Τα φαρμακεία σ’ αυτούς που σηκώνουν περισσότερα βάρη
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Τη ριζική αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος της χώρας κατά τρόπο που θα αντιμετωπίζει στρεβλώσεις ετών και θα λειτουργεί στη λογική της φορολογικής δικαιοσύνης των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων ζητούν οι φαρμακοποιοί που θεωρούν ότι ο δικός τους κλάδος είναι από τους πλέον συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Επανειλημμένα οι φαρμακοποιοί έχουν τονίσει ότι είναι ένας κλάδος που δεν φοροδιαφεύγει γιατί είναι πλήρως μηχανογραφημένος, γιατί το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι των συνταγών είναι ηλεκτρονικοποιημένο, υπάρχει καθημερινή ευρεία χρήση των POS, διαρκώς αυξανόμενη, τα δεδομένα ανεβαίνουν αυτόματα στο myDATA. Δεν υπάρχουν περιθώρια για τα φαρμακεία να μην είναι συνεπή στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Γι’ αυτό και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε σχετικό δελτίο Τύπου για το κατατεθέν στη διαβούλευση φορολογικό Νομοσχέδιο ζητά «να απονεμηθεί στην πράξη φορολογική δικαιοσύνη, η οποία θα επιτρέψει και την μελλοντική φορολογική ελάφρυνση, σε αυτούς που αποκλειστικά και κατά τρόπο άνισο και σκανδαλώδη σηκώνουν τα περισσότερα βάρη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φαρμακεία της χώρας!».
Υπάρχει διαπιστωμένη φορολογική συνείδηση των φαρμακοποιών αναφέρουν πηγές στο DailyPharmaNews τονίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει κάνει συναντήσεις με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων (ΑΑΔΕ) προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν οι φαρμακοποιοί να είναι απόλυτα συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ελάχιστα εκτεθειμένοι στους φορολογικούς ελέγχους ενώ το Ινστιτούτο Δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) πραγματοποίησε με επιτυχία κύκλο σεμιναρίων με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα οι φαρμακοποιοί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομική διοίκηση σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς ελέγχους, πως αυτοί διεκπεραιώνονται και ποια είναι τα σημεία εκείνα που οφείλει ένας φαρμακοποιός να προσέχει παράλληλα με τις υπόλοιπες καθημερινές του επιστημονικές και άλλες υποχρεώσεις του.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ΠΦΣ από τον Απρίλιο του 2022 έχει κάνει στην ΑΑΔΕ πρόταση για το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προχορήγησης Φαρμάκων καθότι ενώ το αντίστοιχο χειρόγραφο βιβλίο έχει καταργηθεί δεν υπάρχει αντικατάστασή του και οι φαρμακοποιοί σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκασμένοι είναι αναγκασμένοι να προχορηγούν φάρμακα. Αυτό θέλουν να το κάνουν κατά τρόπο σύννομο μέσα από μία ελεγχόμενη διαδικασία που να τους διασφαλίζει απέναντι στους ελέγχους.
Ο ΠΦΣ θέτει υπόψιν των αρμοδίων το γεγονός ότι ως κλάδος οι φαρμακοποιοί είναι από τους κλάδους που σηκώνουν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη αυτό συμβαίνει τη στιγμή που έχουν δραματική μείωση των εσόδων τους λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικών πιέσεων και γι’ αυτό ζητά νέα ύλη για τα φαρμακεία (π.χ. μέρος των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους) φορολόγηση των φαρμακείων που θα προσδιορίζεται με ένα προκαθορισμένο ποσοστό κέρδους βάσει πραγματικών δεδομένων και κατάργηση του απαράδεκτου, όπως το χαρακτηρίζει μνημονιακού rebate το οποίο απομειώνει δραματικά οποιαδήποτε κερδοφορία.
Αναλυτικά ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:
Το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, για την ισότιμη κατανομή των βαρών και τη δίκαιη αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής στη χώρα μας.
Επομένως όλες οι στρεβλώσεις ετών πρέπει να διορθωθούν και να απονεμηθεί στην πράξη φορολογική δικαιοσύνη, η οποία θα επιτρέψει και την μελλοντική φορολογική ελάφρυνση, σε αυτούς που αποκλειστικά και κατά τρόπο άνισο και σκανδαλώδη σηκώνουν τα περισσότερα βάρη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φαρμακεία της χώρας! Παράλληλα, η εξυγίανση των φορολογικών ατελειών και αστοχιών ετών, θα πρέπει να έχει καθαρή στόχευση προκειμένου να ανακουφίσει τελικά όλο τον υγιή επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, δίδοντας τις προϋποθέσεις και τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη!
Εκεί που υπάρχουν εξαιρέσεις θα πρέπει να αναδειχθούν, εκεί που υπάρχουν αδικίες να εξαλειφθούν, εκεί όμως που υπάρχουν φαινόμενα ασυδοσίας και φοροδιαφυγής θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, με τη λήψη μέτρων για την επιβολή φορολογικής συνέπειας και αυτό αντανακλά σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι αφουγκράζονται και διεκδικούν ένα καλύτερο πλαίσιο φορολόγησης μέσω της συμμετοχής όλων ανεξαιρέτως, στο βαθμό που τους αναλογεί.
Η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν δραματικά τα εισοδήματα των φαρμακείων καθόσον το φάρμακο βρίσκεται σε κλειστό προϋπολογισμό και απαιτείται νέα ύλη για τα φαρμακεία μας προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν προς όφελος του Έλληνα πολίτη.
Η φορολόγηση των φαρμακείων θα πρέπει να προσδιορίζεται με ένα προκαθορισμένο ποσοστό κέρδους βάσει πραγματικών δεδομένων, χωρίς να υπεισέρχονται υποκειμενικοί παράγοντες.
Γιατί είμαστε ένας κλάδος που αποδεδειγμένα δεν φοροδιαφεύγει και που είναι υποχρεωμένος να επιβαρύνεται με ένα απαράδεκτο, μνημονιακό rebate το οποίο απομειώνει δραματικά οποιαδήποτε κερδοφορία και η κατάργησή του είναι επιτακτική ανάγκη.
Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αλληλέγγυοι στους κλάδους εκείνους που αποδεδειγμένα πλήττονται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Πιστεύουμε σε ένα δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα που πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα.