Από τη Στέλλα Ασκέλη
Η βρώμη είναι ένα δημητριακό με τη λατινική ονομασία Avena Sativa L. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πάρα πολλών προϊόντων αρτοποιίας όπως κέικ, ψωμί, μπισκότα, να γίνει χυλός τύπου porridge για πρωινό, μαζί με νερό ή γάλα, μαζί με μέλι, μούσλι, cranberries, ιπποφαές, σταφίδες, ξηρούς καρπούς κ.λ.π υπερτροφές.

Διαθέτει ένα εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και γι΄αυτό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, γιατί πέρα από το πλήθος των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει στον οργανισμό, μας χαρίζει κι ένα έντονο αίσθημα κορεσμού.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Ε, κι έτσι ενισχύει το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα, όπως επίσης σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο, το σελήνιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Έχει υψηλή περιεκτικότητά σε καροτενοειδή και πολυφαινόλες και γι΄αυτό της αποδίδονται αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος.
Σημείο κλειδί για μια δίαιτα, που πάντα επιθυμούμε ένα γλυκό μετά το γεύμα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει η βρώμη προστατεύουν τα αγγεία από τη δράση των ελευθέρων ριζών συμβάλλοντας στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Oι φυτικές της ίνες παγιδεύουν την χοληστερόλη και διευκολύνουν την αποβολή της από τον οργανισμό, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της ολικής και της κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα.
3 νόστιμες συνταγές με βρώμη
Το γιαούρτι του γραφείου
Γιαούρτι στραγγιστό 2%
2 κουταλιές της σούπας βρωμη μουσκεμένη σε ζεστό νερό για δυο ώρες.
1 κουταλιά μέλι
Αν δεν είστε σε περίοδο απώλειας βάρους, μπορείτε να προσθέσετε και λίγους ανάλατους και ωμούς ξηρούς καρπούς ή ξερά σύκα ή κομμάτια μπανάνας.
Μπάρες δημητριακών στο φούρνο
Πανεύκολες κι αγαπημένες κι ένα εύκολο σνακ για να έχουμε πάντα μαζί μας.
Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία 100 γρ. βούτυρο και 100 γρ. μέλι.
Ανακατεύουμε ξεχωριστά 50 γραμμάρια ψιλοκομμένα αμύγδαλα και cranberries ή σταφίδες, 80 γραμμάρια αποξηραμένα μήλα και 230 γραμμάρια νιφάδες βρώμης.
Ρίχνουμε το ζεστό μίγμα μελιού και βουτύρου στα υπόλοιπα συστατικά και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20 λεπτά στους 180°, σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο και κρυώσει, κοβουμε το μείγμα σε μπάρες.
Μπάρες ψυγείου με σοκολάτα
Αυτές οι μπάρες δεν θέλουν ψήσιμο, είναι πανεύκολες και απολαυστικές.
Ζεσταίνουμε 200γρ μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό και το ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ με 450 γρ. ταχίνι. Λιώνουμε 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την προσθέτουμε στο μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε 200 γρ. βρώμη, 150 γρ. ξηρούς καρπούς και 150γρ. cranberries ή σταφίδες.
Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης μέσα σε ένα ταψί και απλώνουμε το μείγμα ενώ το καλύπτουμε στη συνέχεια με την υπόλοιπη μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει 3-4 ώρες. Το κόβουμε στη συνέχεια, σε μπάρες. Καλύτερα να τις τυλίξουμε κι αυτές στη μεμβράνη και να τις συντηρήσουμε στο ψυγείο.