλυσίδας εξυπηρέτησης».