Τι ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής για τα Live σεμινάρια ΠΦΣ/ΙΔΕΕΑΦ και η καταγγελία των διοργανωτών για ανύπαρκτη διάθεση συνεργασίας την τελευταία τριετία.
Την αλλαγή του ωραρίου της διεξαγωγής των σεμιναρίων που κάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το αρμόδιο για θέματα εκπαίδευσης Ινστιτούτο του (Ινστιτούτο δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών – ΙΔΕΕΑΦ), ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.
Με αφορμή τη διεξαγωγή του Σεμιναρίου με θέμα «Κατάρτιση Φαρμακοποιών στην Ενδοοικογενειακή Βία κατά των γυναικών /Γ’ ενότητα: Ανίχνευση της Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων (ΒΕΣ) – Παραδείγματα», το οποίο θα διεξαχθεί σε ζωντανή μετάδοση σήμερα Τετάρτη 9.4.25 και ώρα 18:00 – 20:00, ο Σύλλογος έστειλε στις 4 Απριλίου έγγραφο προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στο οποίο αναφέρει τα εξής:
«Παρά το γεγονός ότι είναι διαδικτυακό, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο αριθμός των διευρυμένων φαρμακείων στο Σύλλογό μας, ανέρχεται σε 2.033 φαρμακεία εκ των 3.500 μελών, και ως εκ τούτου μεγάλος αριθμός φαρμακείων που ίσως θέλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο δεν θα είναι σε θέση.
Παρακαλούμε όπως στο μέλλον, οι όποιες δράσεις του ΙΔΕΕΑΦ που αφορούν ενημέρωση των φαρμακοποιών για διάφορα ζητήματα, να πραγματοποιούνται σε ημέρες και ώρες που δεν λειτουργούν τα φαρμακεία, ήτοι καθημερινές μετά την 9η βραδινή ώρα, Σάββατο μετά την 8η βραδινή ώρα, ή Κυριακή, άλλως τα σεμινάρια αυτά είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσει η πλειοψηφία των μελών μας, αφού πλέον τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα η πλειοψηφία των φαρμακείων έχουν διευρυμένο ωράριο».
Σαφώς και το ωράριο λειτουργίας ενός φαρμακείου παίζει σημαντικό ρόλο στο εάν ο φαρμακοποιός ή το προσωπικό του φαρμακείου μπορεί να παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο που θωρεί χρήσιμο να παρακολουθήσει για να αποκτήσει γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να ασκήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επάγγελμά του.
Είναι ωστόσο αυτό το πραγματικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τους διοργανωτές και ζήτησε την άποψή τους. Φαίνεται λοιπόν ότι γενικά δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας στα θέματα εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν. Η αλήθεια, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται και την εισπράττουν μέσα από τη συνεργασία που έχουν για τα θέματα εκπαίδευσης με όλους τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, έχει να κάνει με το ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και η διοίκησή του, αρνείται και πολεμά κάθε έννοια εκπαίδευσης για τα μέλη του συλλόγου Αττικής.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλοι οι σύλλογοι της χώρας, με εξαίρεση τους συλλόγους Αττικής και Αχαΐας, συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια με το ΙΔΕΕΑΦ, στο πλαίσιο της δια βίου επιμόρφωσης, για την εκπαίδευση την εξειδίκευση και την πιστοποίηση των μελών τους!
Μάλιστα, σημείωσαν οι άνθρωποι που μίλησαν στο DailyPharmaNews ότι oι Διοικήσεις ΠΦΣ και ΙΔΕΕΑΦ τα τρία τελευταία χρόνια, εστιάζοντας στην ανάγκη εκπαίδευσης και αυτών των συναδέλφων και αφού εξάντλησαν κάθε πρόσφορο μέσο για συνεργασία με τη Διοίκηση του συλλόγου Αττικής, προχώρησαν σε απευθείας πρόσκληση προς τους συναδέλφους – φαρμακοποιούς των οποίων η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να ξεπεραστούν κατά πολύ τα πλάνα τους. Για την ακρίβεια διοργάνωσαν 14 εκπαιδευτικά σεμινάρια Ορθής παρασκευής Γαληνικών σκευασμάτων στα εργαστήρια φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 560 φαρμακοποιοί. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι οι θέσεις καλύφθηκαν εντός ελαχίστων ωρών, αποτυπώνοντας στην πράξη το τεράστιο ενδιαφέρον για εκπαίδευση.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με το πρώτο σεμινάριο Ορθών Πρακτικών Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης, αφού οι 120 θέσεις καλύφθηκαν αυθημερόν.
Σε σχέση δε με το σημερινό σεμινάριο, όπου ο Σύλλογος ζητά αλλαγή ωραρίου για να διευκολυνθούν όσα μέλη έχουν διευρυμένο ωράριο, θεωρούν «όψιμο το ενδιαφέρον της διοίκησης του ΦΣΑ για επιμόρφωση…υπό προϋποθέσεις που προφανώς και δεν πείθει κανέναν».